De zorgverzekering

Een basiszorgverzekering is verplicht voor iedere Nederlander vanaf 18 jaar. U betaalt premie voor een basispakket ziektekosten. Deze premie verschilt per verzekeraar en ligt tussen de 90 en 114 euro per maand.

De basisverzekering

Met de basisverzekering bent u onder andere verzekerd tegen kosten voor de huisarts, zorg en verblijf in ziekenhuizen en medicijnen. Het pakket aan zorg dat wordt vergoed is gelijk bij alle zorgverzekeraars. Verzekeraars moeten iedereen accepteren voor het wettelijk verzekerde basispakket. Zij mogen geen hogere premies vragen aan mensen die ouder of ziek zijn.

De meeste zorgverzekeraars bieden 2 typen basisverzekeringen aan:

  • Een naturapolis
  • Een restitutiepolis

Bij beide soorten polissen maken verzekeraars afspraken (contracten) met zorgverleners, zoals huisartsen en ziekenhuizen.

Naturapolis

Bij een naturapolis betaalt de zorgverzekeraar direct de zorg die u afneemt. U kunt alleen gebruikmaken van gecontracteerde zorgverleners. Kiest u een andere zorgverlener, dan moet u vaak  een deel van de rekening zelf betalen. Bij uw zorgverzekeraar kunt u navragen welke zorgverleners gecontracteerd zijn.

Een naturapolis zonder vrijwillig eigen risico kost tussen de € 90 en € 108 per persoon per maand.

Restitutiepolis

Bij een restitutiepolis krijgt u bij elke zorgverlener dezelfde vergoeding, ongeacht of uw zorgverzekeraar hier wel of geen contract mee heeft afgesloten. Het kan voorkomen dat u de rekening voor moet schieten als u gebruikmaakt van een zorgverlener die geen contract heeft met uw verzekeraar. De rekening kunt u achteraf indienen bij de zorgverzekeraar.

De restitutiepolis is gemiddeld 6 euro duurder per maand dan een naturapolis, omdat deze verzekering meer vrijheid geeft in de keuze voor een zorgverlener. Een restitutiepolis zonder vrijwillig eigen risico kost tussen de € 101 en € 114 per persoon per maand.

Eigen risico

Verplicht eigen risico

Iedereen die verzekerd is heeft een verplicht eigen risico. Dit betekent dat u de eerste 375 euro aan medische kosten uit het basispakket zelf betaalt. Het eigen risico geldt alleen als u ouder bent dan 18 jaar. Het geldt dus niet voor kosten die voor uw kinderen worden gemaakt.

Het eigen risico geldt niet voor de huisarts, verloskundige zorg, kraamzorg en tandheelkundige zorg tot 18 jaar.

Vrijwillig eigen risico

U kunt naast het verplicht eigen risico kiezen voor een vrijwillig eigen risico. In ruil hierop krijgt u korting op de premie. Per kalenderjaar kunt u kiezen voor een extra eigen risico tot 500 euro. Kiest u voor een vrijwillig eigen risico van 500 euro, dan krijgt u ongeveer 20 euro per maand korting op de premie.

Medische kosten tellen eerst mee voor het verplichte eigen risico. Daarna tellen ze pas mee voor het vrijwillig eigen risico.

Eigen bijdrage

Voor bepaalde zorg uit het basispakket geldt een eigen bijdrage. Deze moet u dan altijd eerst betalen. Het maakt daarbij niet uit of u uw eigen risico voor dat jaar al heeft betaald

De resterende kosten nadat u de eigen bijdrage heeft betaald worden verrekend met het verplichte eigen risico.

385

In 2016 bedraagt het eigen risico 385 euro

Aanvullende verzekering

Naast het basispakket kunt u kiezen voor een aanvullende verzekering. Een aanvullende verzekering is niet verplicht. De aanvullende verzekering kunt u bij een andere zorgverzekeraar afsluiten dan uw basisverzekering.

Elke zorgverzekeraar biedt diverse aanvullende verzekeringen. Deze pakketten verschillen ook weer per verzekeraar. De premie varieert van ongeveer 7 tot 58 euro per maand. Bij veel verzekeraars zijn kinderen jonger dan 18 jaar gratis meeverzekerd voor de aanvullende verzekering.

Kiest u voor een aanvullende verzekering, dan is een verzekeraar niet verplicht u zonder meer te accepteren. Het kan zijn dat u een keuring moet ondergaan of een verklaring moet invullen.

Tandartsverzekering

Ook voor uw tandartskosten kunt u een aparte verzekering afsluiten. Welke kosten precies vergoed worden en wat u aan premie betaalt verschilt per verzekeraar. Ook hangt het af van hoe uitgebreid de tandartsverzekering is. U betaalt minimaal ongeveer 14 euro per maand. Voor kinderen tot 18 jaar worden de tandartskosten via het basispakket vergoed.

Kostenbesparing op uw zorgverzekering

Collectieve verzekeringen

Verschillende werkgevers bieden collectieve (gezamenlijke) zorgverzekeringen met korting aan. Ook ouderenbonden, patiëntenverenigingen of vakbonden bieden soms collectieve zorgverzekeringen aan. Deze verzekeringen mogen maximaal 10 procent goedkoper zijn dan de vergelijkbare individuele verzekering.

Zorgtoeslag

Om te zorgen dat iedereen de zorgverzekering kan betalen is er de zorgtoeslag. Dit is een tegemoetkoming in de kosten van de basisverzekering. Huishoudens met een laag inkomen kunnen in aanmerking komen voor zorgtoeslag. U kunt de zorgtoeslag aanvragen bij de Dienst Toeslagen van de Belastingdienst.

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Ik weet dat ik komend jaar kosten maak bij de orthodontist. Daarom heb ik vast een aanvullende tandartsverzekering afgesloten. ”

— Hendrik Adding uit Dronrijp

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder
07 december 2015

Huishoudens staan minder vaak rood dan 10 jaar geleden

lees meer › Nieuwsbericht
02 november 2015

Boosheid, twijfel en vragen bij bezitters beleggingsverzekeringen

lees meer › Blog
07 oktober 2015

“Dat is dan 98 euro.” Oeps!

lees meer › Blog

Tegemoetkomingen

Er zijn vele soorten tegemoetkomingen. Laat geen geld liggen en vraag deze aan.

lees meer › Thema

Meer doen met je geld

Inzicht in uw financiële situatie maakt het makkelijker om de juiste keuzes te maken.

lees meer › Thema

Besparen

Inzicht in waar en wanneer u uw geld uitgeeft, helpt om meer geld over te houden.

lees meer › Thema

Regelingen

Maak gebruik van uw recht op tegemoetkomingen en laat geen geld liggen.

lees meer › Thema

Verzekeren

Hoe bent u het beste voorbereid op een veranderende (financiële) situatie?

lees meer › Thema

Pensioenopbouw

Inzicht in uw huidige situatie helpt u keuzes te maken voor later.

lees meer › Thema

Overzicht houden

Het Nibud biedt houvast met producten, tips en informatie voor grip op geld.

lees meer › Thema

Administratie

Houd overzicht en grip op uw geld door het bijhouden van uw administratie.

lees meer › Thema

Nibud-agenda 2016

Nibud-agenda 2016

Grip op tijd, geld en geluk!

bestel › Product