a a a

Wat betaalt u aan de auto?

Autorijden is niet goedkoop. Zelfs aan een kleine tweedehands auto bent u al een paar honderd euro per maand kwijt. Bij een eigen auto heeft u te maken met terugkerende vaste kosten en variabele kosten.

Kosten per maand

In onderstaande tabel ziet u de kosten van een auto met benzinemotor. Persoonlijke kosten zoals garagehuur of verkeersboetes zijn hierin niet verwerkt. De kosten betreffen een nieuwe auto, berekend over de eerste vier jaar, bij circa 16.000 km per jaar en een benzineprijs van € 1,78.

Kosten per maand van een auto in €

 

compacte klasse

kleine middenklasse

middenklasse

variabele kosten

 

 

 

onderhoud en reparatie

117

103

118

brandstof

118

147

154

vaste kosten

 

 

 

afschrijving (excl. rente)

93

172

234

verzekering en
motorrijtuigenbelasting

117

146

179

totaal per maand

445

568

685

kilometerprijs

0,33

0,43

0,51

Bron: ANWB, 2014
Bewerking Nibud 2014

Voor professionals:

Het Rekenprogramma van het Nibud en Stimulansz bevat unieke cijfers over minimale en gemiddelde uitgaven van huishoudens in Nederland. Daardoor geeft u gegarandeerd een deskundig en objectief advies.

Kosten openbaar vervoer vergeleken met autokosten

Een OV-jaarabonnement kost per maand € 457,-. Voor 2 mensen uit een gezin is dat ongeveer € 557,- per maand (€ 278,50,- per persoon). De vervoerskosten van de OV-chipkaart zijn gebaseerd op een kilometerprijs (zie ook: ov-chipkaart.nl).

Op ov-info.nl en ns.nl vindt u meer informatie over de kosten van openbaar vervoer. Vergelijk de cijfers met bovenstaande tabel voor de verschillen met autokosten.

Nieuw of tweedehands

De kosten van de autoNieuwe auto's zijn duurder in gebruik dan tweedehands auto's. Dat komt door de hoge afschrijvingskosten in het eerste jaar. Na een jaar is een nieuwe auto al zo'n 25% minder waard. De kosten van onderhoud en reparatie worden hoger, maar wegen niet op tegen de lager wordende afschrijvingskosten.

Koopt u een compacte klasse van 2,5 jaar oud en gebruikt u deze 2,5 jaar, dan bent u na die tijd gemiddeld 20% goedkoper uit dan wanneer u een nieuwe auto had gekocht. Voor een auto uit de kleine middenklasse (of een middenklasser) is dat 25%.

Invloed van uw rijstijl

De brandstofkosten en de kosten van onderhoud zijn afhankelijk van het gebruik en van uw rijstijl. Bij de moderne techniek past een rijstijl die bekend staat als het Nieuwe Rijden. Hiermee kunt u al gauw 10% brandstof besparen. Dat is vergelijkbaar met een verlaging van de benzineprijs met ruim 17 eurocent.

Online huishoudboekje

Wilt u graag altijd en overal inzicht in uw geldzaken, ook mobiel? Uw saldo, aankomende betalingen... Begroten en plannen is zo een stuk eenvoudiger!

Een auto delen

Gebruikt u uw auto niet regelmatig, dan vormt deze een behoorlijke kostenpost vanwege de vaste lasten. Met autodaten, carpoolen of huren bent u van deze terugkerende kosten af.

Autodaten is een alternatief als u minder dan 10.000 kilometer per jaar rijdt. Vergeleken met een eigen auto zijn de vaste kosten (abonnementsgeld) laag, maar de kosten per gereden kilometer relatief hoog. Kijk op autodate.nl voor advies en informatie.

U kunt iemand om mee te carpoolen bijvoorbeeld zoeken via het werk of in uw eigen omgeving. Er zijn ook landelijke informatiepunten en websites voor carpoolers en er zijn werkgevers die carpooling voor hun medewerkers organiseren.

Meer informatie

  • Meer tips en adviezen om op autorijden te besparen staan op de website van Milieu Centraal.
  • De Consumentenbond verstrekt informatie over de kosten van alle typen auto's. In de Consumentengids wordt regelmatig aandacht besteed aan dit onderwerp. Losse nummers zijn te bestellen bij de Consumentenbond. Ook bij de ANWB is informatie verkrijgbaar over autokosten.

Hoe beslist u?

Wat voor type financiële beslisser bent u? Doe de test van de AFM.

Test uw financiële beslisstijl

Contact

Bel: 030 - 23 91 350 (9 - 13 uur)


Nibud nieuwsbrief Altijd op de hoogte met de Nibud-nieuwsbrief!

'Bespaar geld!

De slimste tips van het Nibud en de Consumenten- bond gebundeld!

Bestel nu

Steven de Bink!

Steven gaat als een speer. Maar wat als het financieel even tegenzit..?

Bekijk filmpje