a a a

Uw verbouwing financieren

Verbouwing financieren

Wilt u uw nieuwe huis aanpassen aan uw persoonlijke voorkeuren? Of meer ruimte creëren? Dan kunt u kiezen voor verbouwen. Een goede voorbereiding, ook financieel, kan veel problemen voorkomen.

Uitbesteden

Als u de werkzaamheden uitbesteedt, vraag dan in ieder geval drie of meer offertes op zodat u een goed beeld krijgt van de te verwachten kosten. Houd daarbij voor uzelf een richtbedrag in uw hoofd, zodat u stevig in uw schoenen staat in gesprekken met de aannemer. Hoe duurder, hoe beter zullen die vaak denken. Maar niet overal hoeft u te kiezen voor de hoogste kwaliteitsklasse.

Materialen

De aannemer zal vaak kiezen voor vaste prijzen voor producten of uitgaan van stelposten. Over deze kosten kunt u goed onderhandelen met een leverancier, zeker op internet wordt er steeds vaker gestunt met prijzen. Mogelijk kunt u ook voor tweedehands materialen kiezen.

BehangVraag daarnaast of u extra kosten kunt verwachten of dat het om een afgesproken prijs gaat. En wat er allemaal in de prijs is inbegrepen, zoals bijvoorbeeld verf of behang. Heeft u zicht op de uiteindelijke kosten, reserveer dan zelf een bedrag (5%) voor onvoorzien. Zoals het woord al zegt is dit niet iets wat u van tevoren kunt bedenken, maar vaak zijn deze kosten er wel.

Alle papieren netjes opgeruimd

Handige tabbladenset om uw administratie in te bewaren en te ordenen. Alle belangrijke papieren op de juiste plek in een bewaarmap, dat geeft overzicht!

Financiering

Hoe u de verbouwing betaalt, hangt af van uw persoonlijke situatie. Misschien heeft u een bedrag gereserveerd, of kiest u voor lenen. Reken dan eerst uit of de rente en aflossing passen in uw begroting en of dat ook nog geldt in het geval van een inkomensachteruitgang.

Spaargeld

Het is financieel het meest voordelig om uw spaargeld aan te spreken voor een verbouwing. Dat hangt natuurlijk wel af van de verbouwingskosten en van uw eigen vermogen. Is uw bezit groter dan het grensbedrag in box 3 dan wordt aanboren van uw spaargeld alleen maar interessanter, u betaalt tenslotte belasting over dit bedrag.

Uitbreiding van de hypotheek

Uitbreiding van de hypotheek kan ook, maar dan moet het, gezien de afsluitkosten en dergelijke wel gaan om een verbouwingsbedrag van minimaal € 25.000. Ook moet u rekening houden met een aflossingsperiode van 30 jaar.

Tip: bij de afsluiting van een hypotheek voor een nieuwe woning kunt u al beslissen een hypotheek voor een hoger bedrag in te schrijven dan u daadwerkelijk leent. Voor een verbouwing hoeft u dan geen extra kosten te maken voor de uitbreiding van de hypotheek (zoals notariskosten).

Handige brochure

Zoekt u onafhankelijke informatie over hypotheken? Lees de brochure: 'Een betaalbare hypotheek: nu en straks' (pdf), aangeboden door het Contactorgaan Hypothecair Financiers (CHF) en het Nibud.

Een lening

Een persoonlijke lening loopt meestal maximaal 20 jaar. Houd er dus rekening mee dat u dan nog lange tijd betaalt voor een aanpassing aan uw woning. Is de verbouwing deze investering waard? Wanneer de lening wordt afgesloten voor verbetering van de eerste eigen woning, is de rente aftrekbaar.

Voor professionals

De NHG-hypotheeknormen zijn gebaseerd op door het Nibud vastgestelde financieringslastpercentages. Deze berekening kan het Nibud ook voor woningcorporaties uitvoeren.

Besparen en subsidies

  • Op energiesubsidiewijzer.nl ziet u voor welke subsidies u in aanmerking kunt komen, als u aan de slag gaat met energieverbeteringen aan uw woning. Omdat de energielasten daardoor lager worden, verdient u uw investering (deels) terug.
  • Op verbeteruwhuis.nl vindt u meer informatie over besparingen, kosten en mogelijke subsidies.
  • Kies uw eigen tips voor energiebesparing op bespaartest.nl en bespaar tot wel € 600,- per jaar!

Tip: betaal niet het volledige verbouwingsbedrag vooruit aan de verbouwer (of aannemer/klusbedrijf). Betaal het laatste deel pas als de verbouwing volledig is afgerond. Mochten er nog 'open eindjes' zijn, heeft u het niet betaalde deel achter de hand als onderhandelingsruimte.

Financiële buffer

Hoeveel geld houdt u achter de hand voor onverwachte uitgaven?

BufferBerekenaar

Contact

Bel: 030 - 23 91 350 (9 - 13 uur)


Nibud nieuwsbrief Altijd op de hoogte met de Nibud-nieuwsbrief!

'Meer met je geld'

Van overzicht naar inzicht. Met dit boek haalt u meer uit uw geld!

Naar de winkel

Risicometer Lenen

Risicometer Lenen

In 4 stappen ontdekken of een lening past binnen uw budget?

Naar Risicometer