a a a

Nieuwsberichten van het Nibud

Krant

Hieronder vindt u een overzicht van de nieuwsberichten van het Nibud. Voor vragen met betrekking tot deze berichten kunt u contact met ons opnemen.

Jaar van verschijnen:

Nibud: onbetaalde rekeningen kosten samenleving miljoenen

16 oktober 2014 persbericht

De samenleving kan miljoenen besparen door meer oog te hebben voor het financieel gedrag van consumenten. Dit stelt het Nibud in het rapport 'Overkoepelende blik op omvang en preventie van schulden in Nederland' dat het Nibud uitbrengt in het kader van zijn 35-jarig bestaan.

Studievoorschot: Nibud kritisch over leenvoorwaarden en communicatie rondom nieuw ‘leenstelsel’

08 oktober 2014 nieuwsbericht

Het Nibud is kritisch over het wetsvoorstel 'Wet studievoorschot hoger onderwijs', waarin een nieuw stelsel van studiefinanciering wordt geïntroduceerd. Belangrijke punten uit het wetsvoorstel zijn dat de basisbeurs wordt vervangen door een studievoorschot, waarmee studenten de huidige basisbeurs kunnen lenen. De studieschuld kan tegen een gunstige terugbetaalregeling worden afgelost door een langere terugbetaaltermijn (35 i.p.v. 15 jaar) en een ruimere draagkrachtregeling. Het Nibud vindt dat de focus teveel ligt op de lage maandlasten na het afstuderen en niet op het zo snel mogelijk terugbetalen van de schuld.

35 jaar Nibud: groeiende behoefte aan onafhankelijke informatie over geld

07 oktober 2014 persbericht

Op 18 oktober 2014 bestaat het Nibud 35 jaar. De behoefte aan onafhankelijke informatie over geld is na al die jaren nog altijd groeiende. Afgelopen jaar werd het Nibud ruim 5,2 miljoen keer geraadpleegd. 10 jaar geleden was dat nog een miljoen keer. Bij vragen over geld is de gang naar het Nibud meer dan ooit een voor de hand liggende. Voor 9 op de 10 Nederlanders is het Nibud een bekende organisatie. Al vijfendertig jaar is het Nibud het enige instituut in Nederland dat onafhankelijk advies geeft over de huishoudportemonnee en daarvoor zelf onderzoek doet naar de inkomsten, uitgaven en het financiële gedrag van Nederlanders.

Schuldenaren pakken financiën aan bij inkomensterugval, maar laten kansen liggen

03 oktober 2014 nieuwsbericht

Het Nibud heeft onderzoek gedaan naar 'het financiële gedrag van consumenten'. In dit onderzoek wordt het wenselijke financiële gedrag zoals beschreven in de Nibud-competenties(*), middels o.a. interviews en een dossieranalyse vergeleken met wat consumenten daadwerkelijk doen op het moment dat ze financiële problemen krijgen of te maken krijgen met een inkomensterugval. Het onderzoek, mogelijk gemaakt door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, laat zien dat schuldenaren bij een inkomensterugval hun financiën niet grondig en structureel onder handen nemen, bij vrienden en familie gaan lenen, het vervolgens niet over terugbetalen hebben en daarnaast wel bewuster met hun administratie omgaan. Deze resultaten zijn in drie verschillende rapporten weergegeven. Alle rapporten bevatten praktische aanbevelingen voor de beroepspraktijk.

 

Zorgwekkend: Eén op de vijf 18- tot en met 24-jarigen heeft betalingsachterstand

23 september 2014 persbericht

Openstaande rekeningen bij de zorgverzekeraar, onbetaalde boetes of achterstanden bij de Belastingdienst: bijna 20% van de 18- t/m 24-jarigen heeft hiermee te maken. Het Nibud is ervan geschrokken dat zo’n grote groep jongeren op zo'n jonge leeftijd zijn geldzaken niet op orde heeft en al schulden maakt. Het instituut vindt een dergelijke start van de financiële verantwoordelijkheid zorgwekkend. Het gaat bij 20% van die jongeren om bedragen van 2.500 euro of meer. Dit blijkt uit het onderzoeksrapport Jongeren & Geld, over jongeren van 12 t/m 24 jaar, dat het Nibud uitvoerde en mogelijk werd gemaakt door Rabobank Nederland.

Artikel 1 tot 5 van 261

1

2

3

4

5

6

7

Volgende >

Contact

Bel: 030 - 23 91 350 (9 - 13 uur)


Nibud nieuwsbrief Altijd op de hoogte met de Nibud-nieuwsbrief!