a a a

Hoeveel kost uw kind?

Voor het antwoord op die vraag heeft het Nibud geen normbedrag. U kunt zelf een berekening maken of uitgaan van gemiddelde kosten van kinderen. Hierin zijn de uitgaven speciaal voor het kind verwerkt, maar ook een deel van de gezamenlijke kosten (zoals woonlasten).

Cijfers van het CBS

Kosten van kinderenHet CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) heeft berekend dat één kind gemiddeld 17% van het besteedbaar (gezins)inkomen kost. Twee kinderen kosten gemiddeld 26% van het inkomen, drie kinderen 33% en vier kinderen 40%. Voor de bepaling van het besteedbaar (gezins)inkomen, neemt u alle inkomstenbronnen mee, dus ook vakantiegeld, kinderbijslag en dergelijke.

Nuttig

Om verschillende redenen is het nuttig om te weten wat kinderen kosten. Bijvoorbeeld bij gezinsuitbreiding, maar ook als uw kind gaat studeren. Hieronder vindt u een overzicht.

Gezinsuitbreiding

Verwacht u uw eerste kind? Dan komt u vaak voor financiële veranderingen te staan. Die hebben niet alleen te maken met de kosten van het kind, maar ook met de keuze om al dan niet minder te gaan werken. Kijk ook bij baby op komst.

Kinderalimentatie

Voor de vaststelling van kinderalimentatie wordt uitgegaan van de TREMA-berekening. Het kan nodig zijn om een herberekening te laten maken in verband met een wijziging in de kosten. Maak hiervoor zelf een berekening van de kosten van uw kind(eren): denk bijvoorbeeld aan de kosten van verzekering, school of studie en vervoer. In de Geldwijzer Kinderen vindt u een compleet rekenschema om de onderhoudsbijdrage van kinderen vast te stellen.

Geldwijzer Kinderen

Een compleet overzicht van en informatie over de kosten van kinderen van 0 tot 18 jaar.

Studie

Uw kind gaat studeren. Wat kost dat eigenlijk? Wat moet u als ouder betalen? Het Nibud heeft een boekje over studenten en hun geld, u kunt deze Geldwijzer Studenten bestellen in de Nibud-webwinkel.

Uitwonend kind

Meestal wonen kinderen thuis, maar soms is dit niet mogelijk. Voor de kosten van een uitwonend kind kunt u extra belastingaftrek aanvragen of meer kinderbijslag ontvangen. Hiervoor moeten ouders aan kunnen tonen bij de Belastingdienst welke kosten zij maken voor het kind. Uitgaven die u kunt opvoeren zijn uitgaven aan:

 • voeding, kleding, schoenen;
 • huisvesting;
 • vakantie;
 • vervoer, zowel van het kind, als de kosten om het kind te bezoeken;
 • verzekeringen;
 • studiekosten;
 • schoolgeld;
 • kosten voor verjaardagen;
 • contributies voor verenigingen;
 • zakgeld;
 • bijdrage aan het LBIO;
 • andere bijdrage aan een instelling.

Deze kosten kunt u invullen in box 1 bij uw belastingaangifte. U moet aantonen dat u het kind voor tenminste € 416,- per kwartaal onderhoudt. U kunt de volgende zaken meerekenen:

 • alimentatie die u voor het kind betaalt
 • kosten die u voor het kind maakt tijdens weekenden, vakanties etc.
 • overige kosten

De Belastingdienst bekijkt per kwartaal welke kosten u heeft gemaakt. Het is dus belangrijk om de kosten zo te spreiden dat u in alle kwartalen aan het vereiste kwartaalbedrag komt.

Het bedrag dat u kunt aftrekken per uitwonend kind

leeftijd uitwonend kind

bedrag per kwartaal

0 t/m 5 jaar

€ 205,-

6 t/m 11 jaar

€ 250,-

12 t/m 18 jaar

€ 290,-

Kostgeld

Het kan ook handig zijn te weten wat een kind kost om een bedrag voor kostgeld vast te stellen.

Voor professionals

Heeft uw cliënt moeite met omgaan met geld of om grip op geld te krijgen? Kijk dan bij de trainingen van het Nibud.

Meer informatie

 • Kijk ook eens op Wijzeringeldzaken.nl/kinderen. Wijzer in geldzaken is een initiatief van het ministerie van Financiën, waarin verschillende partners (waaronder het Nibud) samenwerken aan financiële consumentenvoorlichting.

Meerderjarig?

Wat er verandert op het gebied van geld als je 18 wordt...

Met handige checklists

Contact

Bel: 030 - 23 91 350 (9 - 13 uur)


Nibud nieuwsbrief Altijd op de hoogte met de Nibud-nieuwsbrief!

Gids voor financieel opvoeden

Van zakgeld tot zelf verdienen

Bestellen

Kopen, of...

Er zijn veel alternatieven voor dure uitgaven.

Slim kiezen