a a a

Handig

"Ik heb nu een doorlopende reis-verzekering. Wel zo handig, hoef ik daar niet meer aan te denken."

Yvette de Valk-Postma

Geld en vakantie

Geld op vakantie

Vertrekt u naar het buitenland? Bij uw bank of reisorganisatie kunt u navragen welke valuta wordt gebruikt, of u kunt pinnen en wat dat kost. Let op: de kosten voor mobiel bellen in het buitenland kunnen fors oplopen.

Slim boeken

ConsuWijzer PrijscheckerHoud bij het boeken van een vakantie rekening met bijkomende kosten. U betaalt uiteindelijk vaak meer voor vliegtickets, reizen en accommodaties dan u verwacht op basis van de advertentieprijs.

ConsuWijzer heeft de 'P(R)eischecker' gemaakt zodat u op een slimme manier reisprijzen kunt vergelijken en alert bent op bijkomende kosten. Deze kosten kunt u in een handig overzicht zetten. Op de site ziet u ook wat reisaanbieders wel en niet mogen volgens de wet.

Stel uw begroting vast

 • Maak de balans op
  Hoeveel komt er maandelijks binnen, wat gaat er maandelijks uit? Zijn er nog betalingsachterstanden? Maak voor het maken van een begroting gebruik van het Persoonlijk Budgetadvies.
 • Houd rekening met uitgaven na de vakantie
  Wat voor kosten komen er na de vakantie? Augustus is voor gezinnen met schoolgaande kinderen een dure periode, vanwege alle schoolspullen. Veel mensen geven op vakantie meer uit dan ze van plan waren. Dat hoeft geen probleem te zijn, zolang u een bedrag achter de hand houdt voor thuiskomst.
 • Kijk naar uw uitgaven tijdens vorige vakanties
  Ga ook na wat u de afgelopen jaren gemiddeld aan zomervakanties kwijt was. Maak onderscheid tussen reis- en verblijfkosten, en de kosten die u ter plaatse maakt. Gaat u naar een dure bestemming of naar een land waar de prijzen wat lager liggen?
 • Bepaal nu uw vakantiebegroting
  Bepaal op basis van alle verzamelde gegevens uw vakantiebegroting. Bereken een richtbedrag wat u per dag uit kunt geven. Zorg er voor dat u wat achter de hand heeft als u thuiskomt. Niets frustrerender dan het hebben van geldzorgen na een heerlijke, ontspannen vakantie!

'Bespaar geld!'Meer tips vindt u in 'Bespaar geld!', een uitgave van het Nibud en de Consumentenbond staat bomvol slimme tips, niet alleen over vrije tijd, maar ook over wonen, kopen, sparen, belastingen en energie.

Zorgeloos vertrekken

Schakel zo veel mogelijk apparaten uit, ook de (lege) koelkast en diepvries. Laat een lampje branden op een tijdklok om inbrekers te ontmoedigen. Zijn alle rekeningen betaald? Alle verzekeringen afgesloten?

Houd uw uitgaven in de hand

Eenmaal op uw bestemming kunt u dagen waarop u veel uitgeeft compenseren met goedkopere dagen. U kunt bijvoorbeeld besparen op boodschappen door uw eetgewoonten aan te passen aan die van het vakantieland. En ga niet meteen op dat toeristische pleintje eten, maar kijk een straatje verder. Houd uw creditcard-uitgaven bij zodat u ook grip houdt op deze betalingen.

Vakantieverzekeringen Goed verzekerd op reis?

Past uw reisverzekering bij uw vakantie? Er kunnen grote verschillen zijn tussen verschillende verzekeringen.

Met de tool Check je vakantieverzekeringen van Wijzer in geldzaken en het Verbond van Verzekeraars kunt u nagaan of uw reisverzekering voldoet en u niet voor onverwachte financiële verrassingen komt te staan.

Checklist vakantie

De Checklist Wijzer in geldzaken op vakantie biedt een overzicht met tips, betrouwbare informatie en links over o.a. het vakantiebudget, betalen (in het buitenland), goed verzekerd op reis gaan en wat te doen bij calamiteiten.

Voor professionals

Geeft u cliënten advies over hun financiële administratie? Het Nibud biedt ondersteuning met informatie en hulpmiddelen.

Checlist Wijzer in geldzaken op vakantie

Pinnen in het buitenland

In bijna alle landen zijn geldautomaten waar u kunt pinnen. Het is aan te raden om voor vertrek te informeren naar eventuele kosten die daaraan zijn verbonden.

Betaalautomaten

Pinnen bij betaalautomaten in eurolanden is bij alle banken gratis. Buiten de eurozone kunnen er wel kosten aan verbonden zijn, vaak € 2,25 per opname. Daarnaast betaalt u een koersopslag, dit is tussen de 1% en 1,5%.

Bij de meeste betaalautomaten in het buitenland kunt u met uw pinpas betalen. Informeer van tevoren bij uw bankfiliaal in Nederland of dat in uw vakantieland ook het geval is. Er is echter nooit een garantie. Houd er rekening mee dat het plaatselijk niet altijd perfect blijkt te werken.

Buiten de eurozone

Gaat u naar een land buiten de eurozone? Informeer vooraf of u daar kunt pinnen en of er voldoende pinautomaten zijn. Zo ja, neem niet te veel vreemde valuta mee: de koersopslag is veel hoger dan wanneer u in uw vakantieland pint.

Creditcard

Geld opnemen bij een betaalautomaat met een creditcard is erg duur. Per keer dat u pint wordt minimaal € 4,50 in rekening gebracht, in welk land u ook bent.
Voor betalingen met de creditcard binnen de eurozone betaalt u niet meer dan in Nederland. Als u buiten de eurozone betaalt met uw creditcard, betaalt u een koersopslag tussen de 1,5% en 2%, afhankelijk van de bank/creditcardmaatschappij.

Alle papieren netjes opgeruimd

Handige tabbladenset om uw administratie in te bewaren en te ordenen. Alle belangrijke papieren op de juiste plek in een bewaarmap, dat geeft overzicht!

Bellen en sms

Voor bellen en gebeld worden geldt binnen Europa een maximumtarief per minuut: het Eurotarief dat de aanbieders is opgelegd door de Europese Commissie. Dit tarief geldt zowel voor prepaid bellen als voor bellen met een abonnement.

Tarieven

Per 1 juli 2014 (excl. BTW)

Zelf bellen naar buitenland

€ 0,19

Gebeld worden in het buitenland of de EU

€ 0,05

Ook voor sms-en is er een maximumtarief gesteld; dit is € 0,06 (ex. BTW) per verstuurd bericht. Het ontvangen van een sms binnen de EU is gratis. Mobiel internet mag maximaal 20 cent per MB zijn (voor dataroaming; downloaden en browsen). Telefoonmaatschappijen zijn verplicht klanten een kostenbeperking aan te bieden voor mobiel internet in het buitenland, ter bescherming tegen te hoge kosten. Standaard is dit een bedrag van € 50,- maar u kunt ook een ander bedrag kiezen.

U krijgt een waarschuwing wanneer 80% van het gekozen maximumbedrag is bereikt. Bij overschrijding van dit bedrag kunt ervoor kiezen dat het mobiele internet wordt afgesloten.

Gaat u buiten Europa op vakantie? Vraag uw aanbieder naar de kosten van bellen en sms'en of vergelijk verschillende aanbieders met behulp van vergelijkingswebsites.

SmartWijzerVoorkom (onverwacht) hoge telefoonrekening!

Consuwijzer - het overheidsloket voor consumenten - maakt met de campagne 'Smart met je phone op vakantie' consumenten bewust van hoe je in het buitenland met een gerust hart je smartphone en tablet kunt blijven gebruiken.

Start de SmartWijzer

Telefoontips

 • Gebeld worden in het buitenland kost ook geld. Laat u bij voorkeur sms'en, dat is voor u gratis.
 • Zet uw voicemail uit; als iemand een bericht achterlaat dat u vervolgens afluistert, geldt hiervoor het internationale tarief. 
 • Kies handmatig het gewenste buitenlandse netwerk (via de instellingen van uw telefoon). Op internet kunt u verschillende aanbieders vergelijken.
 • Internet aan hebben staan wanneer u in het buitenland bent, kan voor een onaangename verrassing bij thuiskomst zorgen. Zet daarom de functie data roaming uit en maak beperkt gebruik van internet in het buitenland.
 • Bel minder...

Samen op vakantie?

Denken jullie hetzelfde over omgaan met geld?

Geldzaken bespreken

Contact

Bel: 030 - 23 91 350 (9 - 13 uur)


Nibud nieuwsbrief Altijd op de hoogte met de Nibud-nieuwsbrief!

Persoonlijk Budgetadvies

Inzicht in uw inkomsten en uitgaven met deze gratis tool!

Naar de tool

Gids voor financieel opvoeden

Van zakgeld tot zelf verdienen

Bestellen