a a a

Rood staan is duur en populair

17 januari 2011

Veel Nederlanders weten niet dat bij rood staan hoge rentetarieven betaald moeten worden. De percentages kunnen oplopen tot maar liefst 15%. Uit het Nibud-onderzoek Geldzaken in de Praktijk uit 2009 blijkt dat bijna een kwart van de mensen iedere maand rood staat. Uit de Monitor Betalingsachterstanden van het ministerie van Sociale Zaken blijkt dat 4 op de 5 huishoudens over een rekening beschikken waarop ze rood kunnen staan. En het afgelopen jaar heeft een op de zes huishoudens zoveel rood gestaan dat er betalingen werden geweigerd.

De mensen die af en toe rood staan, staan gemiddeld rood voor een bedrag van rond de 750 euro. Mensen die vaak rood staan doen dat voor een bedrag van bijna 2500 euro.

Sms-alert

Het Nibud waarschuwt al jaren voor de gevaren van rood staan. Veel mensen zien geen bezwaar bij het rood staan zolang er nog gepind kan worden. Ook banken maken het makkelijk om rood te staan en geven weinig voorlichting over de risico's en kosten daarvan.

Het Nibud zou het liefst zien dat banken de voorlichting over rood staan verbeteren en hun klanten er beter op wijzen dat rood staan duur is. Zo zouden banken bijvoorbeeld een sms kunnen sturen op het moment dat je in de min terecht komt.

Rood staan is duur lenen

Het Nibud vindt het opvallend dat er veel mensen zijn die iedere maand rood staan en tegelijkertijd maandelijks een vast bedrag naar de spaarrekening over maken. Zonde van het geld, want de rente op de spaarrekening is veel lager (gemiddeld 2%) dan de rente die betaald moet worden over de roodstand (oplopend tot 15%). Daarnaast is rood staan een dure vorm van lenen, de rente op een persoonlijke lening is bijvoorbeeld veel lager dan die op rood staan(tussen de 8 % en 12%).

Nu is af en toe rood staan geen probleem, en soms zelfs handig. Het wordt pas gevaarlijk als men ongemerkt zoveel rood staat dat de vaste overschrijvingen niet meer worden gedaan. Vooral mensen die niet regelmatig hun afschrijvingen checken en de post ongeopend op een stapeltje laten liggen, kunnen op die manier binnen enkele maanden bij diverse instanties schulden hebben.

Hulpmiddelen bij roodstand

Het Nibud raad mensen aan die vaak rood staan, kritisch naar hun inkomsten en uitgaven te kijken. Een hulpmiddel hierbij is het gratis Persoonlijk Budgetadvies van het Nibud.

Ook heeft het Nibud voor mensen die veel rood staan een aantal slimme producten waarmee ze meer en beter overzicht over hun financiën krijgen:

Een handig hulpmiddel voor het goed in de gaten houden van de roodstand is Waar blijft het geld? Bewaren en Bijhouden. Hiermee hoort rood staan tot het verleden.

Bekijk ook de reactie van het Nibud in het tv-programma Radar van de Tros, via uitzendinggemist.nl (uitzending van maandag 17 januari 2011, 20.30 uur).

Contact

Bel: 030 - 23 91 350 (9 - 13 uur)


Nibud nieuwsbrief Altijd op de hoogte met de Nibud-nieuwsbrief!