Bereken je studieschuld

Een studielening is soms nodig. Maar hoeveel moet je na je afstuderen ongeveer gaan aflossen? Je berekent het met de Nibud Studieleenwijzer.

Met de Nibud Studieleenwijzer bereken je hoeveel je na je studie ongeveer moet gaan aflossen. Het resultaat wordt gekoppeld aan een voorbeeldbegroting. Zo zie je niet alleen hoeveel je ongeveer moet aflossen, maar ook met welke vaste lasten je als starter te maken krijgt. Ook zie je hoeveel je van je startsalaris overhoudt.

Bij het gebruik van sommige browsers kan het voorkomen dat u problemen ondervindt bij het starten of doorlopen van onze tools. U kunt in dat geval twee mogelijke oplossingen proberen. Verwijder de “s” in het begindeel van het webadres (“https://”). Let op: u komt dan wel in een onbeveiligde omgeving. Als dat niet werkt, kunt u ook de tool vanuit een andere browser proberen op te starten. We werken aan een oplossing. Excuses voor het ongemak.

Bereken wat een lening je uiteindelijk kost

Als je net gaat studeren denk je meestal nog niet aan terugbetalen. Je gaat ervan uit dat je een goede baan krijgt, met een goed salaris. Vaak is dit ook zo. Maar het bedrag dat je maandelijks aan aflossing moet betalen kan hoger zijn dan je van tevoren had ingeschat. Je lost maximaal vijftien jaar af: een lange tijd. Het is dus slim om goed na te denken voordat je een lening afsluit. Reken ook goed door wat de lening je uiteindelijk kost.

Download: De 10 gouden geldtips voor studenten (pdf)

29 %

van de studenten denkt dat je pas rente over de studieschuld betaalt als je afgestudeerd bent.

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Mijn eerste jaar ben ik thuis blijven wonen. Toen redde ik het nog zonder bijlenen, nu helaas niet meer...”

— Roos van der Stroom, Huizen

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder