a a a

Debat politici over financiële zelfredzaamheid

27 mei 2010

Vandaag gaan politici uit de Tweede Kamer met elkaar in debat over op welke wijze de financiële zelfredzaamheid van Nederlandse burgers vergroot zou moeten worden. Als initiatiefnemer van het debat daagt Wijzer in geldzaken samen met Consumentenbond en Nibud, politici uit hoe zij dit probleem gaan aanpakken als ze na de verkiezingen aan de macht komen.

Weinig financieel inzicht en bewustzijn

Meer aandacht voor financiële kennis en vaardigheden van Nederlanders is noodzakelijk. Uit verschillende onderzoeken van het Nibud en platform CentiQ, Wijzer in geldzaken blijkt dat het financieel inzicht en bewustzijn van groepen burgers ernstig te kort schieten. Zo hebben veel Nederlanders geen idee wat er per maand aan geld binnen komt en wat er op gaat aan vaste lasten of hoe hoog bijvoorbeeld de kosten zijn van een lening. Slechts enkele voorbeelden die het topje van de ijsberg vormen van financiële ongeletterdheid.

Financiële zelfredzaamheid

Doel van het debat is het onder de aandacht brengen van het maatschappelijk probleem van financiële ongeletterdheid. Politici kunnen in dit debat aangeven op welke wijze de financiële zelfredzaamheid van Nederlandse burgers vergroot zou moeten worden. Wat is de juiste aanpak? Wie heeft hierbij een verantwoordelijkheid? Het debat vindt plaats onder leiding van Jacobine Geel.

Deelnemers

Drie deskundigen een introductie geven op de debatstellingen. Henriëtte Prast (WRR/Universiteit van Tilburg) over gedragsverandering, Bart Combee (directeur Consumentenbond) over de taak van de overheid en Gerjoke Wilmink (directeur Nibud) over de rol van het onderwijs.

Namens de politieke partijen nemen deel:

Contact

Bel: 030 - 23 91 350 (9 - 13 uur)


Nibud nieuwsbrief Altijd op de hoogte met de Nibud-nieuwsbrief!