a a a

Aangifte doen? Lees deze tips!

De belastingaangifte: of u zich er nu alleen over buigt of advies vraagt aan anderen, het loont zeker de moeite om er de nodige tijd en aandacht voor vrij te maken. Zo weet u zeker dat u krijgt waar u recht op heeft.

Extra controle

BelastingaangifteWijzigingen in overheidsbeleid werken vaak door in ons belastingstelsel. Door het financieel aantrekkelijk maken van bepaalde voorzieningen, stimuleert de regering mensen om hier gebruik van te maken.

Ieder jaar zijn er de nodige wijzigingen in de belastingaangifte. De Belastingdienst zelf past haar werkwijze ook jaarlijks aan. Zo kunnen aangiftes bijvoorbeeld extra worden gecontroleerd op bepaalde aftrekposten.

 • De Belastingdienst let bij de aangifte over 2013 op een aantal thema's: het verhogen van de hypotheek, de aftrek van lijfrentepremies en zorgkosten. Mensen die hier mogelijk mee te maken hebben krijgen van de Belastingdienst een brief met tekst en uitleg over de juiste wijze van invullen.
 • Wilt u geen geld laten liggen? Ga dan goed na voor welke aftrekposten u in aanmerking komt en hoe u deze opvoert. Onderstaande tips kunnen daarbij van pas komen. 

Special i.s.m. Consumentenbond

belastinginformatie van de ConsumentenbondDe Consumentenbond heeft informatie en tips over uw belastingaangifte over 2013 op een rijtje gezet.

Lees de toelichting

Doet u digitaal aangifte? Vergeet niet om de velden met toelichtingen op de verschillende posten open te klappen. Misschien gaat u er onterecht vanuit dat u geen aanspraak kunt maken op een regeling of aftrekpost. Als u uw aangifte invult op papier, krijgt u de toelichtingen meegestuurd.

Tijd besparen

Bij de digitale aangifte kunt u ervoor kiezen om de Belastingdienst vast een aantal gegevens in te laten vullen. Persoonsgegevens bijvoorbeeld, zoals uw burgerservicenummer, maar ook informatie over uw pensioen of andere uitkeringen. Deze informatie is afkomstig van de gemeente, uw werkgever of uitkeringsinstantie. Het is slim om deze vooringevulde gegevens te controleren.

Alle papieren netjes opgeruimd

Handige tabbladenset om uw administratie in te bewaren en te ordenen. Alle belangrijke papieren op de juiste plek in een bewaarmap, dat geeft overzicht!

Woont u samen?

Woont u samen en bent u fiscaal partners? U kunt ook samen aangifte doen. Let er dan op dat u de aftrekposten van het hoogste inkomen aftrekt en de bijtellingen juist bij het laagste inkomen optelt. De hypotheekrente mag u bijvoorbeeld aftrekken van het hoogste inkomen, ook al bent u beiden eigenaar van de woning. Het doorschuiven van posten is echter niet voor alle bijtellingen mogelijk, inkomsten uit freelance-werkzaamheden kunt u bijvoorbeeld niet optellen bij het inkomen van uw partner.

Gecombineerde aangifte niet altijd voordeliger

Het is niet altijd voordeliger om samen aangifte te doen. Als degene met het laagste inkomen hoge ziektekosten heeft, kan het gunstiger zijn als u apart aangifte doet. Vul de aangifte eventueel 2 keer in, zodat u het verschil ziet.

Scheiden?

Ook gaat de Belastingdienst extra informatie proberen te bieden aan mensen die zijn gaan scheiden. Een echtscheiding heeft namelijk gevolgen voor de belastingaangifte waarbij in de praktijk veel vergissingen worden gemaakt.

Recht op toeslagen

Levert het totale aftrekbare bedrag maar een kleine teruggaaf op? Bedenk dan dat een lager belastbaar inkomen ook (meer) zorg- of huurtoeslag of een andere tegemoetkoming (zoals kinderopvangtoeslag) op kan leveren. Zo heeft u via een andere weg alsnog voordeel.

Aftrekposten

Ga goed na of u geen aftrekposten over het hoofd ziet. Denk bijvoorbeeld aan:

 • ziektekosten (specifieke zorgkosten)
 • pensioenpremies voor zelfstandigen (bijvoorbeeld de lijfrentepremie)
 • Lijfrentepremies voor pensioen
 • alimentatie
 • giften
 • hypotheekrente
 • studiekosten
 • aftrek levensonderhoud kinderen (in specifieke gevallen voor ouders met kinderen jonger dan 21 jaar)
  NB: Vanaf 2015 is het niet meer mogelijk om aanspraak te maken op deze regeling.

Ziektekosten

Bepaalde ziektekosten komen in aanmerking voor belastingaftrek. De kosten van medicijnen, vervoer of van dieetvoeding, kunnen onder bepaalde voorwaarden worden opgevoerd als specifieke zorgkosten. Ga dus goed na welke uitgaven u wel en niet kunt aftrekken.

Voor professionals

Leer hoe u zelf een budgetteringscursus voor uw cliënten op kunt zetten waarin zowel de inhoudelijke als organisatorische aspecten aan bod komen.

Aarzel niet om hulp te vragen

Schroom niet om hulp of advies te vragen. U kunt hiervoor bijvoorbeeld terecht bij de ouderenbonden, de vakbond, uw gemeente of de Belastingdienst zelf. U kunt ook de belastingtelefoon bellen: 0800-0543.

Denk vast na over uw aangifte over 2014

Als u vaak een relatief grote teruggave ontvangt, kunt u ook kiezen voor een voorlopige teruggaaf: u ontvangt maandelijks een vast bedrag. Denk er wel aan om wijzigingen tijdig door te geven aan de Belastingdienst.

Administratieve voornemens

Bent u nu (te) veel tijd kwijt met het uitzoeken van alle papieren? Als u uw thuisadminstratie netjes bijhoudt, kunt u volgend jaar alles direct terugvinden. Een handig hulpmiddel daarvoor zijn bijvoorbeeld de Nibud-tabbladen.

Meer informatie

 • Lees verder over de belastingaangifte.
 • Kijk ook op Belastingdienst.nl.
 • De Consumentenbond biedt veel informatie en tips in het dossier Belastingaangifte.
 • Uit een door de Consumentenbond gehouden enquête blijkt dat het aantal mensen dat hun aangifte zelf invult is gestegen. En - verrassend - bij het invullen van de aangifte hebben zij meer positieve dan negatieve gedachten!

Grip op uw geld

Zet uw inkomsten en uitgaven op een rij met deze gratis tool!

Persoonlijk Budgetadvies

Contact

Bel: 030 - 23 91 350 (9 - 13 uur)


Nibud nieuwsbrief Altijd op de hoogte met de Nibud-nieuwsbrief!

Uw hypotheek

Is en blijft uw hypotheek betaalbaar?

Bestel nu

Uw koopkracht

Hoeveel levert u dit jaar in? Direct inzicht in uw koopkracht voor 2014!

Koopkrachtberekenaar