a a a

Overheid zet Von Bismarck aan de kant

17 juli 2012

Author: Rob Goedhart,
Overheid zet Von Bismarck geleidelijk opzij

Eind 19e eeuw stelde Otto von Bismarck in het Duitse Keizerrijk een officieel staatpensioen in. Volgens de overlevering ijsbeerde hij door de kamer en vroeg zich af wat daarvoor een goede leeftijd zou zijn. Een slimme adviseur vond 70 wel geschikt. Veel arbeiders zouden die leeftijd toch niet halen... Het werd dus 70, later teruggebracht naar 65.

65=pensioen?

In veel landen speelde daarna de 65-jarige leeftijd een centrale rol in pensioendiscussies. Deze verjaardag werd synoniem van 'met pensioen gaan'. Ook in Nederland. Maar zonder veel bombarie is daar in de nacht van 10 op 11 juli jl. een eind aan gekomen. De Eerste Kamer ging om iets na twaalf uur akkoord met verschuiving van de AOW-leeftijd van 65 nu, naar 67 in 2023. Te beginnen in 2013 met één maand later, net als in 2014 en 2015, en daarna met grotere maandstappen. Zodanig dat in 2023 de AOW pas ingaat als men 67 jaar is.

Steeds ouder...

Dat er iets gedaan moet worden aan de periode waarin we in Nederland pensioenuitkeringen ontvangen is wel duidelijk. Sinds de tijd van Bismarck ligt de levensverwachting in Nederland ruim 18 jaar hoger. Probleem is echter dat de geleidelijke wijziging van de AOW-leeftijd grote gevolgen heeft voor tal van andere regelingen, zoals:

Dat de politiek een geleidelijke invoer wil lijkt aardig. Zo kunnen we er langzaam aan wennen... Maar voor de individuele consument maakt het niets uit. Ik weet nu bijvoorbeeld dat ik anderhalf jaar na mijn 65-ste pas AOW krijg. Dat mijn medeburger, die volgend jaar 65 wordt er maar één maand bij krijgt en anderen straks een-drie-kwart-jaar, heeft geen invloed op mijn huishoudelijke financiën.

De maatschappelijk kosten van aanpassing

Natuurlijk, door in 2013 al te starten met een latere uitkering bespaart de overheid sneller geld aan AOW-uitkeringen dan wanneer de AOW-leeftijd pas later in een klap wordt bijgesteld. Maar zouden de partijen die dit hebben verzonnen ook de maatschappelijk kosten van aanpassing van tal van regelingen hebben doorgerekend...?

Contact

Bel: 030 - 23 91 350 (9 - 13 uur)


Nibud nieuwsbrief Altijd op de hoogte met de Nibud-nieuwsbrief!