a a a

Achter de hand

"Het is verleidelijk om mijn nieuwe huis meteen mooi in te richten. Maar ik wil ook nog een bedrag achter de hand houden..."

Niels Klaver, Bleiwsijk

Alles over geld en wonen

Geld en wonen

Wonen is voor veel mensen de grootste kostenpost. Een nieuw huis betekent dan ook een vaste grote uitgave, vaak voor langere tijd. Het is dan slim om je op een dergelijke beslissing goed voor te bereiden en advies te vragen als dat nodig is.

Informatie gebundeld

Hoeveel kun je besteden? Wat past het best bij jouw budget en situatie? Op Nibud.nl is allerlei informatie te vinden over wonen en geld. Hier is deze informatie overzichtelijk bijeengebracht. Zo klik je direct door naar die gegevens, tools of producten die op jou van toepassing zijn.

Alle papieren netjes opgeruimd

Handige tabbladenset om uw administratie in te bewaren. Alle belangrijke papieren geordend in een bewaarmap, dat geeft overzicht!

De onderwerpen op rij

Op jezelf wonen (Nibud.nl/scholieren)
Als je op jezelf gaat wonen, heb je te maken met met allerlei vaste uitgaven: de huur, boodschappen, de energierekening. Maar je moet ook je verzekeringen en de gemeentelijke heffingen betalen.

Uit huis gaan
Uit huis gaan betekent zelf de huur betalen, de boodschappen en de rekening voor gas en elektra. Wanneer betaal je wat? En hoe betaal je alles op tijd?

Samenwonen
Heeft u plannen om te gaan samenwonen, dan gaat u waarschijnlijk ook een deel van uw geldzaken samen regelen. Woont u al samen? Dan kunt u uw afspraken met deze informatie eventueel opnieuw bekijken.

Bij elkaar intrekken
Trekt uw partner bij u in of andersom? In het geval van een eigen woning is de verrekening van de woonlasten ingewikkelder dan bij een huurhuis.

Kopen of huren?
Een eigen huis is een manier om vermogen op te bouwen. Maar kopen heeft ook nadelen. Al lijkt het misschien of iedereen tegenwoordig een huis wil kopen, het is raadzaam om goed te overdenken of dit ook in uw situatie de beste keus is.

Hypotheek kiezen
Ga eerst na welk deel van uw inkomen u aan wonen kunt besteden en houd daarbij rekening met eenmalige kosten en extra vaste lasten. De keus voor een hypotheek heeft financiële gevolgen heeft voor de komende 20 of 30 jaar en de zekerheid of aan het einde van de looptijd de totale hypotheek is afgelost, verschilt per hypotheek. De maandlasten hangen af van het totale bedrag, de rente en het type hypotheek.

Energielabel
Het energielabel voor woningen biedt inzicht in het energieverbruik. Een label A-woning heeft lagere woonlasten dan een vergelijkbare woning met label D. Is de huur van een label A-woning hoger dan de huur van een label D-woning, dan kan een lagere energierekening toch lagere woonlasten betekenen.

Verbouwen 
Wilt u uw nieuwe huis aanpassen aan uw persoonlijke voorkeuren? Of wilt u juist liever niet verhuizen, maar thuis meer ruimte creëren? Dan kunt u kiezen voor verbouwen. Een goede voorbereiding, ook financieel, kan veel problemen voorkomen.

Verhuizen
Uw verhuizing zelf organiseren is het goedkoopst, maar uw spullen zijn niet verzekerd tijdens de verhuizing. U kunt ook kiezen voor geheel of gedeeltelijk uitbesteden: u schakelt bijvoorbeeld een verhuisbedrijf in voor het vervoer van de inboedel, maar u pakt wel zelf alles in.

Voor professionals

Met de Nibud Rekenprogramma's maakt u een volledig advies voor uw cliënt. Het Nibud kan de berekeningen achter dit advies ook apart aanleveren zodat u ze zelf op uw site kunt aanbieden.

Betalingsproblemen?

Uw woonlasten kunnen zwaar op uw budget drukken. Helemaal als u bijvoorbeeld minder inkomen hebt, of te maken krijgt met onverwachte grote andere uitgaven.

Dan is het essentieel om snel aanpassingen door te voeren in uw uitgavenpatroon. Als u het financieel kunt opbrengen om uw (beginnende) schulden nu aan te pakken, kunt u erger voorkomen.

Tegemoetkomingen

Waar heeft u recht op in de nieuwe situatie?

Nibud.nl/berekenuwrecht

Contact

Bel: 030 - 23 91 350 (9 - 13 uur)


Nibud nieuwsbrief Altijd op de hoogte met de Nibud-nieuwsbrief!

Hypotheek kiezen?

Wijzer in geldzaken helpt! In een kwartier heeft u een totaalbeeld en persoonlijke checklist.

Checklist hypotheek

AFAS Personal Plus

Snel en eenvoudig overzicht in uw financiële situatie met dit online huishoudboekje.

Meer weten?