Wat kost uw kind?

Het Nibud heeft geen passend antwoord voor u. U kunt zelf een berekening maken of uitgaan van de gemiddelde kosten van een kind. In deze berekeningen zijn de uitgaven speciaal voor het kind verwerkt, maar ook een deel van de gezamenlijke kosten zoals woonlasten.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft berekend dat één kind gemiddeld 17 procent van het besteedbaar inkomen kost. Twee kinderen kosten gemiddeld 26 procent van het inkomen, drie kinderen 33 procent en vier kinderen 40 procent.

26 %

van uw besteedbaar inkomen zijn de kosten van twee kinderen

Uw besteedbaar inkomen bestaat uit al uw inkomstenbronnen bij elkaar opgeteld. Vergeet dan niet inkomsten zoals vakantiegeld, kinderbijslag en andere toeslagen mee te rekenen.

Deze percentages van de kosten geven een globaal beeld van de kosten. Wilt u voor uw situatie precies weten wat u kwijt ben aan uw kinderen, is het belangrijk om eens alle (verwachte) kosten op een rij te zetten. De Geldwijzer Kinderen & Scholieren van het Nibud helpt u alle kosten van kinderen in kaart te brengen.

Gezinsuitbreiding

Verwacht u uw eerste kind? Dan zult u allerlei nieuwe spullen moeten aankopen. Kijk bij kosten van een baby als u meer wilt weten over de kosten van gezinsuitbreiding. Behalve dat u met nieuwe kosten te maken krijgt, kunnen ook uw inkomsten veranderen met de komst van een kind. Bijvoorbeeld omdat u (tijdelijk) minder wilt werken.

Kinderalimentatie

Voor het vaststellen van kinderalimentatie wordt onder andere rekening gehouden met de behoefte van de kinderen. Hierbij wordt gekeken naar de kosten van kinderen.

Middelbare school

Gaat uw kind van de basisschool naar de middelbare school, dan krijgt u met nieuwe soorten kosten te maken. Denk aan de kosten van schoolspullen en schoolactiviteiten.  Maar ook een mobiele telefoon en soms vervoerskosten, als de school verder weg is.

Studie

Uw kind gaat studeren. Wat kost dat eigenlijk? Wat moet u als ouder betalen? En wat betaalt uw studerende kind zelf? Het Nibud heeft een Geldwijzer Studenten. Hierin leest u meer over studeren , studiefinanciering en welke kosten er nog meer bij komen kijken.

Kostgeld

Woont uw kind thuis maar heeft hij of zij wel een eigen inkomen? Dan kunt u kostgeld vragen. Welk bedrag u moet vragen hangt af van een aantal factoren. Het kan ook handig zijn te weten wat een kind kost om een bedrag voor kostgeld vast te stellen.

Belastingaftrek 2014 uitwonend kind

Voor de kosten van een uitwonend kind kunt u over 2014 extra belastingaftrek krijgen. Hiervoor moeten ouders aan kunnen tonen bij de Belastingdienst welke kosten zij maken voor het kind. Deze aftrek verdwijnt, alleen voor de belastingaangifte van 2014 (die voor 1 mei 2015 gedaan moet zijn) is deze regeling nog van toepassing.

Tip:
Op Wijzeringeldzaken.nl/kinderen vindt u meer informatie en handige tips over de kosten van een kind.

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Toen ik zwanger was van mijn eerste baby was ik nogal overweldigd. Het was fijn om handvatten te hebben zodat ik wist hoe mijn bestedingspatroon ging veranderen. ”

— Annemarie van der Meer, Lunteren

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Indexering alimentatie

Jaarlijks worden de alimentatiebedragen met een bepaald percentage aangepast, afhankelijk van de loonstijging.

lees meer › artikel

Nibud Bufferberekenaar

Bereken met de BufferBerekenaar of u voldoende geld achter de hand heeft.

lees meer › tool

Pleegvergoeding

Als pleegouder kunt in aanmerking komen voor een pleegvergoeding, die u uitgekeerd krijgt via de organisatie die het kind plaatst.

lees meer › artikel

Hoeveel betaal ik de oppas?

Het Nibud biedt referentiebedragen voor alle vormen van kinderoppas.

lees meer › artikel

Studiesparen

‘Hoeveel moet ik sparen voor de studie van mijn kind?’ Ook voor budgetcoach Marion Weijers is dit een actuele vraag.

lees meer › blog

Kostgeld

Door thuis kostgeld te betalen leren (werkende) jongeren dat levensonderhoud geld kost. Maar wat is een redelijk bedrag?

lees meer › artikel

Rondkomen van je studentenbudget

Als je weet waar je geld blijft en hoeveel er binnenkomt, houd je je financiën in de hand.

lees meer › artikel

Mobiele telefoon

Uw kind heeft een mobiele telefoon: handig én leuk. Maar maak duidelijke afspraken over de kosten.

lees meer › artikel

Uw kind wordt 18 jaar

Vanaf nu is uw kind meerderjarig en officieel volwassen. Ook op financieel gebied verandert er veel.

lees meer › artikel

Naar de middelbare school

Financieel veranderen er een aantal zaken als uw kind naar de middelbare school gaat, voor u en uw kind.

lees meer › artikel