a a a

Dure verzekering?

"Ik vind mijn verzekering een hele uitgave. Mijn vader zei dat ik ook zorgtoeslag aan kon vragen."

Tessa Jonkman, Hoorn

18 jaar... en dan?

18 jaar... en dan?

De 18e verjaardag van uw kind is een hele mijlpaal. Meerderjarig zijn, stemmen, autorijden: je bent dan officieel volwassen. Ook op financieel gebied is verandert er veel. De belangrijkste wijzigingen op rij.

Zelf verantwoordelijk

Uw kind wordt financieel zelf verantwoordelijk. Abonnementen kunnen bijvoorbeeld zonder toestemming worden afgesloten. Als ouder bent u niet meer verantwoordelijk en kunt u eventuele aankopen of leningen die uw kind aangaat niet meer terugdraaien.

Een meerderjarige is óók zelf verantwoordelijk voor eventuele schulden. Als ouder blijft u nog wel onderhoudsplichtig tot het 21ste jaar.

Meerderjarig?

Compleet boekje over geldzaken voor 18-jarigen. Wat verandert er? Waar kun je op letten? Boordevol informatie en handige checklists! Ook leuk om cadeau te doen.

Alimentatie

18 jaar en dan?Wanneer u kinderalimentatie betaalt, stopt deze niet automatisch als uw kind 18 wordt. Kinderalimentatie eindigt uiterlijk als uw kind 21 jaar wordt. De alimentatie stopt wel eerder als uw kind financieel zelfstandig is. Dat wil zeggen dat hij of zij een baan heeft met minimaal het minimumjeugdloon. Uw kind heeft vanaf het 18e jaar de mogelijkheid om de kinderalimentatie zelf te ontvangen.

Bijstand

Ontvangt u een bijstandsuitkering en bent u alleenstaande ouder? Dan heeft u niet langer recht op de bijstandsuitkering van een alleenstaande ouder maar op een bijstandsuitkering van een alleenstaande mits er geen andere minderjarige kinderen in huis wonen.

Zorgverzekering...

Zodra je in Nederland 18 wordt, moet je je eigen zorgverzekering afsluiten. Voor jongeren hoeft dat in de regel geen uitgebreide polis te zijn. Sommige verzekeraars bieden een speciaal jongeren- of studentenpakket.

Voor de zorgverzekering kan uw kind zorgtoeslag aanvragen. Ook als u de zorgverzekering blijft betalen voor uw kind, kan uw kind zelf zorgtoeslag aanvragen. Uw inkomen is daar niet op van invloed, alleen het inkomen van uw kind. Dus wanneer uw inkomen te hoog is voor zorgtoeslag, is het bijna altijd zo dat uw kind daar wel recht op heeft (de inkomensgrens ligt rond de € 28.500 en de vermogensgrens op € 102.499.

...en andere verzekeringen

Meestal kan uw kind meeverzekerd blijven met uw aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP) tot het 27ste levensjaar. Daarnaast zijn er ook nog de inboedelverzekering voor als uw zoon of dochter op kamers gaat en de reisverzekering voor op reis. Lees hier meer over bij verzekeren.

Kinderbijslag

De kinderbijslag wordt stopgezet als uw kind 18 jaar wordt. Het kan zijn dat u al geen kinderbijslag meer kreeg toen uw kind 16 of 17 jaar was, omdat uw kind meer verdiende dan de grens om kinderbijslag te ontvangen.

Studiefinanciering

Wanneer uw kind gaat studeren, heeft hij/zij in principe recht op studiefinanciering. In het middelbaar beroepsonderwijs geldt dat uw kind er recht op heeft vanaf het moment dat hij 18 is. Voor het hoger onderwijs is de regeling iets anders. Als uw kind op of na 1 juli nog geen 18 jaar is, krijgt hij studiefinanciering vanaf het kwartaal dat volgt op de begindatum van de studie (zie ook duo.nl

Tip: Straks studeren?

Startstuderen.nl is er voor startende studenten. Binnen deze portal van DUO en de Rijksoverheid vind je informatie over studiekeuze en studeren en allerlei handige links.

Voorbeeld: uw kind wordt in augustus 18 jaar en begint 1 september met een studie. In dat geval ontvangt hij studiefinanciering vanaf 1 oktober. Zit uw kind in het laatste jaar van een voltijdopleiding in het voorgezet onderwijs en is hij vóór 1 juli 18 jaar geworden? Dan heeft hij vanaf 1 juli recht op tegemoetkoming scholieren (omdat u geen kinderbijslag meer ontvangt) en per 1 september op studiefinanciering.

Voor professionals

Houdt u zich bezig met schuldpreventie bij jongeren? Het Nibud biedt achtergrondinformatie, producten en onderzoek-op-maat, bijvoorbeeld voor jongeren in de hulpverlening.

Uit huis gaan

Wordt uw kind niet alleen 18 jaar maar gaat hij of zij ook op zichzelf wonen? Door zorgvuldig aandacht aan te besteden aan de nieuwe inkomsten en uitgaven, krijgt uw kind snel inzicht in het nieuwe budget. En dat is een belangrijke voorwaarde om financiële problemen in de toekomst te voorkomen.

Geldwijzer Scholieren

Alles over kosten van scholieren én tegemoetkomingen voor ouders!

E-book bestellen

Contact

Bel: 030 - 23 91 350 (9 - 13 uur)


Nibud nieuwsbrief Altijd op de hoogte met de Nibud-nieuwsbrief!

Steven de Bink!

Steven gaat als een speer. Maar wat als het financieel even tegenzit..?

Bekijk filmpje

Nibud Spaarnavigator

Nibud Spaarnavigator

Ontdek jouw talent voor sparen.

Start de test!