a a a

Corinne van Gaalen

Sr. Wetenschappelijk medewerker
030 - 23 91 381
Contact via e-mail

Lees meer

Minima-effectrapportage (MER)

Minima-effectrapportage

Steeds meer mensen kampen met financiële problemen en het aantal mensen dat een beroep doet op de schuldhulpverlening stijgt. Inkomensondersteuning is noodzakelijk. Maar heeft het minimabeleid in uw gemeente wel het gewenste effect?

Koopkracht inzichtelijk

Met een minima-effectrapportage (MER) van het Nibud kunt u het minimabeleid in uw gemeente toetsen. In deze rapportage worden begrotingen opgesteld voor diverse huishoudtypen met een minimuminkomen, bijvoorbeeld ouderen, eenoudergezinnen of grote gezinnen. In de begrotingen worden alle gemeentelijke inkomensondersteunende regelingen meegenomen.

Ook alle landelijke regelingen zoals huurtoeslag en zorgtoeslag worden in de berekeningen betrokken. Zo ontstaat een duidelijk beeld van de bestedingsruimte (en daarmee de koopkracht) van de armste groepen in de gemeente, en het effect van landelijke en gemeentelijke maatregelen daarop. De verschillen tussen de door u gekozen huishoudtypen worden daarmee inzichtelijk gemaakt.

Voorkom niet-gebruik

Al uw lokale regelingen op één site? Meld uw gemeente aan voor Berekenuwrecht.nl! En met Berekenuwrecht Plus kunnen de gemeentelijke minimaregelingen direct worden aangevraagd.

Onafhankelijk advies

Het Nibud geeft in het rapport een onafhankelijk advies over het afstemmen van het armoedebeleid in uw gemeente en brengt een eventuele armoedeval in kaart. Door de rapportage regelmatig te actualiseren, kunt u het beleid jaarlijks toetsen en zonodig bijstellen.

  • Een cursus Omgaan met geld geeft uw cliënten weer grip op hun financiën en is een uitstekend middel om schulden te voorkomen. U kunt zelf een cursus geven met cursusmateriaal.

Een minima-effectrapportage laten maken?

Overweegt u een MER te laten maken, in deze flyer leest u hoe dit in zijn werk gaat en wat het uw gemeente oplevert.

Praktijkervaringen

Gemeente Hof van Twente

Gemeente Hof van TwenteHans Tadema: "Als het om schuldhulpverlening gaat, kom je al gauw bij het Nibud terecht. Bij de kennismaking krijg je veel achtergrondinformatie en kennis van wat de diverse producten inhouden. Dat heeft ons geholpen snel de keuze te maken."

Meer informatie

Niet-gebruik onderzoek

Maken uw inwoners gebruik van alle financiële regelingen?

Lees meer

Contact

Bel 030 - 2391 350 of vul het contactformulier in


Nibud nieuwsbriefAltijd op de hoogte met de Nibud-nieuwsbrief!

Prijzengids

Prijzengids

Richtbedragen voor het toekennen van bijzondere bijstand

Bestellen

Zelf een cursus geven

Met het cursusmateriaal 'Omgaan met geld' 

Direct downloadbaar