a a a

Schenken en erven

Familie

Als ouders kunt u geld schenken, bijvoorbeeld als uw kind een eigen huis koopt, of om de toekomstige erfenis te verlagen. Immers: hoe lager de erfenis later, hoe minder erfbelasting erover hoeft te worden betaald.

Erven

Erfbelasting hangt af van de grootte van de erfenis en van de relatie met de overledene. Het deel dat vrijgesteld is van belastingheffing is afhankelijk van de relatie met de overledene. Zo geldt bij een erfenis aan de partner een vrijstelling van € 627.367 en voor kinderen een vrij te laten bedrag van € 19.868 per kind.

Tabbladenset

Houd u persoonlijke administratie op orde met deze handige tabbladenset.

Schenken

U kunt geld schenken. Maar er zijn meer soorten schenkingen:

  • een auto;
  • een huis;
  • het verkopen van een woning onder de marktwaarde;
  • een renteloze lening: de schenking is de rente die niet betaald hoeft te worden.

Afhankelijk van de hoogte van de schenking, betaalt de ontvanger over de waarde van de schenking (of dit nu geld of een andere vorm van schenking is) schenkingsbelasting. Tot een bepaald bedrag kunt u belastingvrij schenken. Er bestaan twee belastingvrijstellingen voor schenkingen van ouders aan kinderen:

  • Een jaarlijkse belastingvrijstelling van € 5229,- per kind per jaar.
  • Een eenmalige belastingvrijstelling van € 25.096,- per kind, wanneer het kind tussen de 18 en 40 jaar oud is. Dit bedrag mag worden verhoogd tot € 52.281,- als het kind het geld gebruikt voor een studie of de koop van een eigen woning.

Schenkt u aan iemand anders (bijvoorbeeld aan uw kleinkinderen) dan bestaat er een vrijstelling van € 2.092 per jaar. Boven dit bedrag moet de ontvanger belasting over de schenking gaan betalen.

  • De vrijstelling geldt ook voor schenkingen om de restschuld van een verkochte eigen woning af te lossen. 

Al eerder geschonken?

Is de schenking hoger, dan betaalt de ontvanger schenkingsbelasting over het meerdere. De tarieven voor de schenkbelasting zijn hetzelfde als die voor de erfbelasting.

Om belastingvrij geld te schenken, hoeft u niet naar de notaris. U kunt het bedrag geven of overmaken naar de bankrekening van de ontvanger. De éénmalige schenking moet u opgeven aan de Belastingdienst. Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op Belastingdienst.nl of bel gratis de Belastingtelefoon: 0800-0543.

Voor professionals

Houdt u zich bezig met preventie van schulden bij jongeren? Het Nibud biedt achtergrondinformatie, producten en onderzoek-op-maat.

Wel of niet schenken?

De meeste kinderen vinden een schenking van de ouders "sympathiek, maar niet nodig", zo blijkt uit onderzoek van het Nibud.

Voor veel mensen is het financieel niet mogelijk om geld te schenken aan hun kinderen. Voor anderen is het een manier om minder belasting te betalen, om hun kind een steuntje in de rug te geven of ze schenken omdat ze liever 'uit warme hand' geven, dan uit 'koude hand'.

Overweegt u geld aan uw kinderen te schenken? Dan zijn de verkoop van uw woning, uw pensionering of de aanschaf van een woning door uw kind, natuurlijke momenten om als ouder uw financiële situatie op een rijtje te zetten en na te gaan of het mogelijk is geld te schenken. U kunt het er dan ook met uw kind over hebben.

Voor boven de 18

Uw kind binnenkort 18? Dit Nibud-boekje is een leuk en praktisch cadeau.

Met informatie en checklists

Contact

Bel: 030 - 23 91 350 (9 - 13 uur)


Nibud nieuwsbrief Altijd op de hoogte met de Nibud-nieuwsbrief!

'Meer met je geld'

Van overzicht naar inzicht. Met dit boek haalt u meer uit uw geld!

Naar de winkel

Uw pensioen

Bereken hoe uw inkomen eruit ziet als u met pensioen gaat.

Start de tool!