a a a

Financiële rust

"Als kunstenares heb ik wisselende inkomsten. Door te budgetteren kan ik krappe maanden goed opvangen."

Diana Koetsier, Meerssen

Een kasboek bijhouden

Kasboek

Vaste lasten als huur en premies vindt u terug in contracten en bankafschriften. Maar het overzicht over de dagelijkse uitgaven ontbreekt vaak. Een kasboek bijhouden geeft inzicht in alle uitgaven.

Zo gemaakt

  1. Gebruik een schrift of maak een digitaal kasboek aan. Het is handig om een programma te kiezen met een optelfunctie, zoals Excel.
  2. Bepaal eerst welke uitgavenposten u onderscheidt en hoe ver u ze wilt uitsplitsen. Wilt u bijvoorbeeld alleen de post eten en drinken of wilt u die uitsplitsen naar boodschappen, lunch op het werk, tussendoortjes en wijn. Andere posten zijn bijvoorbeeld kleding, schoonmaakspullen, huisdier, bloemen en cadeautjes.
  3. Bewaar van al uw uitgaven de bonnetjes en schrijf de bedragen op bij de betreffende post in uw kasboek.

Doen:

  • bewaar alle bonnetjes tot u ze heeft verwerkt
  • schrijf elke dag alles op
  • wees eerlijk

Na een maand of twee weet u wat u besteedt aan verschillende, dagelijkse uitgaven. Zo heeft u minder het gevoel dat uw geld uw portemonnee uitvliegt!

Aan de slag met uw jaarbegroting

Door een jaarbegroting in te vullen voor uw personlijke situatie heeft u direct een beeld van uw financiële sitiuatie. En dat helpt om keuzes te maken. De jaarbegroting kunt u hier downloaden, printen en invullen:

Alle uitgaven op een rijtje

U kunt bij het Nibud een handig kasboek bestellen. Zo houdt u eenvoudig overzicht over uw geldzaken.

Onregelmatige uitgaven

Naast de vaste lasten en de dagelijkse uitgaven zijn er ook onregelmatige uitgaven. Denk hierbij aan kleding, meubelen of apparaten, maar ook aan de auto en de vakantie. Als u dat handig vindt, kunt u deze ook noteren in uw kasboek.

Dieper in uw geldzaken duiken? Het Nibud biedt nog meer over het bijhouden van uw administratie en het verkrijgen van inzicht in uw geldzaken. Lees bijvoorbeeld meer over begroten. Of vul gratis het Persoonlijk Budgetadvies in. Hiermee kunt u ook uw bedragen vergelijken met vergelijkbare huishoudens als het uwe.

Voor professionals

Helpt u cliënten met hun financiële administratie? Het Nibud biedt ondersteuning met informatie en hulpmiddelen.

Digitale kasboekjes

Op internet vindt u diverse aanbieders van kasboekjes. Deze producten verschillen in gebruiksvriendelijkheid en prijs en in het 'verdienmodel' dat erachter zit. Let ook goed op of het betreffende product wordt ondersteund door uw bank.

Maak eerst een vergelijking (wat wil ik en kan dat met dit kasboekje?) voor u een keus maakt, bijvoorbeeld met behulp van een vergelijkingswebsite. Wisselen van digitaal kasboek brengt immers redelijk wat werk met zich mee.

Online of offline?

Welk type digitaal huishoudboekje u kiest, is afhankelijk van uw wensen. Het Nibud werkt samen met het online huishoudboekje van AFAS: AFAS Personal Plus. Daarin worden de Nibud-referentiecijfers gebruikt. De Cashflow Manager van Bankingtools.nl werkt offline, ook daarin worden de Nibud-referentiecijfers gebruikt. Kijk waar u zich prettig bij voelt en maak op basis daarvan uw keuze.

 

Meer kiezen?
Met de tool van de Consumentenbond en Wijzer in geldzaken kunt u het best passende huishoudboekje kiezen. Vink aan wat u belangrijk vindt en de meest geschikte optie verschijnt.

Online huishoudboekje

Altijd en overal inzicht in uw geldzaken!

AFAS Personal Plus

Contact

Bel: 030 - 23 91 350 (9 - 13 uur)


Nibud nieuwsbrief Altijd op de hoogte met de Nibud-nieuwsbrief!

Persoonlijk Budgetadvies

Inzicht in uw inkomsten en uitgaven met deze gratis tool!

Naar de tool

'Meer met je geld'

Van overzicht naar inzicht. Met dit boek haalt u meer uit uw geld!

Naar de winkel