a a a

Baby op komst

Nieuwe ouders krijgen te maken met grote veranderingen op financieel gebied. Maar ook bij de geboorte van volgende kinderen moet u rekening houden met nieuwe kosten en veranderingen in uw bestedingspatroon.

Kosten

De grootste kosten zitten veelal in:

  • minder werken (en dus een lager inkomen)
  • meer boodschappen
  • hoger water- en energieverbruik
  • kosten van kinderopvang

Eenmalige kosten zijn er ook, zoals de uitgaven voor de baby-uitzet. De globale kosten daarvan staan in onderstaande tabel. Bij de samenstelling van dit overzicht hebben de adviezen die kraamcentra aan aanstaande ouders geven als richtlijn gediend.

Baby-uitzet in €

kleding

108

verzorging

145

babykamer

268

totaal:

521

Kosten van kinderen


Wat kosten kinderen? En bestaan er financiële tegemoetkomingen? In dit digitale boek staat alles wat u wilt weten over de kosten van kinderen van 0 tot 18 jaar.

Aanvullende kosten

Onderstaande lijst bevat artikelen die niet iedereen zal aanschaffen. Zo wordt een flessenwarmer gezien als aanvulling, omdat niet iedereen die kosten hoeft te maken.

Overige baby-artikelen in €

box

120

buggywagen

80

kinderstoel

50

combiwagen

400

Maxi-Cosi

100

commode

80

fles en speen

7,20

flesverwarmer

30

flessenreiniger

1,50

buikdrager

80

babyfoon

70

weekendbedje

50

wipstoeltje

40

luiers

gemiddeld € 25 per maand

Voor professionals

Heeft cliënten met een baby op komst en wilt u weten hoeveel dit gaat kosten? In het Budgethandboek van het Nibud vindt u handige referentiecijfers.

Kraampakket

Tijdens en na de bevalling heeft de moeder een aantal verzorgingsartikelen nodig. De meeste zorgverzekeringen verstrekken het kraampakket gratis. Als dit niet het geval is, kunt u voor de kosten van een kraampakket informeren bij het kraamcentrum bij u in de buurt. Het pakket zelf is bij de apotheek of drogist verkrijgbaar of te bestellen.

Kosten besparen

Niet alle baby-spullen hoeft u al voor de geboorte in huis te hebben, zoals bijvoorbeeld een box of kinderstoel. U kunt overwegen om deze spullen van vrienden of familie over te nemen, of tweedehands aan te schaffen. Vaak krijgt u tijdens de kraamtijd baby-kleding cadeau. Om de kosten te drukken kunt u daarom zelf wachten met kleertjes kopen tot u ze echt nodig heeft.

Extra kosten zwangerschap

Tijdens uw zwangerschap moet u rekening houden met kosten voor positiekleding. Volgens het Voedingscentrum is het in principe niet nodig om meer te eten. Als u borstvoeding geeft, heeft u wel extra energie en voedingsstoffen nodig. U kunt uitgaan van extra kosten van ongeveer 1 euro per dag.

  • Meer informatie over voeding bij zwangerschap en borstvoeding vindt u op voedingscentrum.nl.

lekker en betaalbaar

Kookboek vol smaakvolle recepten voor € 2,- p.p.

'Lekker voor weinig'

Contact

Bel: 030 - 23 91 350 (9 - 13 uur)


Nibud nieuwsbrief Altijd op de hoogte met de Nibud-nieuwsbrief!

Kinderopvang

Heeft u recht op een tegemoetkoming in de kosten?

Kinderopvangtoeslag

Gids voor financieel opvoeden

Van zakgeld tot zelf verdienen

Bestellen