a a a

Kosten van kinderopvang

Kinderopvang is er in allerlei vormen: het kinderdagverblijf, de buitenschoolse opvang, gastouderopvang of een oppas aan huis. De kosten hangen af van het type opvang, van het aantal dagen, van het inkomen van de ouders en van de fiscus. 

Kinderopvangtoeslag

Kosten van kinderopvangVan de belastingdienst kunt u geld terug krijgen via de kinderopvangtoeslag. Dit is een inkomensafhankelijke regeling: u ontvangt meer toeslag naarmate uw inkomen lager wordt. Er is wel een grensinkomen waarvoor dat geldt. U kunt de toeslag aanvragen bij de Belastingdienst.

Tarieven

Naast de formele kinderdagverblijven en de officiële gastouderopvang kunt u ook kiezen voor de informele kinderopvang. Hiervoor is de kinderopvangtoeslag niet van toepassing. Het tarief voor de informele oppas bepaalt u in overleg en hangt meestal af van het aantal kinderen en het tijdstip van de dag/avond/nacht. Zie hiervoor de oppastarieven van het Nibud.

Geldwijzer Kinderen

Alles over de kosten van kinderen: van voeding tot kleding en de contributie voor een (sport)vereniging en woon- en energielasten. Met actuele referentiebedragen.

Maak uw berekening

  • Op toeslagen.nl kunt u berekenen op hoeveel kinderopvangtoeslag u recht heeft.

Voor professionals

Gezinsuitbreiding heeft aanzienlijke gevolgen voor de portemonnee van ouders. In het Budgethandboek van het Nibud vindt u handige referentiecijfers.

Aanvragen

De kinderopvangtoeslag kunt u aanvragen via toeslagen.nl of via de Belastingtelefoon: 0800-0543. U kunt daar ook terecht voor meer informatie, evenals bij de Hulp- en Informatiepunten van de Belastingdienst.

Bij de aanvraag wordt naar uw jaarinkomen gevraagd. Hiervoor moet u zelf een schatting maken. U kunt dit ook vragen aan uw werkgever of uitkeringsinstantie.

Met een vaste automatische overschrijving kunt u ervoor zorgen dat de kinderopvangtoeslag elke maand automatisch naar de kinderopvanginstelling wordt overgeschreven. Op die manier hebt u er geen omkijken naar. Informeer bij uw bank hoe u zo'n vaste overschrijving kunt regelen.

Financiële Opvoedtest

Hoe is het gesteld met úw financiële opvoedkwaliteiten?

Start de test!

Contact

Bel: 030 - 23 91 350 (9 - 13 uur)


Nibud nieuwsbrief Altijd op de hoogte met de Nibud-nieuwsbrief!

Handig

Gids voor financieel opvoeden, van zakgeld tot zelf verdienen.

Meer informatie

Uit elkaar?

Voor wie gescheiden is of dat overweegt: site van de Raad voor Rechtsbijstand.

wijzeruitelkaar.nl