a a a

Zekerheid

"Door de overlijdens-risico verzekering weet ik zeker dat de hypotheek grotendeels wordt afgelost. Fijn voor mijn dochter die hier later wil gaan wonen."

Machteld van Gemert, Oosterhout

Banksparen of lijfrente?

Banksparen of lijfrente?

Twijfelt u tussen banksparen of een lijfrenteverzekering om geld opzij te zetten voor uw oude dag? De meeste voorwaarden die bij een lijfrenteverzekering gelden, gelden ook bij banksparen. Waarvoor u kiest, is persoonlijk.

Vergelijken is lastig

Banksparen is relatief eenvoudig: u spaart een bepaald bedrag voor uw pensioen. Lijfrenteverzekeringen zijn vaak ingewikkelder. Er bestaan allerlei varianten en bovendien kunt u kiezen voor een nabestaanden- en arbeidsongeschiktheidsverzekering. Daardoor zijn lijfrenteverzekeringen en banksparen moeilijk met elkaar te vergelijken. Bij uw keuze is het belangrijk om in ieder geval te letten op:

  • maandelijkse kosten (inleg/premie + aanvullende kosten);
  • - periodieke uitkering later (als u spaart voor uw pensioen), of:
    - totaal opgebouwde vermogen (als u spaart voor de aflossing van de hypotheek)
  • rente op het opgebouwde vermogen;
  • zekerheid op een bepaalde uitkering;
  • gevolgen bij ziekte, werkloosheid en overlijden;
  • huishoudsituatie.

Geldboek voor Ondernemers

Een eigen bedrijf beginnen heeft financiële gevolgen, ook voor uw privé-geldzaken. Dit boek is interessant voor zowel startende als ervaren ondernemers.

Risico's verzekeren

Of u bepaalde risico's wilt verzekeren, hangt af van uw situatie en voorkeuren. Misschien heeft u geen directe nabestaanden of heeft uw partner voldoende inkomen na uw overlijden. In beide gevallen is het niet nodig om iets te regelen voor na uw overlijden.

Langlevenrisico

Spaart u ter aanvulling van uw pensioen? Dan is het goed om rekening te houden met het 'langlevenrisico'. Een lijfrente keert uit tot uw overlijden, ongeacht hoe oud u wordt. Bij banksparen spreekt u af in hoeveel jaar tijd het spaartegoed wordt uitbetaald; vaak minimaal tot aan uw 85ste. Mocht u langer leven dan de afgesproken periode, dan is uw tegoed op en heeft u niet langer recht op een uitkering.

Bij overlijden

Een lijfrente stopt op het moment dat u overlijdt. Uw nabestaanden ontvangen niets, tenzij u daarbij een overlijdensrisicoverzekering heeft afgesloten. Bij banksparen hebben uw nabestaanden recht op het bedrag op de bankspaarrekening.

Voor professionals

Heeft u in uw advies- of beleidswerk te maken met geldzaken van particuliere huishoudens? Het Nibud biedt gebruiksvriendelijke software.

Keuze maken

Wilt u een keuze maken tussen banksparen en een lijfrenteverzekering? Maak eerst een lijstje met punten die voor u belangrijk zijn en maak op basis daarvan een vergelijking.

Overstappen van een lijfrenteverzekering naar banksparen kan ook, maar ga goed na of daar voordelen aan zijn verbonden. Overstappen kan kostbaar zijn. U zult de lijfrenteverzekering moeten afkopen en dat is meestal duur. Die kosten kunnen zelfs zo hoog zijn, dat het niet rendabel is om over te stappen. Laat u hierover goed informeren door een financieel adviseur.

Nibud webwinkel

Diverse boeken, software en producten: handig én leuk!

Neem 'n kijkje!

Contact

Bel: 030 - 23 91 350 (9 - 13 uur)


Nibud nieuwsbrief Altijd op de hoogte met de Nibud-nieuwsbrief!

AFAS Personal Plus

Snel en eenvoudig overzicht in uw financiële situatie met dit online huishoudboekje.

Meer weten?