Hoeveel betaal ik de oppas?

Een oppas kan handig zijn als u de kinderen overdag of ’s avonds niet alleen thuis wilt laten. Hoeveel redelijk is om te geven, hangt af van de tijden, de werkzaamheden en het soort oppas. Het Nibud geeft advies.

Een informele oppas

Een informele oppas is een oppas die geen vergunning heeft. Deze oppas is niet officieel als gastouder geregistreerd en hoeft niet aan bepaalde kwaliteitseisen te voldoen. Het kan gaan om een persoon die overdag voor de kinderen zorgt of een scholier die ’s avonds oppast.
Voor een informele oppas ontvangt u geen kinderopvangtoeslag. Wilt u dat wel, dan zou de oppas/gastouder zich moeten registreren bij een erkend gastouderbureau. Hij/zij wordt dan een officiële gastouder. Lees hier meer over formele kinderopvang.

4

is het starttarief voor een oppas

Kosten oppas

Informele oppas

Het tarief voor een informele oppas hangt onder andere af van:

  • het aantal kinderen
  • de leeftijd van de oppas
  • of het overdag of ’s avonds is
  • de werkzaamheden van de oppas

Voor één kind is een bedrag tussen de 4 en 6 euro per uur redelijk. Deze vergoeding is alleen voor het oppassen. Als uw kind veel aandacht vraagt, kan dit bedrag aan de lage kant zijn. Voor twee kinderen wordt vaak een bedrag van 6 tot 8 euro per uur aangehouden. Bij drie of meer kinderen kunt u uitgaan van 8 tot 10 euro per uur.

Een scholier als oppas

Een scholier die ’s avonds oppast, kunt u een vast bedrag per avond geven of een bedrag per uur. Een bedrag van 2,65 tot 4 euro per uur is dan redelijk. Na middernacht (of na 0.00 uur) kunt u het dubbele tarief afspreken. Blijft de oppas slapen, dan kunt u een bedrag voor de nacht afspreken. Bijvoorbeeld een tarief voor 2 of 3 uur. Hoeveel u betaalt, is afhankelijk van de leeftijd en ervaring van de oppas. Maar ook of de kinderen al in bed liggen als de oppas komt, of de oppas ze naar bed moet brengen.

Leeftijd van de oppas

Bij het vaststellen van het uurtarief kunt u ook rekening houden met de leeftijd. Voor een 15-jarige scholier is 4 euro per uur veel meer dan voor een 21-jarige student. Het minimumloon verschilt ook tussen deze leeftijden.

Voor het bepalen van een uurtarief voor de oppas kunt u ook uitgaan van het minimumloon. Als kinderopvang via een officiële gastouder als arbeid wordt gezien, zou de gastouder minimaal het bruto minimumloon moeten verdienen.

Werkzaamheden van de oppas

Hoeft uw oppas alleen voor de kinderen te zorgen? Of wilt u dat de oppas nog meer doet in huis? Als uw oppas ook huishoudelijk werk voor u doet, gelden andere tarieven. Een hulp in de huishouding kost ongeveer 11,25 tot 14,25 euro per uur. Voor de uren dat uw oppas huishoudelijk werk doet, kunt u uitgaan van dit bedrag.

Maak afspraken met de oppas

Bespreek behalve de financiële kant ook andere belangrijke zaken met de oppas, zoals:

Mee-eten

Kinderen eten soms mee bij de oppas. U kunt hier een vergoeding voor afspreken. Ga dan uit van de kosten van eten zoals het Nibud die heeft vastgesteld.

Overdag naar school

Gaat uw kind overdag naar school, dan betaalt u meestal alleen de uren dat uw kind bij de oppas is. Is de oppas onder schooltijd bereikbaar voor uw kind? Dan is het redelijk dat u daar iets voor betaalt. De oppas is dan namelijk toch voor u beschikbaar.

Reiskosten

Brengt de oppas de kinderen met de bus of auto van en naar school, dan vergoedt u vanzelfsprekend de gemaakte kosten. Maak ook afspraken over de reiskosten die de oppas zelf maakt. Gemiddeld kost een auto 0,41 euro per kilometer.

Lees meer over vervoerskosten

Ziekte en vakantie

Maak goede afspraken over doorbetaling tijdens vakantie, bij vrije dagen en bij ziekte. Enkele voorbeelden:

  • U kunt afspreken dat u de oppas doorbetaalt tijdens uw eigen vakantie, maar niet tijdens de vakantie van de oppas. Voorwaarde is dat u dan binnen een redelijke termijn afzegt.
  • U kunt ook afspreken dat u doorbetaalt als u zich een dag ziek voelt en thuisblijft, en de oppas pas op het laatste moment afzegt. Is de oppas zelf ziek? Dan kunt u afspreken dat u de eerste één of twee dagen wel doorbetaalt en daarna niet meer. Of dat de oppas de eerste dagen dat hij/zij ziek is een vast bedrag per dag krijgt (dat lager is dan het normale dagtarief). Houd er rekening mee dat u daarnaast waarschijnlijk ook een vergoeding aan een andere oppas moet betalen.

Contract

Leg de afspraken met uw oppas vast in een contract dat u beiden ondertekent. Er kan dan later nooit discussie ontstaan.

Heeft de gastouder een arbeidsovereenkomst?

Iemand die drie maanden lang elke week, of minimaal 20 uur per maand, voor dezelfde werkgever werkt, heeft in principe een arbeidsovereenkomst. Voor een gastouder of huishoudelijke hulp is er een uitzondering (de ‘Regeling dienstverlening aan huis’). Komt de gastouder of huishoudelijke hulp drie of minder dagen per week bij u werken? Dan is er géén arbeidsovereenkomst. Het is wel verstandig om afspraken gezamenlijk op papier te zetten.

Zie ook: dienstverlening aan huis (Rijksoverheid.nl)

Bijverdiensten

Als er geen arbeidsovereenkomst is, moet de oppas/gastouder zelf belasting betalen over de gewerkte uren. De gastouder telt de inkomsten uit de oppasbaan in box 1 mee als ‘resultaat uit overige werkzaamheden’ als hij/zij de aangifte Inkomstenbelasting doet. Uw oppas moet daar zelf de administratie voor bijhouden. Ook kan de hij/zij gemaakte kosten aftrekken van de belasting. Als u een oppas inhuurt, hoeft u niks te doen om ervoor te zorgen dat er belasting wordt betaald. Dat is de verantwoordelijkheid van de oppas/gastouder.

Kijk voor meer informatie op Belastingdienst.nl

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Toen ons buurmeisje voor het eerst kwam oppassen, had ik geen idee hoeveel ik haar daarvoor moest geven. Dankzij het Nibud kon ik een redelijk bedrag uitrekenen. ”

— Mariëlle van Beek, Hilversum

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Financiële opvoeding

Kinderen die al jong leren omgaan met geld, hebben daar als volwassene veel profijt van.

lees meer › Thema

Kosten van kinderen

Kinderen brengen veel kosten met zich mee. Lees meer over de tegemoetkomingen.

lees meer › Thema

Kosten

Het Nibud helpt u grip op uw geld te krijgen en te houden.

lees meer › Thema

Regelingen

Maak gebruik van uw recht op tegemoetkomingen en laat geen geld liggen.

lees meer › Thema

Veranderde financiële situatie

Het Nibud bespreekt veelvoorkomende veranderingen en hoe u zich hierop voorbereid.

lees meer › Thema

Koopkracht

Ieder jaar verandert de koopkracht. Het Nibud helpt u voorbereiden op de verandering.

lees meer › Thema

Kinderbijslag

De overheid betaalt mee aan de kosten die horen bij de opvoeding.

lees meer › Artikel

Indexering alimentatie

Jaarlijks worden de alimentatiebedragen met een bepaald percentage aangepast, afhankelijk van de loonstijging.

lees meer › Artikel

Nibud BufferBerekenaar

Bereken met de BufferBerekenaar of u voldoende geld achter de hand heeft.

lees meer › Tool

Pleegvergoeding

Als pleegouder kunt in aanmerking komen voor een pleegvergoeding, die u uitgekeerd krijgt via de organisatie die het kind plaatst.

lees meer › Artikel

Schenken en erven

Als ouders kunt u geld schenken. Wat zijn de bedragen en de voorwaarden?

lees meer › Artikel
03 maart 2015

Studiesparen

lees meer › Blog