a a a

Inplannen

"Rekeningen plan ik meteen in op de juiste datum. Zo vergeet ik niets, zonder dat ik meteen hoef te betalen"

Joke Hoogstra, Bolsward

Digitaal betalen en bankieren

Winkelen en bankieren via internet: het kan overal en altijd. Voor bankzaken heeft u direct overzicht en u kunt betaalopdrachten vast klaarzetten voor een later tijdstip. Maar er zijn ook risico's verbonden aan financiële transacties via internet.

Beveiligde computer

ComputervirusIs uw pc goed beveiligd tegen hackers en virussen? Maak hiervoor gebruik van een firewall, virusscanner en anti-spyware en ga regelmatig na of er updates zijn. Is de browser actueel en staat de beveiliging goed ingesteld? 
U kunt overwegen professionele hulp in te roepen. Daar zijn kosten aan verbonden, maar het kan u veel ellende en kosten achteraf besparen.

Internetbankieren

U kunt zich bij uw bank aanmelden voor internetbankieren. Banken hanteren hiervoor verschillende methodes. Transacties moeten in elk geval altijd verlopen via een beveiligde verbinding. Neem voor meer informatie contact op met uw eigen bank.

 • Veel banken bieden ook aan online banking-app aan voor smartphone of tablet.
 • Ruim zeven op de tien Nederlanders van 12 jaar of ouder regelden in 2012 hun bankzaken via het internet (CBS). 

Voor professionals

Met de Rekenprogramma's van het Nibud maakt u een volledig advies voor uw cliënt. Het Nibud kan de berekeningen achter dit advies ook apart aanleveren zodat u ze zelf op uw site kunt aanbieden.

Wachtwoord kiezen

Veilige wachtwoorden bestaan uit hoofdletters, kleine letters én getallen. Kies niet de voor de hand liggende begrippen als uw postcode of geboortedata of namen van uw kinderen. Ga zorgvuldig om met uw wachtwoord en codes. Leen deze niet uit en bewaar ze nooit bij elkaar om misbruik te voorkomen.

Internetcriminaliteit neemt toe en er worden daarbij steeds professionelere middelen ingezet. Hoe kunt u veilig met uw geld omgaan bij bankieren en betalen via internet? De campagne 'Veilig bankieren' van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) wordt ondersteund door de gezamenlijke banken en diverse (consumenten)organisaties.

Veiligbankieren.nl
Naar veiligbankieren.nl

Veilig winkelen

Webwinkels van bekende ketens en grote aanbieders zijn over het algemeen te vertrouwen. Maar bij kleinere, onbekende winkels en op websites als Ebay of Marktplaats, kan het lastig zijn om in te schatten of de verkoper bonafide is. Enkele tips:

 • Naar thuiswinkelwaarborg.nlVergelijk prijzen van en lees meningen en waarderingen van anderen, op vergelijkingswebsites voor consumenten.
 • Heeft de winkel het Thuiswinkelwaarborg?
 • Blijf alert: zijn de prijzen te mooi om waar te zijn, ziet de website er amateuristisch uit of ontbreken contactgegevens? Dan is het verstandig om het product ergens anders te kopen.

Online Shopscan van Consuwijzer

Check een webshop aan de hand van vier eenvoudige stappen. Bestaat het bedrijf echt? Wat zijn de ervaringen van andere klanten?

Betalen

Betalen met een acceptgiro of onder rembours is veilig. Maar deze betaalwijzen zijn meestal niet gratis en ze worden niet altijd aangeboden. Vaak wordt u gevraagd vooraf te betalen. Online betalingen zijn mogelijk met een creditcard, digitale acceptgiro of via de eigen bankrekening (iDeal). Er zijn ook systemen voor kleine betalingen (micro-payments). Waar nu op te letten als u betaalt via het internet?

 • Lees eerst de privacy-, leverings- en betalingsvoorwaarden.
 • Geef alleen uw creditcardnummer als u daadwerkelijk tot een aankoop overgaat.
 • Maakt u verbinding met een beveiligde webserver? Dit kunt u zien aan de statusbalk van de browser onderaan het venster. Hier ziet u, afhankelijk van uw browser, een sleuteltje of een gesloten hangslotje.
 • Het webadres, de zogenaamde URL, begint met https in plaats van http.
 • Er verschijnt een mededeling dat er een beveiligde verbinding wordt opgezet (SSL = Secure Socket Layer).
 • Maak een uitdraai van de betaalpagina en/of sla de digitale bevestiging op.
 • Controleer uw bank- en creditcardafschriften.

Phishing

Phishing-sites lijken op sites van bekende bedrijven. Deze websites zijn gebouwd met als doel het ontfutselen ('vissen') van uw gegevens. Phishing gebeurt ook via e-mail: de berichten zijn dan zogenaamd afkomstig van betrouwbare afzenders. Reageer daarom nooit op mailtjes of telefoontjes die van de bank lijken te komen, waarin wordt gevraagd om een wachtwoord of om in te loggen op een internetsite. Dit vraagt uw bank namelijk nooit van u. En wees alert als het inloggen of betalen anders verloopt dan u gewend bent.

 • Op mijndigitalewereld.nl vindt u tips en informatie van de overheid over veilig gebruik van internet.

Filmpje NVB: Nepmail, daar trapt u niet in

Kasboek

Snel en makkelijk inzicht in de dagelijkse uitgaven!

Nu bestellen

Contact

Bel: 030 - 23 91 350 (9 - 13 uur)


Nibud nieuwsbrief Altijd op de hoogte met de Nibud-nieuwsbrief!

Persoonlijk Budgetadvies

Inzicht in uw inkomsten en uitgaven met deze gratis tool!

Naar de tool

Kopen, of...

Er zijn veel alternatieven voor dure uitgaven.

Slim kiezen