Vervangen inventaris

Misschien houdt u van design, of koopt u juist pas een nieuwe bank als de oude echt versleten is. Hoe dan ook zijn uitgaven aan uw interieur niet altijd gepland. Hoe zorgt u ervoor dat u genoeg geld heeft om meubels en apparatuur te vervangen als het nodig is?

Het is handig als u weet wanneer u deze vaak hoge kosten kunt verwachten. Zo heeft u genoeg geld als het nodig is. Het is verstandig om op tijd geld opzij te zetten. Dit zijn reserveringsuitgaven. Van welk bedrag kunt u uitgaan? Met de volgende stappen weet u beter waar u aan toe bent.

5

jaar is de afschrijving van een computer en printer

Maak eerst een overzicht van uw inventaris. Denk aan het meubilair, apparatuur, stoffering, servies et cetera. Noteer ook het bedrag dat u ervoor heeft betaald.

Hierna schat u de levensduur. Wanneer denkt u dat het meubel aan vervanging toe is? Spullen die u veel gebruikt slijten sneller, bijvoorbeeld een matras. Houd ook rekening met uw persoonlijke wensen. Houdt u van afwisseling, of laat u liever alles zo lang mogelijk hetzelfde? Voor de meeste meubels kunt u uitgaan van een levensduur van tien jaar.

Deel het aankoopbedrag door het aantal maanden van de resterende verwachte levensduur. U ziet dan het bedrag dat u maandelijks voor het meubel zou moeten reserveren. Zo weet u zeker dat u het geld beschikbaar heeft om een gelijkwaardig meubel aan te schaffen, op het moment dat uw oude spullen aan vervanging toe zijn.

Tip:
Past de uitgave in uw budget? Het Persoonlijk Budgetadvies geeft inzicht in uw inkomsten en uitgaven.

Onverwachte uitgaven

Naast het potje voor reserveringsuitgaven is het ook aan te raden om geld apart te zetten voor onverwachte uitgaven. Denk bijvoorbeeld aan een koelkast die het begeeft vlak na het aflopen van de garantie. Met de Nibud BufferBerekenaar kunt u berekenen welk bedrag u achter de hand zou moeten houden voor de onverwachte en reserveringsuitgaven.

Lees meer over reserveren en een financiële buffer.

Als u alle afschrijvingen bij elkaar optelt, weet u het totale maandelijkse bedrag aan reserveringen voor inventaris. U kunt er ook voor kiezen om het bedrag uitgesplitst te laten, bijvoorbeeld naar kamer of type. Denk aan een bedrag voor meubilair, apparatuur, stoffering et cetera.

Het is slim om het geld apart te zetten op een (gezamenlijke) spaarrekening. Kies voor een spaarrekening waar u op elk moment bij kunt.

Smaken verschillen en prioriteiten veranderen. Wat eerst belangrijk voor u was, is dat een paar jaar later misschien niet meer. U kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een goedkoper meubel. Of overweeg een tweedehands meubel uit de kringloopwinkel of via een advertentiewebsite. Houd dan wel rekening met een (mogelijk) kortere levensduur.

Beslis verder niet te snel over grote uitgaven. Kijk bijvoorbeeld eerst rond op internet voor aanbiedingen. Of probeer over de prijs te onderhandelen. Vaak kunt u meer voor uw geld krijgen dan u eerst had verwacht.

Tip:
Denk ook aan reserveringsuitgaven voor de tuin en het onderhoud van uw huis.

Totaalbedrag inventaris

Het kan voorkomen dat het nodig is om in één keer een compleet nieuwe inventaris aan te schaffen. Bijvoorbeeld door een onverwachte verhuizing, of omdat u uit elkaar gaat. Het Nibud kan hiervoor geen precies bedrag geven. Per huishouden zijn er grote verschillen, afhankelijk van gezinssamenstelling, inkomen en smaak. Een richtlijn is een bedrag tussen 7.500 en 13.000 euro.

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Nu ik een spaarplan heb opgezet om mijn inventaris te vervangen als dat nodig is, voel ik me een stuk rustiger. Ik ben nu op alles voorbereid. ”

— Greta de Jong, Amstelveen

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder
07 oktober 2015

“Dat is dan 98 euro.” Oeps!

lees meer › Blog

Studeren

Het Nibud zet op een rij wat je op het gebied van…

lees meer › Categorie

Verhuizen of verbouwen

Hoe beter u uw budget en de verwachte kosten in kaart heeft,…

lees meer › Categorie

Kopen of huren

Het Nibud helpt u de voor- en nadelen af te wegen.

lees meer › Categorie

Verhuizen

Het Nibud heeft informatie om de zaken bij een woonsituatie op een…

lees meer › Categorie

Samenwonen

Waar moet u aan denken bij het samen regelen van uw geldzaken?

lees meer › Categorie

Verzekeren

De juiste verzekering kan veel extra kosten voorkomen. Neem uw verzekeringen daarom…

lees meer › Categorie

Studiefinanciering

Actuele informatie over studiefinanciering en de kosten van studeren.

lees meer › Categorie

Geld en relatie

Vaak gaan we verschillend om met geld. Het Nibud geeft een aanzet om…

lees meer › Categorie

Meer doen met je geld

Inzicht in uw financiële situatie maakt het makkelijker om de juiste keuzes…

lees meer › Categorie

Wonen

Woonlasten kunnen uw begroting jarenlang beïnvloeden. Zorg daarom dat deze bij u…

lees meer › Categorie

Besparen

Inzicht in waar en wanneer u uw geld uitgeeft, helpt om meer…

lees meer › Categorie