De zorgverzekering

Een basiszorgverzekering is verplicht voor iedere Nederlander vanaf 18 jaar. U betaalt premie voor een basispakket ziektekosten. Deze premie verschilt per verzekeraar en ligt tussen de 90 en 114 euro per maand.

De basisverzekering

Met de basisverzekering bent u onder andere verzekerd tegen kosten voor de huisarts, zorg en verblijf in ziekenhuizen en medicijnen. Het pakket aan zorg dat wordt vergoed is gelijk bij alle zorgverzekeraars. Verzekeraars moeten iedereen accepteren voor het wettelijk verzekerde basispakket. Zij mogen geen hogere premies vragen aan mensen die ouder of ziek zijn.

De meeste zorgverzekeraars bieden 2 typen basisverzekeringen aan:

  • Een naturapolis
  • Een restitutiepolis

Bij beide soorten polissen maken verzekeraars afspraken (contracten) met zorgverleners, zoals huisartsen en ziekenhuizen.

Naturapolis

Bij een naturapolis betaalt de zorgverzekeraar direct de zorg die u afneemt. U kunt alleen gebruikmaken van gecontracteerde zorgverleners. Kiest u een andere zorgverlener, dan moet u vaak  een deel van de rekening zelf betalen. Bij uw zorgverzekeraar kunt u navragen welke zorgverleners gecontracteerd zijn.

Een naturapolis zonder vrijwillig eigen risico kost tussen de € 90 en € 108 per persoon per maand.

Restitutiepolis

Bij een restitutiepolis krijgt u bij elke zorgverlener dezelfde vergoeding, ongeacht of uw zorgverzekeraar hier wel of geen contract mee heeft afgesloten. Het kan voorkomen dat u de rekening voor moet schieten als u gebruikmaakt van een zorgverlener die geen contract heeft met uw verzekeraar. De rekening kunt u achteraf indienen bij de zorgverzekeraar.

De restitutiepolis is gemiddeld 6 euro duurder per maand dan een naturapolis, omdat deze verzekering meer vrijheid geeft in de keuze voor een zorgverlener. Een restitutiepolis zonder vrijwillig eigen risico kost tussen de € 101 en € 114 per persoon per maand.

Eigen risico

Verplicht eigen risico

Iedereen die verzekerd is heeft een verplicht eigen risico. Dit betekent dat u de eerste 375 euro aan medische kosten uit het basispakket zelf betaalt. Het eigen risico geldt alleen als u ouder bent dan 18 jaar. Het geldt dus niet voor kosten die voor uw kinderen worden gemaakt.

Het eigen risico geldt niet voor de huisarts, verloskundige zorg, kraamzorg en tandheelkundige zorg tot 18 jaar.

Vrijwillig eigen risico

U kunt naast het verplicht eigen risico kiezen voor een vrijwillig eigen risico. In ruil hierop krijgt u korting op de premie. Per kalenderjaar kunt u kiezen voor een extra eigen risico tot 500 euro. Kiest u voor een vrijwillig eigen risico van 500 euro, dan krijgt u ongeveer 20 euro per maand korting op de premie.

Medische kosten tellen eerst mee voor het verplichte eigen risico. Daarna tellen ze pas mee voor het vrijwillig eigen risico.

Eigen bijdrage

Voor bepaalde zorg uit het basispakket geldt een eigen bijdrage. Deze moet u dan altijd eerst betalen. Het maakt daarbij niet uit of u uw eigen risico voor dat jaar al heeft betaald

De resterende kosten nadat u de eigen bijdrage heeft betaald worden verrekend met het verplichte eigen risico.

375

In 2015 bedraagt het eigen risico 375 euro

Aanvullende verzekering

Naast het basispakket kunt u kiezen voor een aanvullende verzekering. Een aanvullende verzekering is niet verplicht. De aanvullende verzekering kunt u bij een andere zorgverzekeraar afsluiten dan uw basisverzekering.

Elke zorgverzekeraar biedt diverse aanvullende verzekeringen. Deze pakketten verschillen ook weer per verzekeraar. De premie varieert van ongeveer 7 tot 58 euro per maand. Bij veel verzekeraars zijn kinderen jonger dan 18 jaar gratis meeverzekerd voor de aanvullende verzekering.

Kiest u voor een aanvullende verzekering, dan is een verzekeraar niet verplicht u zonder meer te accepteren. Het kan zijn dat u een keuring moet ondergaan of een verklaring moet invullen.

Tandartsverzekering

Ook voor uw tandartskosten kunt u een aparte verzekering afsluiten. Welke kosten precies vergoed worden en wat u aan premie betaalt verschilt per verzekeraar. Ook hangt het af van hoe uitgebreid de tandartsverzekering is. U betaalt minimaal ongeveer 14 euro per maand. Voor kinderen tot 18 jaar worden de tandartskosten via het basispakket vergoed.

Kostenbesparing op uw zorgverzekering

Collectieve verzekeringen

Verschillende werkgevers bieden collectieve (gezamenlijke) zorgverzekeringen met korting aan. Ook ouderenbonden, patiëntenverenigingen of vakbonden bieden soms collectieve zorgverzekeringen aan. Deze verzekeringen mogen maximaal 10 procent goedkoper zijn dan de vergelijkbare individuele verzekering.

Zorgtoeslag

Om te zorgen dat iedereen de zorgverzekering kan betalen is er de zorgtoeslag. Dit is een tegemoetkoming in de kosten van de basisverzekering. Huishoudens met een laag inkomen kunnen in aanmerking komen voor zorgtoeslag. U kunt de zorgtoeslag aanvragen bij de Dienst Toeslagen van de Belastingdienst.

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Ik weet dat ik komend jaar weer een beugel moet gaan dragen. Daarom heb ik vast een aanvullende tandartsverzekering afgesloten. ”

— Hendrik Adding uit Dronrijp

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Vakantiegeld-enquête (2015)

De helft van de huishoudens met een inkomen van minder dan 1.750 euro netto per maand gaat dit jaar niet op vakantie.

lees meer › Onderzoeksrapport
22 mei 2015

Vakantiegeld: hoeveel krijgen we?

lees meer › Blog

Berekenuwrecht.nl

Op welke landelijke tegemoetkomingen heeft u recht?

lees meer › Tool

Waardescan

De Waardescan laat zien welke waarde u op de einddatum van uw beleggingsverzekering kunt verwachten.

lees meer › Tool

Persoonlijk Budgetadvies

Het Persoonlijk Budgetadvies geeft u de regie over uw geld.

lees meer › Tool

Nibud BufferBerekenaar

Bereken met de BufferBerekenaar of u voldoende geld achter de hand heeft.

lees meer › Tool

Pleegvergoeding

Als pleegouder kunt in aanmerking komen voor een pleegvergoeding, die u uitgekeerd krijgt via de organisatie die het kind plaatst.

lees meer › Artikel

Minder inkomen

Stappenplan voor grip op geld na een terugval in inkomen.

lees meer › Artikel

Ontslagen: recht op een vergoeding?

Wordt u gedwongen ontslagen, buiten uw schuld? Misschien heeft u recht op een ontslagvergoeding.

lees meer › Artikel

Rondkomen van je studentenbudget

Als je weet waar je geld blijft en hoeveel er binnenkomt, houd je je financiën in de hand.

lees meer › Artikel

Werknemerspensioen

Lees alles over uw pensioen en bekijk hoeveel u heeft opgebouwd en waar.

lees meer › Artikel