a a a

Geen ruzie meer

"Mijn dochter (15) vroeg vaak tussendoor om extra geld om te winkelen. Nu krijgt ze meer kleedgeld, maar daar moet ze het dan ook mee doen."

Marijke Veldkamp, Deventer

Zakgeld: oefenen voor later

Zakgeld

Wat zegt u als uw dochter om meer zakgeld vraagt? Misschien besteedt uw zoon zijn hele budget aan games of geeft hij juist liever niets uit. Hoe gaat u daarmee om? Lees meer over de spelregels van zakgeld.

Wanneer beginnen?

Van de kinderen van 8 en 9 jaar krijgt ongeveer 82% zakgeld. Bij middelbare scholieren is dit 88%. Zakgeld is voor kinderen een waardevolle manier om goed te leren omgaan met geld.

Vanaf ongeveer zes jaar, als kinderen de verschillende munten kunnen herkennen, is een kind oud genoeg voor zakgeld. Op deze leeftijd zullen ze het geld waarschijnlijk direct willen uitgeven. Als ze ouder worden, krijgen ze meer interesse voor geld en meer besef van tijd. Ze begrijpen dan beter dat je door geld opzij te leggen later iets groters kunt kopen.

Gids voor financieel opvoeden

Een praktische gids voor de financiële opvoeding. Actuele kennis gebundeld met praktijkervaring en columns. Doe er uw voordeel mee en geef uw kind een financieel gezonde toekomst.

Filmpje

Tips over zakgeld en advies van Nibud-woordvoerder Gabriëlla Bettonville.

  

Hoeveel zakgeld geef ik?

Uit onderzoek onder scholieren (2013) blijkt dat het gemiddelde zakgeldbedrag rond de € 26,- per maand ligt. U ziet de bedragen die kinderen doorgaans krijgen in onderstaande tabel.

Leeftijd

Zakgeldbedrag (per week)

*5 jaar

€0,50

*6 jaar

€1,- tot €2,-

*7 jaar

€1,- tot €2,-

*8 jaar

€1,20- tot €2,-

*9 jaar

€1,20- tot €2,-

*10 jaar

€1,70- tot €2,-

*11 jaar

€2,- tot €2,50

*12 jaar

€3,- tot €4,60

◊13 jaar

€3,50 tot €4,60

◊14 jaar

€4,60 tot €4,95

◊15 jaar

€4,95 tot €5,75

◊16 jaar

€4,85 tot €5,95

◊17 jaar

€5,- tot €6,90

◊18 jaar

€5,95 tot €9,25

Bron:
*Nibud Kinderonderzoek 2013 
Nibud Scholierenonderzoek 2013

Ander bedrag kan ook

Het bedrag dat u geeft is ook afhankelijk van:

  • hoeveel u zelf te besteden heeft
  • wat uw kind van het zakgeld moet betalen

Een paar euro per week is voldoende als het zakgeld is bedoeld voor kleine dingen als snoep en speelgoed. Maar als uw kind ook cadeautjes moet betalen of een abonnement op een tijdschrift, dan is een hoger bedrag nodig. Het is goed om samen alle uitgaven van uw kind op een rij te zetten en te kijken hoeveel zakgeld voldoende is.

Vuistregels

  • Geef steeds hetzelfde bedrag op een vast tijdstip.
  • Spreek vooraf af hoe lang uw kinderen met het zakgeld moeten doen (bijvoorbeeld een week, maand of kwartaal) en wijk daar niet vanaf.
  • Geef duidelijk aan wat uw kinderen wel en niet van het zakgeld moet betalen.
  • Hou in gedachten dat zakgeld geen loon is en ook geen middel om te straffen.

Het werkt vaak goed als u de gemaakte afspraken netjes op papier zet: print bijvoorbeeld een mooi zakgeldcontract en onderteken het samen! Zet hierin tot wanneer het contract loopt, het bedrag, wanneer en hoe u betaalt en wat uw kind zelf moet betalen.

Leer uw kinderen hierbij onderscheid te maken tussen wat echt nodig is en wat ze graag willen hebben. In de praktijk blijkt het grootste probleem te zijn dat je voor een bepaalde periode maar een beperkt bedrag hebt. Daarom is het belangrijk dat zakgeld een vast bedrag is dat op een vast tijdstip wordt gegeven.

Voor professionals

Reik ouders handvatten aan om hun kinderen verantwoord met geld te leren omgaan.

Leren sparen

Het is voor kinderen belangrijk om ervaring op te doen met sparen. Voor grote uitgaven zullen ze later ook moeten plannen. U kunt uw kind ook leren geld te reserveren voor onverwachte uitgaven. Een spaarpot is daarom een leuke start, kinderen vinden het vaak stimulerend om te zien dat het bedrag groeit. Bij een ouder kind kunt u samen een kinderspaarrekening uitzoeken en openen.

Financiële Opvoedtest

Hoe is het gesteld met úw financiële opvoedkwaliteiten?

Start de test!

Contact

Bel: 030 - 23 91 350 (9 - 13 uur)


Nibud nieuwsbrief Altijd op de hoogte met de Nibud-nieuwsbrief!

Financiële opvoeding

Deze vader doet zijn best, maar of zijn kinderen nu slim met geld omgaan??

Financieel opvoeden

Geldwijzer Kinderen

Meer weten over de kosten van kinderen? Bestel nu!

E-book