Zorgverzekering: overstappen of niet?

Aan het eind van het jaar kunt u uw zorgverzekering aanpassen of overstappen naar een andere aanbieder. Wat is verstandig? En waar moet u op letten? Met deze drie stappen kiest u bewust.

Of u nu uiteindelijk wel of niet overstapt naar een andere zorgverzekering, het loont om uw zorgverzekering jaarlijks goed te bekijken. De juiste keuze maakt u door eerst prioriteiten te stellen. Sta stil bij uw wensen en eventueel die van uw partner en gezinsleden:

 • Kiest u voor een uitgebreide verzekering? Of betaalt u liever minder en neemt u het risico dat u zelf meer moet bijbetalen?
 • Beoefent u een sport met grote kans op blessures? Moet u vaak naar de tandarts? Of wilt u bijvoorbeeld graag zwanger worden?
 • Wat vindt u belangrijk: de hoogte van de premie? Of ook de bereikbaarheid en extra dienstverlening?

Zorg dat u een duidelijk overzicht heeft van wat u wilt verzekeren.

Als u weet welke kosten u wilt verzekeren, kunt u polissen en aanbieders vergelijken. Er is op dit moment geen onafhankelijke vergelijkingssite voor zorgverzekeringen. Veel vergelijkingssites willen er geld mee verdienen. Ze zijn dus niet altijd volledig objectief. Neem dus uw eigen situatie als uitgangspunt. Een paar tips:

Kiezen voor een lage premie?

Vaak bieden zorgverzekeraars een lage premie aan. Dat klinkt aantrekkelijk, maar soms is het uiteindelijk duurder. Er zitten namelijk wel voorwaarden aan. Bedenk dus goed waar u voor kiest:

 • Een hoog eigen risico betekent een lagere premie. Als u het geld voor uw eigen risico apart zet komt u niet in de problemen. U kunt de kosten dan zelf betalen.
 • Sommige verzekeraars hebben alleen een contract met bepaalde ziekenhuizen en zorgaanbieders. Ga na of u gemakkelijk naar de zorgaanbieder kunt reizen die een contract met uw zorgverzekeraar heeft.
 • Door de premie in één keer te betalen, bespaart u 3 procent per jaar. Als u maandelijks een bedrag opzij zet, kunt u het volgende jaar het bedrag weer in één keer betalen.
 • Sommige verzekeraars zijn niet telefonisch bereikbaar. U kunt dan bijvoorbeeld alleen mailen of chatten.
 • Controleer of er medicijnen zijn die niet worden vergoed door de verzekeraar.
 • Een tandverzekering vergoedt vaak een bepaald bedrag. Reken de premie per maand om naar een bedrag per jaar. Verwacht u dat de tandartskosten lager zijn dan dit bedrag? Dan is het goedkoper als u zelf de tandarts betaalt.

In november ontvangt u de nieuwe voorwaarden en de premie van uw zorgverzekeraar. Heeft u de prioriteiten bepaald en verzekeringen vergeleken? Weet u welke u kiest? Dan kunt u de nieuwe zorgverzekering afsluiten en uw oude verzekering opzeggen.

 • Uw nieuwe zorgverzekering moet u vóór 1 februari afsluiten. De startdatum van uw verzekering is dan met terugwerkende kracht 1 januari.
 • Zorg ervoor dat u uw oude zorgverzekering vóór 1 januari opzegt. Doet u dit niet, dan loopt uw verzekering gewoon door. Veel zorgverzekeraars kunnen de oude verzekering voor u opzeggen. Wilt u dit laten doen, dan moet u zich wel vóór 1 januari bij de nieuwe verzekeraar aanmelden. Alleen dan kan de verzekeraar op tijd opzeggen.
 • Wilt u in januari nog nadenken over een nieuwe aanbieder? Dat kan, maar zorg dan dat u vóór 1 januari uw oude zorgverzekering alvast opzegt.

Te laat? U krijgt een boete!

Bent u te laat met het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering, dan kunt u een boete krijgen. Een zorgverzekering is namelijk verplicht. Niet verzekerd zijn kan grote gevolgen hebben. U krijgt bijvoorbeeld niet meer de medische hulp die niet direct noodzakelijk is. Of u moet zelf de hoge rekening betalen.

Kunt u geweigerd worden?

Een verzekeraar kan u niet weigeren voor het basispakket. Dat is wettelijk geregeld. Verzekeraars mogen ook geen hogere premies vragen aan ouderen of chronisch zieken. Het basispakket dekt alle medisch noodzakelijke kosten.

Voor aanvullende verzekeringen kan een verzekeraar u wel weigeren. U moet soms een medische verklaring invullen. Op basis daarvan bepaalt een verzekeraar of ze u kunnen accepteren. Vraag de nieuwe aanvullende verzekering daarom vóór 1 januari aan. U weet dan op tijd of u goed verzekerd bent in het nieuwe jaar. Ook kunt u uw oude aanvullende verzekering dan nog vóór 1 januari opzeggen.

Als u een betalingsachterstand heeft, kunt u uw zorgverzekering niet opzeggen en niet overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Pas als de achterstand is weggewerkt, is overstappen mogelijk.

Tip:
Heeft u klachten over het overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar? U kunt deze doorgeven via de Zorglijn van de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie.

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Ik had al jaren niet gekeken naar mijn zorgverzekering, ik vond het te veel moeite. Nu heb ik er toch eens goed vergeleken en dat bespaart me toch mooi €50,- per jaar. ”

— Hans Willems, Langedijk

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder
07 oktober 2015

“Dat is dan 98 euro.” Oeps!

lees meer › Blog

Studeren

Het Nibud zet op een rij wat je op het gebied van…

lees meer › Categorie

Verhuizen of verbouwen

Hoe beter u uw budget en de verwachte kosten in kaart heeft,…

lees meer › Categorie

Overlijden

Bij een overlijden komt financieel veel kijken. Waar moet u op letten?

lees meer › Categorie

Verzekeren

De juiste verzekering kan veel extra kosten voorkomen. Neem uw verzekeringen daarom…

lees meer › Categorie

Studiefinanciering

Actuele informatie over studiefinanciering en de kosten van studeren.

lees meer › Categorie

Meer doen met je geld

Inzicht in uw financiële situatie maakt het makkelijker om de juiste keuzes…

lees meer › Categorie

Kosten

Het Nibud helpt u grip op uw geld te krijgen en te…

lees meer › Categorie

Besparen

Inzicht in waar en wanneer u uw geld uitgeeft, helpt om meer…

lees meer › Categorie

Verzekeren

Hoe bent u het beste voorbereid op een veranderende (financiële) situatie?

lees meer › Categorie

Overzicht houden

Het Nibud biedt houvast met producten, tips en informatie voor grip op geld.

lees meer › Categorie

Koopkracht

Ieder jaar veranderd de koopkracht. Het Nibud helpt u voorbereiden op de…

lees meer › Categorie