a a a

Huishoudelijke uitgaven

Huishoudgeld is het geld dat u uitgeeft aan allerlei dagelijkse uitgaven, zoals boodschappen, tijdschriften en cadeautjes. Het geld dat in uw portemonnee zit en bijna ongemerkt lijkt te verdwijnen.

Waar blijft uw geld?

Besparen op boodschappenVaak vormen juist deze uitgaven een bezuinigingspost. Het zijn immers kosten die u makkelijk kunt beïnvloeden, in tegenstelling tot uw vaste lasten.

Toch kan het in de praktijk lastig zijn om uw dagelijkse uitgavenpatroon te veranderen. Veel aankopen hebben te maken met vaste gewoonten. Misschien koopt u na het tanken regelmatig een CD voor in de auto. Of u eet vaak de lunch in de kantine. Maar als u brood van huis meeneemt scheelt dat al snel € 10,- per week. En als u in de supermarkt op de prijzen let, kunt u nog veel meer besparen.

  • Tip: Wie een realistisch bedrag aan huishoudgeld wil bepalen, kan een tijdje een kasboek bijhouden. Een periode van vier weken geeft al een goed inzicht.

Voorkom impulsaankopen

Bij elke mogelijke aankoop, wordt u herinnerd aan uw financiële voornemens...

Handige winkel-bespaartips

  • Pin een vast bedrag per week, op=op.
  • Gebruik een boodschappenlijstje en houd u daar aan.
  • Laat u niet te snel verleiden door aanbiedingen. Maak er alleen gebruik van als u zeker weet dat u het product van dat merk en in die hoeveelheid daadwerkelijk gebruikt.
  • Laat u ook niet te snel verleiden tot impuls-aankopen: aankopen die u letterlijk in een impuls in uw karretje legt. Winkels stimuleren deze aankopen met een prettige inrichting en door het creëeren van een positieve sfeer middels achtergrondmuziek, temperatuur, verlichting (spotjes), geuren (vers brood) en vriendelijke medewerkers. Dat is natuurlijk heel prettig, maar dat blijft ook prettig als u uitsluitend koopt wat u nodig heeft.
  • Blijf niet langer dan nodig is in de winkel en loop de route bij voorkeur maar een keer.
  • Let op: stevige trek, vermoeidheid, stress of tijdsdruk kunnen u sneller verleiden tot gemaksvoedsel of onnodige aankopen.
  • Wees alert op de vaak goedkopere huismerken, vergelijk ze eens met het merk dat u gebruikt.
  • Als u weet dat u weinig tijd hebt om boodschappen te doen of te koken, maak dan het eten van tevoren al klaar of kies een 'makkelijke' maaltijd zoals pasta met tomatensaus. Een dure kant-en-klaar maaltijd is dan niet nodig.
  • Laat kinderen thuis als u boodschappen gaat doen of spreek van tevoren af wat zij uit mogen zoeken of juist dat ze niets krijgen.

Voor professionals

Wilt u uw cliënten adviseren over bespaarmogelijkheden? In het Budgethandboek van het Nibud vindt u referentiecijfers voor de meeste uitgavenposten.

Minder uitgeven?

De beste tips van het Nibud en de Consumentenbond!

Naar de winkel

Contact

Bel: 030 - 23 91 350 (9 - 13 uur)


Nibud nieuwsbrief Altijd op de hoogte met de Nibud-nieuwsbrief!

Gezond en betaalbaar

Smaakvolle recepten voor gemiddeld €2,- p.p.

'Lekker voor weinig'

Verspilling?

Doe de weggooitest en ontdek of ú veel voedsel weggooit.

weggooitest.nl