a a a

Wat is nodig?

"De nieuwe Avp-polis was een mooie aanleiding om al onze verzekeringen onder de loep te nemen. Te veel betalen is ook zonde."

Paul Beerepoot, Alkmaar

Wie is aansprakelijk?

Een bal door de ruit van de buurman, de antieke vaas van tante aan diggelen: ongelukjes die ieder kind kunnen overkomen. Vervelend voor de betrokkenen, maar wie is hiervoor aansprakelijk?

AansprakelijkheidAansprakelijkheidsverzekering particulieren (Avp)

Bij dit soort ongelukjes gaat het in juridische termen om schuld uit een onrechtmatige daad. Wie wettelijk aansprakelijk is, hangt af van de leeftijd van de kinderen. Maar wanneer de schade per ongeluk is ontstaan worden de kosten gedekt door een aansprakelijkheidsverzekering particulieren.

Het hele gezin

  • Deze verzekering wordt meestal voor het hele gezin afgesloten. Dan maakt het uiteindelijk niet meer uit wie aansprakelijk is. Omdat de kosten hoog op kunnen lopen, is het noodzakelijk om als gezin een aansprakelijkheidsverzekering te hebben.
  • De kosten van deze verzekering bedragen een paar euro per gezin per maand.
  • Kijk in de polisvoorwaarden van uw verzekering vanaf wanneer uw kind(eren) een eigen aansprakelijkheidsverzekering moeten afsluiten.

Online huishoudboekje

Snel en eenvoudig overzicht (en daarmee inzicht) in uw financiële situatie: altijd en overal (ook op uw mobiel). U ziet direct wat uw saldo is en welke betalingen er aankomen.

Schulden door kopen, lenen of leasen

Behalve 'schulden uit een onrechtmatige daad' kent de wet ook schulden door een overeenkomst. Dat zijn schulden die ontstaan doordat iemand iets koopt, leent of least. Als een minderjarig kind een overeenkomst sluit, kunnen de ouders deze in principe ongedaan maken.

Stel dat uw dochter op haar twaalfde besluit om via internet een televisie te bestellen. Die kunt u gerust terugsturen. U hoeft de televisie en bezorgkosten niet te betalen. Zijn deze al betaald, dan kunt u het geld terugkrijgen. Terugzendkosten komen wel voor uw eigen rekening.

Voor professionals

Heeft u in uw werk te maken met jongeren en schulden? Het Nibud biedt informatie over oorzaken en aanpak.

Uitzonderingen

  • Het is niet ongebruikelijk dat een minderjarig kind bijvoorbeeld een cd of tijdschrift koopt. Dit soort aankopen kunt u als ouder niet ongedaan maken.
  • Ook als u toestemming heeft gegeven, kunt u de overeenkomst niet terugdraaien. Stel: uw zoon leent geld voor een scooter en u heeft het contract voor de lening ondertekend. Dan zit u daar aan vast. Lees daarom eerst de voorwaarden van de overeenkomst.
  • Ouders zijn nooit aansprakelijk voor een schuld die hun kind vanaf zijn 18e jaar maakt. Die schuld komt altijd voor rekening van degene die de schuld heeft gemaakt.

Persoonlijk Budgetadvies

Uw financiën op een rijtje met het online Persoonlijk Budgetadvies.

Gratis tool

Contact

Bel: 030 - 23 91 350 (9 - 13 uur)


Nibud nieuwsbrief Altijd op de hoogte met de Nibud-nieuwsbrief!

'Meer met je geld'

Van overzicht naar inzicht. Met dit boek haalt u meer uit uw geld!

Naar de winkel

Maaike

... geniet van het leven, maar heeft haar administratie niet op orde...

Bekijk het filmpje