a a a

Zorgtoeslag: het hoe en wat

Zorgtoeslag

Zorgtoeslag is een bijdrage van de overheid voor de kosten van uw zorgverzekering. Ook als u denkt niet in aanmerking te komen voor zorgtoeslag, kan het de moeite lonen het toch aan te vragen.

Aanvragen

Vanaf 18 jaar kunt u aanspraak maken op zorgtoeslag. Dat geldt zowel voor alleenstaanden als paren, met een bepaalde inkomensgrens.

De zorgtoeslag krijgt u niet automatisch. U kunt deze aanvragen bij de Belastingdienst. Denkt u in aanmerking te komen voor de zorgtoeslag? Vraag een aanvraagformulier aan via toeslagen.nl of via het gratis telefoonnummer 0800-0543.

'Bespaar geld!'

Op zoek naar bespaarinspiratie? De beste bespaartips van het Nibud en de Consumentenbond zijn nu gebundeld in dit boek.

Hoeveel zorgtoeslag krijgt u?

De toeslag bedraagt voor een alleenstaande maximaal € 72,- per maand en voor een stel maximaal € 138,-. Hoe lager uw inkomen, hoe meer toeslag u ontvangt. Alleenstaanden kunnen aanspraak maken op een deel van dit bedrag bij een inkomen van € 28.482 of minder, voor samenwonenden is dat € 37.145,-. U heeft recht op de maximale toeslag als het gezamenlijke toetsingsinkomen lager is dan € 19.253,-. 

  • Met een proefberekening op toeslagen.nl kunt u nagaan op hoeveel zorgtoeslag u recht heeft.

Waar moet u op letten?

Bij het aanvragen van zorgtoeslag wordt naar uw toetsingsinkomen gevraagd. Hier moet u zelf een schatting van maken. U kunt hiervoor het verzamelinkomen gebruiken dat u kunt vinden op uw laatste (voorlopige) aanslag inkomstenbelasting of de jaaropgaaf. U kunt dit ook navragen bij uw werkgever of uitkeringsinstantie.

Zodra uw inkomen wijzigt, moet u dit direct doorgeven aan de Belastingdienst. Als u bij uw belastingaangifte specifieke zorgkosten heeft opgegeven, maak dan opnieuw een berekening van uw toetsingsinkomen. Door veranderingen in de aftrek van ziektekosten kan het zijn dat u anders te veel zorgtoeslag ontvangt. De zorgtoeslag kan dan worden aangepast. Na afloop van het kalenderjaar krijgt u een eindafrekening op basis van het werkelijke inkomen. Het kan zijn dat u dan moet terugbetalen of geld toe krijgt. Houd daar dus rekening mee!

De zorgtoeslag wordt uitbetaald in de voorafgaande maand. Het bedrag voor januari kunt u dus eind december op uw bankrekening verwachten. De zorgtoeslag voor het lopende jaar kunt u op elk moment aanvragen. De toeslag achteraf aanvragen over het voorgaande jaar kan tot 1 april van het jaar erna.

Voor professionals

Nibud Prijzengids: voor professionals die aanvragen van cliënten om bijzondere bijstand behandelen. Met Nibud referentiecijfers.

Hulp en advies

Heeft u problemen met het invullen van het aanvraagformulier? U kunt terecht bij hulp- en informatiepunten bij u in de buurt. Deze hulp- en informatiepunten vindt u via toeslagen.nl of via uw gemeente.

Tips

  • Verwacht u dat uw inkomen (gedurende het jaar) gaat stijgen? Zet de zorgtoeslag dan op een aparte rekening. Er is namelijk een kans dat u de zorgtoeslag terug moet betalen. Zo heeft u dat geld direct beschikbaar.
  • Met een automatische overschrijving kunt u de zorgtoeslag elke maand automatisch naar uw zorgverzekeraar laten overschrijven. Op die manier hebt u er geen omkijken naar. Informeer bij uw bank hoe u zo'n vaste overschrijving kunt regelen.

Altijd op de hoogte

Het laatste nieuws, nieuwe producten en slimme tips!

Nibud nieuwsbrief

Contact

Bel: 030 - 23 91 350 (9 - 13 uur)


Nibud nieuwsbrief Altijd op de hoogte met de Nibud-nieuwsbrief!

Bereken uw recht!

Voor welke financiële regelingen komt u in aanmerking?

Nibud.nl/berekenuwrecht

Vrijwilliger?

Helpt u mensen thuis met hun geldzaken? Het Nibud helpt u!

Naar de special