a a a

Marion Weijers

Adviseur Budgetvoorlichting
030 - 23 91 364
Contact via e-mail

Lees meer

Financiële opvoeding

Financiele zelfstandigheid

Door aandacht te besteden aan financiële opvoeding, bereiden ouders hun kinderen voor op financiële zelfstandigheid. Het blijkt dat veel ouders hier een steuntje in de rug bij kunnen gebruiken.

Jong geleerd is oud gedaan!

Volwassenen die als kind van hun ouders geleerd hebben met geld om te gaan, hebben als volwassene minder vaak financiële problemen. Wat ouders hun kinderen zouden moeten leren verschilt per leeftijd. Dit is beschreven in de leerdoelen voor omgaan met geld.

Onderzoek 'Scholieren, geld & de invloed van ouders'

Middelbare scholieren praten vaker en meer met ouders over geld dan met vrienden en broers of zussen. Scholieren geven zelf aan dat hun ouders de belangrijkste leer- en informatiebron over geld zijn.

Ondersteuning van ouders

Sommige ouders kunnen een steuntje in de rug gebruiken bij de financiële opvoeding. Wat kunt u doen?

 • Maak het onderwerp bespreekbaar
 • Vergroot de kennis van begeleiders van opvoeders en hun kinderen, zoals maatschappelijk dienstverleners en jeugdartsen
 • Biedt informatie, tools, feiten, tips & tricks aan ouders
 • De veelgestelde vragen (pdf) van ouders aan het Nibud downloaden, uitprinten en meegeven
 • Zie het weblog: financiële opvoeding is loslaten

Wat kan het Nibud betekenen?

Het Nibud ondersteunt gemeenten, CJG’s, scholen, financiele dienstverleners rondom de financiële opvoeding. Daarnaast informeren en adviseren wij ouders rechtstreeks. Bijvoorbeeld op de volgende manieren:

 • Een financiële opvoedtest
 • Het verstrekken van zakgeld –en kleedgeldbedragen
 • Het verzorgen van webinars over 'omgaan met geld'
 • Content aanleveren voor flyers, nieuwsbrieven en websites gericht op ouders

Onderzoek

Uit het Nibud Scholierenonderzoek 2012-2013 blijkt dat steeds meer ouders hun kinderen op de middelbare school zelf laten betalen voor uitgaven. Het Nibud vindt dat een positieve ontwikkeling om kinderen zo stapsgewijs meer financiële verantwoordelijkheden te geven.

Zo'n 45% van alle vijfjarigen krijgt zakgeld. Het Nibud is verrast over dit hoge percentage. In totaal krijgt 70% van de kinderen op de basisschool zakgeld. Dit blijkt uit het Nibud Kinderonderzoek 2013, uitgevoerd met hulp van ING. 

Filmpje: Financiële opvoeding

Samenwerking in de praktijk

Online seminar 'Kinderen en geld' met ING
ING webinarTijdens dit seminar van ING over financiële opvoeding konden deelnemers via een chat vragen stellen over het onderwerp: kinderen en geld. Ook kregen ze informatie en tips.

'Kinderen en geld' was een online seminar dat deelnemers thuis live konden volgen. In 55 minuten werd uitleg gegeven door experts van de ING en het Nibud.

ING Jeugd & Geld Wijzer
De Jeugd & Geld Wijzer van de ING laat ouders door de belangrijkste elementen van de financiële opvoeding lopen, waarbij ouders hun eigen situatie kunnen vergelijken met die van andere ouders. De cijfers in de Jeugd & Geld Wijzer komen voort uit Nibud-onderzoek.

Stichting Opvoeden
Infovoorjou.nlHet Nibud levert content aan Stichting Opvoeden. Deze informatie wordt door gemeenten gebruikt in de digitale of virtuele CJG's (Centrum voor Jeugd en Gezin), zodat er objectieve informatie over geldvraagstukken staat beschreven. De content komt ook terug in apps die aan de richtlijnen van de stichting voldoen.

Er is ook een database geschreven voor jongeren van 12 - 18 jaar: Infovoorjou.nl. Jongeren vinden hier informatie en tips over allerlei onderwerpen. De informatie is voorzien van een keurmerk en inhoudelijk getoetst door verschillende kennisinstituten waaronder het Nibud.

Nibud: 'Voor boven de 18' Nibud-materialen 

 • Voor boven de 18, alles wat je weten wilt over geld: een praktisch en overzichtelijk boekje over geldzaken voor 18-plussers.
 • Gids voor financieel opvoeden: een gids uit met onafhankelijke adviezen, dilemma's, tests, columns en voorbeelden die ouders kunnen helpen hun kinderen financieel zelfredzaam te maken.

Financiële Opvoedtest

Hoe is het gesteld met de financiële opvoedkwaliteiten? 

Naar de test

Contact

Bel 030 - 2391 350 of vul het contactformulier in


Nibud nieuwsbriefAltijd op de hoogte met de Nibud-nieuwsbrief!

Financieel opvoedboek

Ondersteuning aan ouders in uw voorlichting.

Bestellen

Geldwijzer Scholieren

Meer weten over de kosten van scholieren? Bestel nu!

E-book