a a a

Goed verzekerd op vakantie

Op vakantie kunt u onverwacht voor ongemakken komen te staan. Bijvoorbeeld omdat uw bagage zoekraakt, u uw reis moet annuleren of u betrokken raakt bij een ongeval. Hier leest u meer over verzekeringen die bepaalde kosten vergoeden.

Reisverzekering

Verzekerd op vakantieMet een reisverzekering bent u verzekerd tegen schade tijdens uw vakantie. Denk bijvoorbeeld aan diefstal of verlies van uw bagage. Let wel op de volgende punten:

  • Controleer of u niet dubbel verzekerd bent. Een zorgverzekering bijvoorbeeld, dekt vaak ook geneeskundige kosten in het buitenland. Lees hiervoor de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering goed door.
  • Als u binnen Europa reist is een werelddekking niet nodig. En wie geen dure spullen meeneemt of niet op wintersport gaat, heeft aan een lage dekking vaak voldoende.
  • De hoogte van de premie hangt af van de dekking, de hoogte van uw eigen bijdrage en het aantal dagen dat u op vakantie gaat.
  • Lees de polisvoorwaarden goed door zodat u weet wat wel en niet is verzekerd. Neem de voorwaarden altijd mee op vakantie, dan heeft u belangrijke telefoonnummers direct bij de hand.
  • Vergelijk verschillende aanbieders, bijvoorbeeld met behulp van vergelijkingswebsites. Let daarbij niet alleen op de premie, maar ook op het eigen risico en de dekking.

Samen op vakantie?

Hebben jullie dezelfde opvattingen over geld?

Doorlopende reisverzekering

Als u vaker per jaar op vakantie gaat, kan een doorlopende reisverzekering voordeliger zijn. U hoeft dan maar één keer polis- en administratiekosten te betalen. De premie hangt af van de omvang van het te verzekeren pakket, het eigen risico en het dekkingsgebied.  

Globale maandpremie reisverzekering*

alleenstaande in €

paar zonder kinderen in €

paar met kinderen in €

Europadekking

6,-

9,-

12,-

Werelddekking

7,-

11,-

14,-

* Er is uitgegaan van een reisverzekering met dekking van bagage, medische kosten en ongevallen met een maximum eigen risico voor bagage van € 50. Er is geen annuleringsverzekering in meegenomen.
De premie is inclusief 21% assurantiebelasting, exclusief poliskosten.
Bron: berekeningen Nibud 2014

Voor professionals

Coachend Budgetbegeleiden: scherp in 2 dagen uw vaardigheden als budgetcoach aan en leer (nog) meer over gedragsverandering.

Annuleringsverzekering

Een annuleringsverzekering biedt dekking wanneer uw reis onverwacht niet door kan gaan of u uw vakantie eerder moet afbreken. De annulering wordt alleen vergoed als de reden in de polisvoorwaarden wordt genoemd. Dit is bijvoorbeeld als u ernstig ziek bent of een zwaar ongeluk heeft gehad. Dit geldt ook in geval van familieleden (1e of 2e graad).

Kosten

Voor een kortlopende annuleringsverzekering betaalt u ongeveer 5% van de totale reissom. Voor een doorlopende annuleringsverzekering is de premie afhankelijk van de gezinssamenstelling en het te annuleren bedrag. Hoe hoger de annulering, des te hoger de premie. Voor een verzekerd bedrag van € 1500,- per persoon per reis (met werelddekking), zijn de jaarlijkse kosten ongeveer:

  • alleenstaande: € 50,-
  • stel: € 85,-
  • ouders met 2 kinderen: € 95,-

De poliskosten komen daar nog bij.

Autoverzekering en pechhulp

In Nederland bent u verplicht om uw auto te verzekeren. Gaat u met de auto op vakantie dan kan het verstandig zijn om naast uw verzekering een service voor pech onderweg af te sluiten. Hiervoor zijn meerdere aanbieders, vergelijk daarom vooraf goed de dekkingsvoorwaarden en kosten.

BufferBerekenaar

Hoeveel geld zou u achter de hand moeten hebben?

Bereken uw financiële buffer

Contact

Bel: 030 - 23 91 350 (9 - 13 uur)


Nibud nieuwsbrief Altijd op de hoogte met de Nibud-nieuwsbrief!

Persoonlijk Budgetadvies

Inzicht in uw inkomsten en uitgaven met deze gratis tool!

Naar de tool

Waar blijft het geld?

Handige tabbladen-set om uw papieren op orde te brengen en te houden.

In de Nibud-webwinkel