Hulp bij geldzaken voor ouderen

Heeft u moeite met uw administratie? Komt u zelf niet uit alle regelingen en formulieren? Vraag dan iemand die u hierbij kan helpen. Er zijn ook verschillende adressen waar u terecht kunt voor hulp.

Hulp bij uw administratie

Veel gemeenten kennen een (welzijns)organisatie die hulp kan bieden bij uw administratie aan huis. Vrijwilligers helpen u dan met bijvoorbeeld het aanvragen van vergoedingen. Zij doen dit graag voor u, dus vraag ernaar bij uw gemeente.

Hulp bij belastingvragen

Informatie over de belastingaangifte en de nieuwe regels rond schenk- en erfbelasting vindt u op Belastingdienst.nl. U kunt ook de Belastingtelefoon bellen: 0800 0543 (gratis).

Vragen over uw pensioen

Sociale Verzekeringsbank (SVB)

De Sociale Verzekeringsbank geeft informatie over de AOW en Anw (algemene nabestaandenwet). Telefoonnummer: 020 65 65 656 (hoofdkantoor). Of bezoek svb.nl.

Servicedesk Stichting Pensioenregister

Weet u niet meer of en waar u in het verleden pensioen heeft opgebouwd? Kijk dan op mijnpensioenoverzicht.nl. Ook kunt u  contact opnemen met de Servicedesk van Stichting Pensioenregister. Bel 020 75 12 870  of mail naar info@stichtingpensioenregister.nl.

Zorg en wmo

Gemeenten zorgen ervoor dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. De gemeente geeft ondersteuning thuis via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Neem voor vragen over de wmo contact op met uw gemeente.

Tegemoetkomingen

Huur- en zorgtoeslag

Informatie over huurtoeslag en zorgtoeslag vindt u op toeslagen.nl. U kunt hier ook de toeslagen aanvragen. Voor hulp bij het aanvragen van toeslagen kunt u terecht bij de Hulp- en Informatiepunten van de Belastingdienst.

Hulp en advies

Uw gemeente

Veel gemeente bieden financiële ondersteuning aan huishoudens met een laag inkomen. Bijvoorbeeld door noodzakelijke spullen te vergoeden, een collectieve zorgverzekering aan te bieden en lokale lasten kwijt te schelden.

Veel gemeenten zijn aangesloten bij de Nibud website Bereken uw recht. Daar kunt u zien welke regelingen er in uw gemeenten zijn. U kunt ook naar de Sociale Dienst van uw gemeente.

Ouderenbonden

De Nederlandse ouderenbonden (ANBO, Unie KBO, PCOB) willen de zelfstandigheid en integratie van ouderen bevorderen. Alle ouderenbonden hebben lokale afdelingen die opkomen voor de belangen van 50-plussers in hun regio. De afdelingen maken zich hard voor bijvoorbeeld gemeentelijk ouderenbeleid en huisvesting. Ook strijden zij voor het openhouden van winkels en loketten, veiligheid en vervoer. Ze kunnen u ook antwoord geven op financiële vragen of hulp bieden bij belastingvragen en de belastingaangifte.

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Toen mijn man slecht ter been werd, waren er gelukkig allerlei instanties die mij hielpen met de administratie rondom de ziektekosten en verzekeringen. ”

— Truus Bakker, Borsele

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder
26 augustusus 2015

Afblijven of opeten?

lees meer › Blog

Helpen grip op geld te krijgen

Helpen grip op geld te krijgen

In company training voor vrijwilligers

meer info › Opleidingen
25 augustusus 2015

Nibud helpt vrijwilligers in de thuisadministratie

lees meer › Nieuwsbericht
25 augustusus 2015

Sparen, aflossen of beleggen?

lees meer › Persbericht

Vrijwilligers in de thuisadministratie

Het Nibud ondersteunt vrijwilligers(organisaties) en vergroot hun deskundigheid.

lees meer › Artikel
03 juni 2015

AOW al in 2021 naar 67

lees meer › Nieuwsbericht

Pensioenschijf-van-vijf

Krijg inzicht in uw inkomen en uitgaven na uw pensionering.

lees meer › Tool

Persoonlijk Budgetadvies

Het Persoonlijk Budgetadvies geeft u de regie over uw geld.

lees meer › Tool

In 4 stappen grip op geld

Uw financiën op orde krijgen én houden? Dit stappenplan biedt houvast.

lees meer › Artikel

Middelen voor uw cliënt

Informatie en producten waarmee uw cliënt zelf aan de slag kan.

lees meer › Artikel

Geldproblemen aanpakken

Wat kunt u doen om mensen met geldproblemen te ondersteunen?

lees meer › Artikel