a a a

Besparen? Maak een plan!

Besparen? Maak een bespaarplan!

U wilt besparen op uw uitgaven, maar hoe begint u eigenlijk? Met een praktisch bespaarplan in stappen maakt u uw voornemens concreet. En u ziet direct wat het oplevert!

Stap 1: waar kunt u op bezuinigen?

Uitgaven kunt u verdelen in uitgaven die moeten en uitgaven die mogen. Uitgaven die moeten kosten sowieso geld. Meestal zijn dit vaste lasten zoals de huur, energie of abonnementen. Maar ook huishoudelijke uitgaven zoals kleding en boodschappen zijn noodzakelijk.

Geld dat u daarna overhoudt, kunt u besteden aan de uitgaven die mogen. Hierbij heeft u wél een keus. U beslist zelf of u geld besteedt aan extraatjes voor de kinderen, sporten of een dagje uit.

Besparen gaat het makkelijkst op uitgaven die mogen. Maar ook op uitgaven die moeten kunt u besparen. Door korter te douchen verbruikt u minder gas en water. Door het licht vaker uit te doen, verbruikt u minder elektriciteit

'Meer met je geld'

Dit boek leidt u van overzicht naar inzicht in uw geldzaken en helpt u om aan de hand hiervan keuzes te maken en actie te ondernemen. Met handige tips en trucs!

Stap 2: Keuzes maken

Nieuwe kledingZet uw uitgaven op uw persoonlijke volgorde van belangrijkheid. Bijvoorbeeld:

 1. make-up
 2. naar de bioscoop
 3. cadeautjes voor anderen
 4. uit eten
 5. tijdschrift-abonnement
 6. gadgets
 7. ...

Wilt u besparen? De tip is om dat te doen op de uitgaven die onderaan uw lijstje staan. U houdt zo meer geld over voor de uitgaven bovenin het lijstje. Zo kiest u voor de dingen die belangrijk zijn voor u. En misschien kan dat ook met een kleiner budget.

Waar geeft u veel aan uit?

Om te kunnen besparen, moet u weten waar uw geld blijft. U krijgt hier snel inzicht in met het gratis Persoonlijk Budgetadvies van het Nibud. U kunt uw uitgaven bovendien vergelijken met andere huishoudens en nagaan of er posten zijn waar u meer dan gemiddeld, of meer dan de basisbedragen aan uitgeeft. Dat zouden posten kunnen zijn waarop u kunt besparen.

Kasboek

Voor kleinere huishoudelijke uitgaven is een kasboek een handig hulpmiddel om inzicht te krijgen. Houd een paar maanden bij wat u uitgeeft en u ziet waar uw geld blijft. U ontdekt ook of u veel impulsaankopen doet. Dat zijn niet-geplande uitgaven waardoor u misschien geld tekort komt voor andere uitgaven. Inzicht in de manier waarop u uw geld uitgeeft, leidt vaak automatisch al tot besparingen.

U kunt uitgaven noteren in een boekje, op uw pc, of in een digitaal kasboekje.

Voor professionals

Training Budgetbegeleiding: hoe financieel zelfredzaam is uw cliënt? Leer meer over budgetbegeleiding en het opstellen van een plan van aanpak.

Stap 3: Maak een bespaarplan

Als u heeft bedacht waarop u gaat bezuinigen, maakt u dit concreet. Hoe gaat u het precies doen en wanneer is het geslaagd?

Voorbeeld

Ik ga bezuinigen op boodschappen:

 • Ik koop alleen huismerken en aanbiedingen.
 • Aanbiedingen koop ik alleen als ze goedkoper zijn dan huismerken.
 • Ik neem een boodschappenlijstje mee en houd me daar aan.
 • Ik ga nog maar 1 keer per week boodschappen doen.

Stap 4: Wat levert het op?

Wat levert een besparing u op in uw portemonnee? Houd daarvoor een paar weken precies bij hoeveel u hebt bespaard door:

 • Dingen niet te kopen die u anders wel koopt.
 • Iets goedkoper te kopen dan u normaal doet.
 • Iets te laten repareren in plaats van nieuw te kopen.

Vrijwilliger?

Helpt u mensen thuis met hun geldzaken? Het Nibud helpt u!

Naar de special

Contact

Bel: 030 - 23 91 350 (9 - 13 uur)


Nibud nieuwsbrief Altijd op de hoogte met de Nibud-nieuwsbrief!

Verspilling?

Doe de weggooitest en ontdek of ú veel voedsel weggooit.

weggooitest.nl

'Bespaar geld!

De slimste tips van het Nibud en de Consumenten- bond gebundeld!

Bestel nu