a a a

Veilig shoppen

"Mijn dochter bestelt regelmatig kleding op internet. Makkelijk en snel, maar ik vind het wel belangrijk dat ze weet waar ze op moet letten."

Karin van Zelst, Odijk

De waarde van kleedgeld

Kleedgeld

Ooit zullen uw kinderen financieel op eigen benen staan. Maar daar is oefening voor nodig, bijvoorbeeld met kleedgeld. Handig: u weet precies wat u aan kleding voor uw kinderen kwijt bent en het kan nogal wat discussies schelen!

Leren budgetteren

Voor veel kinderen, vooral voor pubers, is kleding belangrijk. Daarom zijn ze erg gemotiveerd om goed na te denken over de manier waarop ze hun kleedgeld besteden. Zo oefenen ze met verschillende facetten van budgetteren:

 • afstemmen van uitgaven op inkomsten
 • maken van keuzes
 • geld opzij leggen voor grotere aankopen

Wanneer en hoe?

Kinderen van een jaar of twaalf, dertien kunnen vaak al goed de verantwoordelijkheid voor hun eigen kledingbudget te dragen. Natuurlijk kunt u in het begin een handje helpen, bijvoorbeeld door samen een overzicht te maken van wat nodig is, wat dat ongeveer zal kosten en wanneer het moet worden aangeschaft.

Maak vooraf goede afspraken

 • Overweeg of u (een deel van) het bedrag op een bankrekening stort. Zo leert uw kind ook met giraal geld omgaan.
 • Vertel uw kind dat het regelmatig geld opzij moet leggen voor een duurdere aanschaf, zoals een winterjas.
 • Bepaal een vast tijdstip waarop u het kleedgeld geeft of overmaakt. Dat kan eens per maand zijn of per kwartaal, bijvoorbeeld wanneer u de kinderbijslag ontvangt.
 • Spreek af wat het kind van het kleedgeld moet doen. Moet het bijvoorbeeld ook zelf schoenen, ondergoed, sportkleding en reparaties betalen? En hoe zit het met nette kleding voor speciale gelegenheden?
 • Stel een termijn vast waarvoor u het bedrag afspreekt.
 • Houdt u zelf ook aan de afspraken: geef steeds hetzelfde bedrag en op=op.
 • Kleedgeld is geen middel om te straffen.

Het werkt vaak goed als u de gemaakte afspraken netjes op papier zet: print bijvoorbeeld een mooi contract en onderteken het samen! Zet hierin tot wanneer het contract loopt, het bedrag, wanneer en hoe u betaalt en wat uw kind zelf moet betalen.

Kosten van kinderen


Wat kosten kinderen? En bestaan er financiële tegemoetkomingen? In dit digitale boek staat alles wat u wilt weten over de kosten van kinderen van 0 tot 18 jaar.

Hoeveel?

De hoogte van het bedrag hangt onder andere af van hoeveel u aan kleding kunt of wilt uitgeven. En wat wel en niet van dit bedrag betaald moet worden. Het is daardoor eigenlijk niet goed mogelijk om concrete bedragen te noemen. Voor wie het toch handig vindt om een richtlijn te hebben, noemen we hier enkele gemiddelde bedragen voor de kosten van kleding. Dit zijn dus geen normbedragen!

 • Uit onderzoek onder scholieren (2013) blijkt dat een scholier die zelf geld uitgeeft aan kleding ongeveer € 45 per maand besteedt.
 • De kosten van kleding voor jongens van 12 jaar en ouder zijn minimaal € 51,- en voor meisjes € 53,- per maand. Hierbij gaat het om alle kleding, van ondergoed en sokken tot winterjas.

Richtbedrag

Leeftijd

Kleedgeld (€)

12

tussen 30 en 45

13

tussen 45 en 50

14

rond de 50

15

tussen 50 en 60

16

tussen 50 en 60

17

tussen 50 en 65

18

tussen 50 en 60

Voor professionals

Eén op de zes mbo-studenten leent geld, gemiddeld hebben zij €1.265 schuld. Daarnaast laten schrikbarend veel mbo'ers geld liggen. Het Nibud ondersteunt docenten in het signaleren van problemen.

Door schade en schande...

De eerste keren dat uw kind kleedgeld krijgt - meestal een groot bedrag in vergelijking met zakgeld - kan er natuurlijk best iets misgaan. Uw kind geeft bijvoorbeeld alles uit aan dure sportschoenen, zodat er geen geld meer over is om de versleten spijkerbroek te vervangen. In dat geval zal die broek een tijdje langer mee moeten. U hoeft dan echt niet onmiddellijk in te grijpen, van zulke dingen leren kinderen alleen maar.

'Daar kom ik nooit mee uit!'

U wilt uw kinderen natuurlijk een redelijk bedrag geven. Maar ze hebben soms dure wensen. Het is dus goed mogelijk dat ze niet al hun kledingwensen kunnen bekostigen. Ze kunnen het kleedgeld eventueel aanvullen met een deel van het zakgeld of met inkomsten uit een bijbaantje.

En toch moet het!

Maar kinderen zullen vooral moeten leren om uit te komen met een bepaald budget. Als volwassene zullen ze hun wensen immers ook moeten afstemmen op hun inkomsten. In de praktijk blijkt bovendien vaak dat kinderen heel inventief zijn en met een beperkt budget heel wat van hun garderobe kunnen maken!

Meer over dit onderwerp

Studieleenwijzer

Wat moet jij na je studie gaan terugbetalen?

Reken 't uit!

Contact

Bel: 030 - 23 91 350 (9 - 13 uur)


Nibud nieuwsbrief Altijd op de hoogte met de Nibud-nieuwsbrief!

Gids voor financieel opvoeden

Van zakgeld tot zelf verdienen

Bestellen