a a a

Langer thuis

"Mijn eerste jaar ben ik thuis blijven wonen. Toen redde ik het nog zonder bijlenen, nu helaas niet meer..."

Roos van der Stroom, Huizen

De Studieleenwijzer

Bereken je schuld met de Studieleenwijzer

Veel studenten sluiten een lening af bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Een groot deel van hen heeft echter geen duidelijk beeld van de consequenties van een studielening voor de toekomst.

Bewust lenen

StudieleenwijzerLenen tijdens je studie kan nodig zijn, bijvoorbeeld om de kosten van levensonderhoud of studie te betalen. Maar hoeveel moet je na je studie ongeveer per maand aflossen? Dat bereken je met de Nibud Studieleenwijzer (voor studenten en afgestudeerden).

Het resultaat uit de Studieleenwijzer wordt gekoppeld aan een voorbeeldbegroting. Zo zie je niet alleen hoeveel je ongeveer moet aflossen, maar ook met welke vaste lasten je als starter te maken krijgt en hoeveel je van je startsalaris overhoudt.

  • Let op! De Studieleenwijzer geeft inzicht in je studieschuld als je vóór 1 september 2015 bent begonnen aan je bachelor of master in het hoger onderwijs.

    Door de wijzigingen m.b.t. de studiefinanciering voor hbo/wo kun je niet zien hoe de nieuwe situatie wordt als je per 1 september 2015 begint met een bachelor of master. 

  • In de Studieleenwijzer wordt ervan uitgegaan dat de studieschuld in maximaal 15 jaar afgelost moet worden. Voor de studenten 2015 die onder het nieuwe studiefinancieringsstelsel vallen (zonder basisbeurs), kan de tool nog niet berekenen hoeveel je per maand moet gaan aflossen over een periode van 35 jaar. Hier wordt aan gewerkt.

Voor professionals

Het Nibud doet al sinds 1984 onderzoek naar het bestedingsgedrag van jongeren. Geld hebben en uitgeven is in die periode belangrijker geworden.

Betalen komt later

 'Let op! Geld lenen kost geld'Als beginnend student denk je meestal niet aan terugbetalen. Je gaat ervan uit dat je een goede baan krijgt. Vaak is dit ook zo. Maar het aflossingsbedrag kan hoger zijn dan je vooraf had ingeschat. Je lost maximaal 15 jaar af: een lange tijd. Daarom is het altijd slim om goed na te denken voordat je een lening afsluit en door te rekenen wat de lening uiteindelijk kost.

Voor boven de 18

Alles wat je moet weten over je geld.

Bestel in de Nibud-webwinkel

Contact

Bel: 030 - 23 91 350 (9 - 13 uur)


Nibud nieuwsbrief Altijd op de hoogte met de Nibud-nieuwsbrief!

Geldwijzer Studenten

Geldwijzer Studenten

Alles over studeren en geldzaken die daarbij horen...

Naar de winkel

Gezond en betaalbaar

Smaakvolle recepten voor gemiddeld €2,- p.p.

'Lekker voor weinig'