a a a

Tamara Madern

Sr. Wetenschappelijk medewerker
030 - 23 91 376
Contact via e-mail

Lees meer

Geldproblemen op de werkvloer

Schulden op de werkvloer

Werknemers met geldzorgen hebben last van stress en zijn gevoeliger voor fraude en diefstal. Ze zijn vaker ziek en de productiviteit gaat omlaag. Bovendien geeft een loonbeslag de salarisadministratie extra werk. Wat kunt u als werkgever doen?

Herkennen van problemen

Het vroegtijdig herkennen van financiële problemen bij werknemers kan veel ellende voorkomen. Een van de meestvoorkomende signalen is loonbeslag. Hierdoor raken werkgevers direct betrokken bij de schuldenproblematiek. De financiële problemen zijn dan vaak al redelijk vergevorderd. Maar er zijn meer signalen waar u alert op kunt zijn, zodat u eerder actie kunt ondernemen:

 • werknemer leent geld van collega's
 • verzoek om lening of voorschot
 • toename van ziekteverzuim
 • werknemer belt met schuldeisers, deurwaarders
 • verzoek om hulp bij oplossen van problemen
 • fraude of diefstal
 • werknemer is stressgevoelig of heeft concentratieproblemen
 • verzoek om extra werkuren

Wat kunt u als werkgever doen?

Als werkgever kunt u op verschillende manieren uw werknemers ondersteunen. Het beste is natuurlijk problemen voorkomen. Dat kunt u doen door bijvoorbeeld rond een life-event van uw werknemer navragen of hij of zij het financieel redt en verwijzen naar hulpmiddelen zoals het Persoonlijk Budgetadvies. U kunt er ook voor kiezen om alle werknemers te informeren of juist in te zetten op kwetsbare werknemers.

Uw inzet zal afhangen van wat u wilt bereiken en wat mogelijk is. Onder Visie en beleid vindt u handvatten om uw strategie te bepalen. Een volgende stap is financiële problemen als thema op de kaart te zetten en daarbij een aanpak en preventiemiddelen te kiezen. 

Nibud-coach voor werkgevers

Werkgevers komen steeds vaker in aanraking met financiële problemen, omdat medewerkers deze 'meenemen' naar het werk. Werkgevers zoeken naar handvatten om te bepalen welke rol zij willen en kunnen spelen om de problemen te verminderen. Veelgestelde vragen zijn:

 • In hoeverre zijn financiële problemen een privéaangelegenheid?
 • Kunnen we financiële coaching inzetten om te voorkomen dat een medewerker uitvalt?
 • Hoe kan ik controleren of een loonbeslag klopt?

Om antwoord te kunnen geven op uw vragen biedt het Nibud de mogelijkheid om een gespecialiseerde Nibud-coach voor werkgevers in te schakelen die met u meedenkt over de aanpak die u kunt kiezen om werknemers met financiële problemen weer op weg te helpen.

Onderzoek Financiële problemen op de werkvloer

Meer informatie over dit onderwerp is te lezen in het onderzoeksrapport ' Financiële problemen op de werkvloer' (2012)

Training Loonbeslag in de praktijk i.s.m. GGN

Loonbeslag is een duidelijk signaal dat er bij de medewerker een financieel probleem is. Het bespreekbaar maken en de medewerker begeleiden bij een oplossing is hét preventiemiddel voor nog grotere geldzorgen. Het correct uitvoeren van loonbeslagen kan onderdeel van preventie zijn. Deze training gaat in op wat een loonbeslag inhoudt, hoe het in zijn werk gaat en wat de regels, voorzieningen en verplichtingen zijn voor zowel werkgever, werknemer als gerechtsdeurwaarder.

Deze cursus is tot stand gekomen door een samenwerking van het Nibud met GGN, fullservice creditmanagementorganisatie en specialist in incasso- en gerechtsdeurwaardersonderwerpen. De gevolgen van loonbeslag worden in deze eendaagse cursus uitgelicht door een Nibud-coach en een GGN-deurwaarder.

Peiling op maat

De Nibud-peiling naar financiële problemen op de werkvloer (2012) geeft een beeld van hoe vaak werkgevers worden geconfronteerd met financiële problemen van werknemers, welke impact dat heeft en wat het beleid is over deze problematiek.

Het Nibud kan deze peiling ook op maat uitvoeren. Dat geeft u een goed beeld van de situatie in uw bedrijf, branche of organisatie. Of van de bedrijven in uw gemeente of de verschillende vestigingen binnen uw bedrijf.

Workshop: Financiële problemen op de werkvloer i.s.m. ADP

Tijdens deze workshop voor P&O-professionals leert u financiële problemen van werknemers signaleren, voorkomen en oplossen. De oorzaken en gevolgen van financiële problemen voor werknemer én werkgever komen aan bod.

Een training voor P&O-professionals/werkgevers die op zoek zijn naar handvatten om om te gaan met schulden bij werknemers. Maar ook voor anderen binnen uw organisatie die met deze problematiek te maken hebben, is deze workshop interessant.

Filmpje (nos.nl): Schulden werknemer ook gevolgen voor baas

Flyers

Wijs uw medewerkers op de website

Gratis downloaden

Contact

Bel 030 - 2391 350 of vul het contactformulier in


Nibud nieuwsbriefAltijd op de hoogte met de Nibud-nieuwsbrief!

Workshop voor werkgevers

Het Nibud en ADP bieden 'Financiële problemen op de werkvloer' samen aan

Info en aanmelden

Voor uw werknemers

Help uw werknemers met een laag-drempelige cursus Omgaan met geld

Meer over de cursus