a a a

Wasmachine

"Ik doe bijna iedere dag een was, maar hij is wel al 9 jaar oud. Om straks niet te hoeven lenen, zet ik nu vast geld opzij."

José Molenaar, Steenwijk

Een lening afsluiten? Blijf kritisch

Etalage

Een lening afsluiten lijkt tegenwoordig heel gemakkelijk. Maar over de risico's wordt vaak gezwegen. Stel uzelf daarom een aantal vragen voor u een lening aangaat.

Is sparen een optie?

Is de aankoop echt noodzakelijk? Lenen kost namelijk altijd geld door de rente die u moet betalen. Bij sparen krijgt u juist rente en zit u niet vast aan verplichte aflossingen. En sparen doet u wanneer het u uitkomt.

Stel dat uw huis dringend moet worden opgeknapt om te voorkomen dat nog duurdere reparaties nodig zijn. Dit kan ook het geval zijn bij reparatie van de auto of wasmachine. Dan kan een lening een uitkomst zijn.

Checklist lenen

 1. Een lening geeft een maandelijkse betalingsverplichting. Past dat in uw budget? Zet daarvoor uw inkomsten en uitgaven op een rij en maak een begroting. Zo ziet u welk bedrag u overhoudt voor de rente en aflossing. Is dat voldoende? Blijft er niets over, dan moet u bezuinigen. Lukt dat? En hoe lang houdt u dat vol? Het is belangrijk om hier eerlijk naar te kijken.
  Houdt u niets of te weinig over per maand? (houd ook rekening met onverwachte of extra kosten). Overweeg dan een andere oplossing. Kijk toch of u de aankoop kunt uitstellen of kies voor een goedkoper alternatief. Of kies voor reparatie in plaats van vervanging.
 2. Het feit dat een kredietverstrekker een lening wil geven wil nog niet zeggen dat de aflossing past in uw uitgavenpatroon. Met de Risicometer Lenen van het Nibud kunt u dat snel en makkelijk controleren.
 3. Verwacht u in de nabije toekomst een inkomensdaling? Hiermee kunt u te maken krijgen bij pensionering, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid et cetera. In dat geval is het niet verstandig om een lening met een lange looptijd af te sluiten.
 4. Krijgt u binnenkort te maken met hogere kosten? Bijvoorbeeld voor onderhoud aan uw woning, of omdat uw schoolgaande kinderen meer gaan kosten? Ga dan na of uw budget in de nieuwe situatie nog ruimte biedt voor aflossing.
 5. Zorg dat de lening niet langer loopt dan de periode dat u uw aanschaf gebruikt. Dus: een lening voor een auto die u vijf jaar gebruikt, moet u binnen vijf jaar kunnen afbetalen. Kan dat niet, leen dan niet of een lager bedrag.
 6. Twijfel? Ga eerst een tijdje proefdraaien door elke maand een vast bedrag te sparen. Lukt dat niet? Sluit dan geen lening af want dan lukt het waarschijnlijk ook niet om af te lossen.
sitestat

Uitzending EenVandaag, 1 juni 2012: "Nederlanders lenen zich suf", met Gabriëlla Bettonville, woordvoerder van het Nibud.

'Meer met je geld'

Dit boek leidt u van overzicht naar inzicht in uw geldzaken en helpt u om aan de hand hiervan keuzes te maken en actie te ondernemen. Met handige tips en trucs!

Rentepercentages

Kredietverstrekkers moeten een overzicht van hun voorwaarden en rentepercentages beschikbaar stellen. Ze zijn verplicht om het jaarlijks kostenpercentage op te geven: de werkelijke kosten van het krediet uitgedrukt in een rentepercentage per jaar. Alleen aan de hand van dit percentage kunt u verschillende aanbiedingen vergelijken. Het jaarlijkse kostenpercentage mag maximaal 15% zijn.

Verschillen tussen rentepercentages hangen onder andere af van de vorm van het krediet (doorlopend krediet, huurkoop, et cetera). Elke kredietgever hanteert binnen het wettelijk maximum zijn eigen tarieven. Die rente is voor kleinere kredieten hoger dan voor grotere bedragen. Dat komt omdat kosten die de kredietverstrekker moet maken, voor kleine kredieten naar verhouding hoger zijn.

Klantenkaarten of postorderbedrijven: hoge rente

Lenen via klantenkaarten, creditcards of huiswinkelorganisaties gaat vaak tegen de hoogst toelaatbare rente: momenteel zo'n 15% per jaar. Daar staat tegenover dat banken, naast roodstand, vaak geen kleine bedragen uitlenen. Een alternatief zijn de Gemeentelijke Kredietbanken die kleine bedragen lenen tegen een redelijke rente.

Autoriteit Financiële Markten

Op AFM.nl vindt u waardevolle informatie over lenen voor wie overweegt een lening af te sluiten. Zie ook de brochure: Verstandig lenen.

'Let op! Geld lenen kost geld'

De AFM is ook de organisatie achter de waarschuwingszin 'Let op! Geld lenen kost geld'. Financiële ondernemingen zijn verplicht in reclame-uitingen voor krediet een waarschuwing op te nemen over de gevolgen die hieraan verbonden zijn. De waarschuwingszin moet samen met het waarschuwingssymbool worden opgenomen in de reclame-uitingen.

Let op! Geld lenen kost geld

Voor professionals

Budgetbegeleiding heeft tot doel mensen financieel zelfredzaam te maken. Maar wat houdt dat concreet in? Het Nibud heeft hiervoor vijf competenties geformuleerd.

Vergelijken

 • Vraag minimaal twee offertes op bij verschillende aanbieders.
 • Heeft de aanbieder van de lening een vergunning bij de AFM?
 • Vergelijk de voorwaarden van verschillende geldverstrekkers. Denk daarbij aan de mogelijkheid tot vervroegde aflossing, een overlijdensrisicoverzekering, et cetera. Lees ook de kleine lettertjes.
 • Is de rente vast of variabel? Hoe lang geldt het rentepercentage?
 • Hoeveel moet u per maand betalen en hoeveel daarvan is rente? Lost u per maand ook daadwerkelijk af of betaalt u alleen rente? Let op bijkomende kosten als verzekeringen.
 • Bij een langere looptijd zijn de maandlasten lager, maar uiteindelijk betaalt u meer.
 • Laat u niet onder druk zetten om ter plekke een contract te tekenen.

Geld en Relatie

Hebben u en uw partner dezelfde opvattingen over geld?

Geldzaken bespreken

Contact

Bel: 030 - 23 91 350 (9 - 13 uur)


Nibud nieuwsbrief Altijd op de hoogte met de Nibud-nieuwsbrief!

Ondernemer?

Handige tabbladenset voor (startende) zzp'ers!

Geldzaken voor ondernemers