a a a

Tamara Madern

Wetenschappelijk medewerker
030 - 23 91 376
Contact via e-mail

Lees meer

Geldproblemen op de werkvloer

Schulden op de werkvloer

Werknemers met geldzorgen hebben last van stress en zijn gevoeliger voor fraude en diefstal. Bovendien geeft een loonbeslag de salarisadministratie extra werk, is een werknemer met financiële problemen vaker ziek en  gaat de productiviteit omlaag. Wat kunt u als werkgever doen?

Herkennen van problemen

Het vroegtijdig herkennen van financiële problemen bij werknemers kan veel ellende voorkomen. Een van de meestvoorkomende signalen is loonbeslag. Hierdoor raken werkgevers direct betrokken bij de schuldenproblematiek. De financiële problemen zijn dan vaak al redelijk vergevorderd. Maar er zijn meer signalen waar u alert op kunt zijn, zodat u eerder actie kunt ondernemen:

 • werknemer leent geld van collega's
 • verzoek om lening of voorschot
 • toename van ziekteverzuim
 • werknemer belt met schuldeisers, deurwaarders
 • verzoek om hulp bij oplossen van problemen
 • fraude of diefstal
 • werknemer is stressgevoelig of heeft concentratieproblemen
 • verzoek om extra werkuren

Nibud-coach voor werkgevers

Werkgevers komen steeds vaker in aanraking met financiële problemen, omdat medewerkers deze 'meenemen' naar het werk. Werkgevers zoeken naar handvatten om te bepalen welke rol zij willen en kunnen spelen om de problemen te verminderen. Veelgestelde vragen zijn:

 • In hoeverre zijn financiële problemen een privéaangelegenheid?
 • Kunnen we financiële coaching inzetten om te voorkomen dat een medewerker uitvalt?
 • Hoe kan ik controleren of een loonbeslag klopt?

Om antwoord te kunnen geven op uw vragen biedt het Nibud de mogelijkheid om een gespecialiseerde Nibud-coach voor werkgevers in te schakelen die met u meedenkt over de aanpak die u kunt kiezen om werknemers met financiële problemen weer op weg te helpen.

Het Nibud doet al sinds 2006 onderzoek naar schulden op de werkvloer en heeft sindsdien al diverse bedrijven bijgestaan bij het oplossen van geldproblemen van werknemers. Hierdoor weet het Nibud dat dit voor bedrijven een zware belasting is die een specialistische aanpak vereist. Daarnaast is het voor bedrijven lastig om goede financiële hulp te vinden voor het personeel. Er is geen keurmerk voor financiële coaching en het is lastig in te schatten of de gevonden coach de vereiste kwaliteit heeft.

Aan de hand van de vele gesprekken met directeuren en HR-managers en de ervaring van het Nibud met het begeleiden van mensen met geldproblemen heeft het Nibud speciale coaches voor werkgevers opgeleid. Zij weten om te gaan met de speciale werkgever-werknemerverhouding, de angst voor ontslag bij de werknemer en de angst voor hoge kosten bij de werkgever.

Daarnaast zijn zij in staat de aard van de financiële problemen te doorgronden en snel een passende oplossing te vinden. Ook kennen deze coaches de weg naar de gemeentelijke schuldhulpverlening, beschikken ze over ruime ervaring in budgetcoaching en weten ze hoe ze oplossingen kunnen vinden met schuldeisers en deurwaarders.

Onderzoek Financiële problemen op de werkvloer

Meer informatie over dit onderwerp is te lezen in het onderzoeksrapport ' Financiële problemen op de werkvloer' (2012)

Training Loonbeslag in de praktijk

Loonbeslag is een duidelijk signaal dat er bij de medewerker een financieel probleem is. Het bespreekbaar maken en de medewerker begeleiden bij een oplossing is hét preventiemiddel voor nog grotere geldzorgen. Het correct uitvoeren van loonbeslagen kan onderdeel van preventie zijn. Deze training gaat in op wat een loonbeslag inhoudt, hoe het in zijn werk gaat en wat de regels, voorzieningen en verplichtingen zijn voor zowel werkgever, werknemer als gerechtsdeurwaarder.

Deze cursus is tot stand gekomen door een samenwerking van het Nibud met GGN, fullservice creditmanagementorganisatie en specialist in incasso- en gerechtsdeurwaardersonderwerpen. De gevolgen van loonbeslag worden in deze eendaagse cursus uitgelicht door een Nibud-coach en een GGN-deurwaarder.

Peiling op maat

De Nibud-peiling naar financiële problemen op de werkvloer (2012) geeft een beeld van hoe vaak werkgevers worden geconfronteerd met financiële problemen van werknemers, welke impact dat heeft en wat het beleid is over deze problematiek.

Het Nibud kan deze peiling ook op maat uitvoeren. Dat geeft u een goed beeld van de situatie in uw bedrijf, branche of organisatie. Of van de bedrijven in uw gemeente of de verschillende vestigingen binnen uw bedrijf.

Workshop: Financiële problemen op de werkvloer i.s.m. ADP

Tijdens deze workshop voor P&O-professionals leert u financiële problemen van werknemers signaleren, voorkomen en oplossen. De oorzaken en gevolgen van financiële problemen voor werknemer én werkgever komen aan bod.

Een training voor P&O-professionals/werkgevers die op zoek zijn naar handvatten om om te gaan met schulden bij werknemers. Maar ook voor anderen binnen uw organisatie die met deze problematiek te maken hebben, is deze workshop interessant.

 • Meer informatie en inschrijven

Filmpje (nos.nl): Schulden werknemer ook gevolgen voor baas

Flyers

Wijs uw medewerkers op Zelfjeschuldenregelen.nl.

Gratis downloaden

Contact

Bel 030 - 2391 350 of vul het contactformulier in


Nibud nieuwsbriefAltijd op de hoogte met de Nibud-nieuwsbrief!

Workshop voor werkgevers

Het Nibud en ADP bieden 'Financiële problemen op de werkvloer' nu met korting aan!

Info en aanmelden

Voor uw werknemers

Help uw werknemers met een laag-drempelige cursus Omgaan met geld

Meer over de cursus