a a a

Nieuwe tips

"Ik dacht dat ik mijn kinderen aardig leerde om met geld om te gaan. Maar ik blijk nog veel meer te kunnen doen!"

Marcel de Ruijter, Urmond

Financieel opvoeden

Financiële opvoeding

Kinderen die al jong zelf leren kiezen waar zij hun geld aan uitgeven, komen later minder vaak in de financiële problemen. En het is ook erg leuk om dit leerproces bij uw kind te zien!

Waarom financiële opvoeding?

Financiële opvoeding is uw kinderen leren met geld om te gaan. Dat betekent:

  • met een beperkt, vast bedrag een bepaalde periode leren overbruggen
  • wensen kunnen afstemmen op inkomsten
  • keuzes maken tussen wat nodig is en wat je graag zou willen

Leren omgaan met geld betekent ook dat je fouten mag maken. Onverantwoorde keuzes op jonge leeftijd kunnen leerzaam zijn. Ze kunnen voorkomen dat uw kind later door een verkeerde keuze in financiële problemen raakt. In de financiële opvoeding komt aan bod:

  1. Sparen
  2. Lenen
  3. Zakgeld en kleedgeld
  4. Omgaan met reclame en verleidingen

Tip: Geef het goede voorbeeld! Als u laat zien hoe u uw financiële wensen en mogelijkheden tegen elkaar afweegt, loopt u grotere kans dat uw kinderen dat later ook kunnen.

1. Sparen

Het is voor kinderen belangrijk om te oefenen met sparen. Voor grote uitgaven zullen ze later ook moeten plannen. U kunt uw kind ook leren geld opzij te zetten voor onverwachte uitgaven, leuke of minder leuke. Daar zal uw zoon of dochter later absoluut profijt van hebben.

Een spaarpot is een leuke start, kinderen vinden het vaak stimulerend om te zien dat het bedrag groeit. Bij een ouder kind kunt u samen een kinderspaarrekening uitzoeken en openen.

2. Lenen

Lenen wordt door steeds meer jongeren normaal gevonden. Uit het Nibud-Scholierenonderzoek (2011) blijkt dat 63% van de scholieren wel eens geld leent. Meestal kleine bedragen, maar soms lenen jongeren ook voor een scooter of een vakantie. Ook schulden door de mobiele telefoon komen onder scholieren voor.

Lenen is niet per definitie verkeerd, als het maar binnen het budget past. Later krijgen veel mensen te maken met lenen, bijvoorbeeld in de vorm van een hypotheek. Het is dus belangrijk dat kinderen leren wat verantwoord lenen is. Dat betekent van tevoren nadenken hoe lang en hoeveel er afbetaald moet worden, en of dat lukt binnen het budget. Op Nibud.nl/scholieren kunnen jongeren leren een begroting te maken. U kunt dat ook samen doen.

Gids voor financieel opvoeden

Een praktische gids voor de financiële opvoeding. Actuele kennis gebundeld met praktijkervaring en columns. Doe er uw voordeel mee en geef uw kind een financieel gezonde toekomst.

3. Zakgeld en kleedgeld

Met zakgeld en kleedgeld bereidt u uw kinderen voor op financiële zelfstandigheid. Het zijn waardevolle manieren om goed te leren omgaan met geld. Met een beperkt budget leren ze een bepaalde periode te overbruggen. Niet alles kan en er zal moeten worden gespaard voor grotere uitgaven.

Voor professionals

Reik ouders handvatten aan om hun kinderen verantwoord met geld te leren omgaan.

4. Weerbaar tegen reclame

Kinderen hebben steeds meer te besteden. Dat begint met een paar euro, maar een 15-jarige geeft al gauw € 100,- per maand uit. Ze laten zich daarbij gemakkelijk leiden door reclame. Fabrikanten weten reclame dan ook feilloos af te stemmen op kinderen.

Overal is reclame: op televisie, op internet, in social media, in online games, in tijdschriften en apps: uw kind kan er niet omheen. Daarom is het belangrijk dat kinderen leren de verschillen vormen van reclame te herkennen en te doorzien. Ze moeten hun uitgaven baseren op wat ze zélf leuk of belangrijk vinden.

  • Meer informatie over kinderen, reclame en media vindt u op mediarakkers.nl.

Filmpje: Financiële opvoeding

Al doe je nog zo je best om je kinderen goed met geld om te leren gaan, het kan gebeuren dat ze deze vaardigheden toepassen op een manier die je niet voor ogen had... Dat overkomt ook de vader in dit filmpje!

  

Lekker en betaalbaar

Kookboek vol smaakvolle recepten voor gemiddeld €2,- p.p.

'Lekker voor weinig'

Contact

Bel: 030 - 23 91 350 (9 - 13 uur)


Nibud nieuwsbrief Altijd op de hoogte met de Nibud-nieuwsbrief!

Geldwijzer Kinderen

Meer weten over de kosten van kinderen? Bestel nu!

E-book

Voor scholieren

Alles over jouw geld! Tips, tools en informatie.

Nibud.nl/scholieren