a a a

Grote uitgaven aan uw inrichting

Vervangen inventaris

Misschien houdt u van design, of koopt u juist pas een nieuwe bank als de oude echt versleten is. Hoe dan ook: uitgaven aan uw interieur zijn niet altijd gepland.

Reserveringsuitgaven

Het is handig als u weet wanneer u dergelijke - vaak hoge - kosten kunt verwachten. Zo kunt u op het juiste moment beschikken over het benodigde bedrag. Dat kan door tijdig geld opzij te zetten, de zogenaamde reserveringsuitgaven. Van welk bedrag kunt u uitgaan?

1. Inventariseer uw inventaris

Eerst maakt u een overzicht van uw inventaris: het meubilair, apparatuur, stoffering, servies et cetera. Noteer daarbij het bedrag dat ervoor is betaald.

Vervolgens maakt u een schatting van de levensduur: wanneer denkt u dat het meubel aan vervanging toe is? Spullen die intensief worden gebruikt slijten sneller (bijvoorbeeld een matras). Houd naast slijtage ook rekening met uw persoonlijke voorkeuren: houdt u van afwisseling of laat u juist liever alles zo lang mogelijk bij het oude? Voor de meeste meubelstukken kunt u uitgaan van een levensduur van 10 jaar.

Alle papieren netjes opgeruimd

Handige tabbladenset om uw administratie in te bewaren en te ordenen. Alle belangrijke papieren op de juiste plek in een bewaarmap, dat geeft overzicht!

2. Bereken de maandelijkse afschrijving

De levensduur stelt u vervolgens gelijk met de afschrijvingstermijn. Als u nu het aankoopbedrag deelt door het aantal maanden van de resterende verwachte levensduur (u heeft uw spullen waarschijnlijk immers niet allemaal tegelijk gekocht), ziet u het bedrag dat u maandelijks voor dat betreffende meubel zou moeten reserveren. Zo weet u zeker dat u het geld beschikbaar heeft om een gelijkwaardig exemplaar aan te schaffen op het moment dat uw oude spullen aan vervanging toe zijn (vervangingsuitgaven).

Nibud BufferBerekenaarSta niet voor verrassingen met onverwachte uitgaven

Naast dit potje voor reserveringsuitgaven is het ook aan te raden om geld apart te zetten voor onverwachte uitgaven. Denk bijvoorbeeld aan een koelkast die het vlak na het aflopen van de garantietermijn begeeft of een eettafel die u wegens schade eerder wilt vervangen.

Met de Nibud BufferBerekenaar kunt u nagaan welk bedrag u voor de onverwachte en reserveringsuitgaven achter de hand zou moeten houden.

3. Zet het geld apart

Als u alle afschrijvingsbedragen bij elkaar optelt, weet u welk bedrag u maandelijks in totaal kunt reserveren onder de post inventaris. U kunt er ook voor kiezen om het bedrag uitgesplitst te laten, bijvoorbeeld naar kamer of type (meubilair, apparatuur, stoffering et cetera).

Het is slim om het geld apart te zetten op een (gezamenlijke) spaarrekening. Kies voor een spaarrekening waarbij u op elk gewenst moment bij uw geld kunt komen.

Voor professionals

Adviseert u cliënten over hun bestedingen? Dan is het Budgethandboek van het Nibud een onmisbaar naslagwerk.

4. Alternatieven

Smaken verschillen en prioriteiten veranderen: wat eerst belangrijk voor u was, hoeft dat een paar jaar later niet meer te zijn. U kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een goedkoper alternatief. Of overweeg een tweedehands exemplaar, uit de kringloopwinkel of via een advertentiewebsite. Houd dan wel rekening met een mogelijk kortere levensduur.

Verder is het aan te raden om bij grote uitgaven niet over één nacht ijs te gaan. Kijk bijvoorbeeld eerst rond op internet voor aanbiedingen of probeer over de prijs te onderhandelen. Vaak kunt u meer voor uw geld krijgen dan u op het eerste gezicht had verwacht.

  • Tip: Denk ook aan reserveringsuitgaven voor de tuin en het onderhoud aan uw woning.

Totaalbedrag inventaris

Door omstandigheden kan het nodig zijn om in één keer een complete nieuwe inventaris aan te schaffen. Bijvoorbeeld door een onverwachte verhuizing of omdat u uit elkaar gaat. Het Nibud kan hiervoor geen precies bedrag geven. Per huishouden zijn er natuurlijk grote verschillen, afhankelijk van gezinssamenstelling, inkomen en smaak. Een richtlijn is een bedrag tussen de € 7500,- en € 13.000,-.

Achter de hand

Hoe groot is uw financiële buffer?

BufferBerekenaar

Contact

Bel: 030 - 23 91 350 (9 - 13 uur)


Nibud nieuwsbrief Altijd op de hoogte met de Nibud-nieuwsbrief!

Persoonlijk Budgetadvies

Inzicht in uw inkomsten en uitgaven met deze gratis tool!

Naar de tool

Steven de Bink!

Steven gaat als een speer. Maar wat als het financieel even tegenzit..?

Bekijk filmpje