a a a

Kosten in kaart

"Toen we gingen samenwonen, hebben we van tevoren een gezamenlijke begroting gemaakt."

Rachel Heutink, Soest

Een begroting maken

Een begroting maken

Weet u niet altijd waar uw geld blijft? Dan is het handig om zelf een begroting te maken: dat geeft inzicht in uw persoonlijke financiën. U ziet hoeveel u heeft en wat u ermee doet.

Persoonlijk

Een begroting, een overzicht van uw inkomsten en uitgaven, biedt duidelijkheid over de manier waarop u uw geld kunt besteden. Een begroting is altijd uniek: iedereen stelt andere prioriteiten en maakt andere keuzes.

Er zijn rijke en arme maanden. En dure en goedkope maanden. December is vaak een dure maand, maar mei is bijvoorbeeld weer een rijke maand: dan wordt het vakantiegeld uitgekeerd. Dit geld kunt u gebruiken om een arme of dure maand te compenseren.

Aan de slag!

Sommige inkomsten en uitgaven keren maandelijks terug, andere elk kwartaal, halfjaarlijks of jaarlijks. Het is daarom aan te raden om een gemiddelde maandbegroting te maken. Hierbij worden alle inkomsten en uitgaven in een jaar omgerekend naar een gemiddeld bedrag per maand.

Let er wel op dat u geen bedragen dubbel telt. Noem de vervoerskosten bijvoorbeeld alleen bij de vaste lasten en niet ook nog bij het huishoudgeld. En reken huurtoeslag niet als inkomstenbron als u het bedrag al heeft afgetrokken van de huur.

Maak op papier of digitaal een tabel met twee kolommen en noteer boven de eerste kolom 'Inkomsten' en boven de tweede 'Uitgaven'.

Inkomsten

Noteer alle inkomsten in deze kolom, dus ook de belastingteruggave, het vakantiegeld en alle toeslagen. Vergeet niet deze bedragen terug te rekenen naar een gemiddeld maandbedrag. Tel al uw inkomsten op en zet het totaalbedrag onderaan de kolom. U ziet nu uw gemiddelde maandinkomsten.

Uitgaven aan boodschappenUitgaven

De uitgaven noteert u in de tweede kolom van uw begroting. Schrijf eerst alle posten op, zoals verzekeringen, boodschappen, benzine. Vaste lasten zoals de huur en de energierekening vindt u op uw bankafschriften. Reken ook hier alle bedragen terug naar een gemiddeld bedrag per maand. Tel vervolgens alle uitgaven bij elkaar op. U weet nu hoeveel u per maand uitgeeft.

Overschot of tekort

Als u nu de uitgaven aftrekt van de inkomsten, ziet u hoeveel u per maand tekort komt of overhoudt. U heeft nu een helder inzicht in uw persoonlijke financiën.

'Meer met je geld'

Dit boek leidt u van overzicht naar inzicht in uw geldzaken en helpt u om aan de hand hiervan keuzes te maken en actie te ondernemen. Met handige tips en trucs!

Handig

  • Als u niet weet hoeveel u uitgeeft aan een bepaalde post, bijvoorbeeld kleding, kunt u ook de voorbeeldbedragen gebruiken uit het  Persoonlijk Budgetadvies.
  • Voor grote of onverwachte uitgaven, zoals een wasmachine of autoreparatie, is het verstandig een vast bedrag per maand te reserveren. Hoeveel u het beste kunt reserveren kunt u berekenen met de gratis Nibud BufferBerekenaar.

En nu?

Aan de hand van uw begroting kunt u beslissen of u iets in uw inkomsten en uitgaven wilt en kunt aanpassen. Wilt u besparen op bepaalde uitgaven? Of wilt u voor meer inkomen zorgen? Wellicht heeft u recht op tegemoetkomingen.

Voor professionals

Vraagt u zich af hoe u financiële problemen bij cliënten vroegtijdig kunt herkennen. Kijk dan eens naar de Basistraining Budgetteren!

Filmpje 'Geld moet rollen'

Door te volgen waar uw geld blijft, krijgt u inzicht in uw bestedingspatroon en kunt u uitgaven beter plannen. Dat geeft rust. Maar u hoeft dit advies natuurlijk niet zó letterlijk op te vatten als de held in onderstaand filmpje...

Grip op uw uitgaven

Helpt u om u aan uw financiële voornemens te houden...

De Nibudcard

Contact

Bel: 030 - 23 91 350 (9 - 13 uur)


Nibud nieuwsbrief Altijd op de hoogte met de Nibud-nieuwsbrief!

AFAS Personal Plus

Snel en eenvoudig overzicht in uw financiële situatie met dit online huishoudboekje.

Meer weten?

Persoonlijk Budgetadvies

Inzicht in uw inkomsten en uitgaven met deze gratis tool!

Naar de tool