a a a

Nieuwe laptop

"Sinds de scheiding is rondkomen niet makkelijk. Gelukkig zijn er soms meevallers. Zo kreeg mijn zoon zijn laptop voor school deels vergoed."

Irma Stiensen, Waalwijk

Rood staan, het kost altijd geld

Geen geld meer

Staat u wel eens rood? Dan betaalt u tussen de 8 en 15% rente per jaar over het bedrag dat u rood staat. De rente verschilt per bank en hangt ook af van het bedrag dat u maximaal negatief kunt staan. Daar maakt u met uw bank een afspraak over.

Rood staan kost meer dan sparen oplevert

Op de meeste spaarrekeningen krijgt u maximaal tussen de 1 en 3% rente. Terwijl u voor rood staan minimaal 8% rente betaalt. Voorkom daarom dat u rood staat en spaart tegelijk. Dat is zonde van uw geld. Zorg eerst voor een positief saldo op uw bankrekening en ga daarna pas sparen.

Zelfjeschuldenregelen.nl

Zelf uw (beginnende) schulden aanpakken? Dat kan met behulp van zelfjeschuldenregelen.nl. Direct overzichtelijk en stapsgewijs met uw schulden aan de slag.

Is rood staan een probleem?

Een keer rood staan kan gebeuren. Het kan een handige oplossing zijn voor het overbruggen van kortdurende tekorten. Het blijft een vorm van lenen. Staat u bijna altijd, of steeds dieper rood? U geeft dan meer uit dan u eigenlijk heeft. Zo ontstaat er een schuld die steeds groter wordt. Met als gevolg dat het op een dag kan gebeuren dat u niet meer kunt pinnen.

Vindt u het vervelend om rood te staan? Veel banken bieden de mogelijkheid aan om een sms of e-mail te sturen als uw saldo onder een bepaalde grens komt. Dit kunt u instellen via internetbankieren.

Oplossing

Probeer eerst de roodstand in te lopen. Maak bijvoorbeeld gebruik van het Persoonlijk Budgetadvies om uw inkomsten en uitgaven op rij te zetten en te zien of u ruimte in uw budget daarvoor vrij kunt maken.

Als u niet in de verleiding wilt komen om te veel uit te geven, spreek dan met de bank af om niet of voor een lager bedrag rood te kunnen staan.

Voor professionals

De Nibud-competenties voor financiële zelfredzaamheid biedt handvatten voor de professional die klanten begeleidt, maar ook voor de klant zelf.

Alternatieven

Lukt het niet om rood staan te voorkomen? Een doorlopend krediet of persoonlijke lening afsluiten kan dan voordeliger zijn. De rente is vaak lager en u bent bovendien verplicht om maandelijks een bedrag af te lossen. Bij roodstand loopt de schuld alleen maar verder op.

  • Vergelijk eerst de voorwaarden voordat u een lening kiest.

Een financiële buffer

Bereken snel en eenvoudig hoeveel u achter de hand zou moeten houden.

BufferBerekenaar

Contact

Bel: 030 - 23 91 350 (9 - 13 uur)


Nibud nieuwsbrief Altijd op de hoogte met de Nibud-nieuwsbrief!

AFAS Personal Plus

Snel en eenvoudig overzicht in uw financiële situatie met dit online huishoudboekje.

Meer weten?

'Meer met je geld'

Van overzicht naar inzicht. Met dit boek haalt u meer uit uw geld!

Naar de winkel