Geld en vakantie

Voordat u op vakantie gaat moet u vaak een aantal dingen regelen. Een goede voorbereiding verhoogt uw vakantieplezier. Met een passende vakantiebegroting weet u wat uw mogelijkheden zijn. Zo staat u bij thuiskomst niet voor vervelende verrassingen. Het Nibud helpt u op weg.

Een begroting maken

Maak onderscheid tussen reis- en verblijfkosten, en de kosten die u ter plaatse maakt. Gaat u naar een dure bestemming of naar een land waar de prijzen wat lager liggen? Enkele aandachtspunten:

  • Kijk naar uw kosten en uitgaven uitgaven tijdens vorige vakanties
  • Hoeveel komt er maandelijks binnen, wat gaat er maandelijks uit? Zijn er nog betalingsachterstanden? Maak voor het maken van een begroting gebruik van het Persoonlijk Budgetadvies.
  • Hoe staat het met uw reis- en ziektekostenverzekeringen? Is de auto toe aan een beurt? Moet de kampeeruitrusting nog worden aangevuld? Heeft het hele gezin nog badkleding die past?
  • Wat voor kosten komen er na de vakantie? Denk bijvoorbeeld aan foto-albums of reparaties.

Bepaal nu op basis van alle verzamelde gegevens uw vakantiebegroting. U kunt nu een richtbedrag bepalen van wat u per dag uit kunt geven.

Uitgaven tijdens de vakantie

In uw vakantiebegroting heeft u ook een deel van uw geld gereserveerd voor uitgaven op uw bestemming. Het is goed om die uitgaven ook in de gaten te houden, bijvoorbeeld met een kasboekje. Dit hoeft helemaal niet ten koste te gaan van uw vakantieplezier én u wordt bij thuiskomst niet verrast door een hoge rekening.

Ook kunt u zo tijdens de vakantie bijsturen door dagen waarop u veel uitgeeft te compenseren met goedkopere dagen. Houd ook uw creditcarduitgaven bij zodat u bij thuiskomst niet wordt verrast door een hoge rekening.

Nog een manier om ook op vakantie grip te houden op uw geld, is om een vast bedrag per dag of per week te pinnen. U kunt in vrijwel alle landen pinnen. Buiten de Eurozone kunnen daar kosten aan verbonden zijn.

Achter de hand

Houd rekening met uitgaven na de vakantie. Augustus is voor gezinnen met schoolgaande kinderen een dure periode, vanwege alle schoolspullen. Veel mensen geven op vakantie meer uit dan ze van plan waren. Dat hoeft geen probleem te zijn, zolang u een bedrag achter de hand houdt voor thuiskomst. Niets frustrerender dan het hebben van geldzorgen na een heerlijke, ontspannen vakantie!

49 %

houdt tijdens de vakantie de uitgaven bij

Slim boeken

U kunt via internet in een paar klikken een vakantie boeken. De prijzen zijn makkelijk met elkaar te vergelijken. Zo kunt u de beste aanbieding boeken. Soms zijn de prijzen niet zo mooi als ze lijken. Dan komen er nog kosten bij voor een extra koffer. Of als u met een creditcard wilt betalen. De prijs van uw vakantie kan ineens een stuk hoger uitvallen dan u in eerste instantie dacht.

Tip: Met de ‘P(R)eischecker‘ van ConsuWijzer kunt u op een slimme manier prijzen kunt vergelijken en alert zijn op bijkomende kosten. Op de site ziet u ook wat reisaanbieders wel en niet mogen volgens de wet.

 Goed verzekerd op reis

Een reisverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden. Een reisverzekering bespaart u veel geld als er iets mis gaat. Bijvoorbeeld als u uw bagage kwijtraakt. Ook medische kosten kunt u extra verzekeren met een reisverzekering. Deze kosten kunnen soms snel hoog oplopen. Een goede en passende reisverzekering is dan de oplossing. Er zijn grote verschillen tussen verschillende reisverzekeringen. Naast de prijs kan de dekking of de vergoeding verschillen. Zoek voordat u op vakantie gaat de beste reisverzekering uit.

Tip: Op Check je vakantieverzekeringen van Wijzer in geldzaken en het Verbond van Verzekeraars kunt u checken of uw reisverzekering past bij uw reis. Op deze site vindt u meer tips om uw vakantie goed voor te bereiden.

Tip: Checklist vakantie van Wijzer in geldzaken

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Ik heb nu een doorlopende reisverzekering. Wel zo handig, hoef ik daar niet meer aan te denken.”

— Yvette de Valk-Postma, Blokzijl

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder
02 november 2015

Boosheid, twijfel en vragen bij bezitters beleggingsverzekeringen

lees meer › Blog

Kosten van kinderen

Kinderen brengen veel kosten met zich mee. Lees meer over de tegemoetkomingen.

lees meer › Thema

Kosten

Het Nibud helpt u grip op uw geld te krijgen en te houden.

lees meer › Thema

Verzekeren

Hoe bent u het beste voorbereid op een veranderende (financiële) situatie?

lees meer › Thema

Koopkracht

Ieder jaar verandert de koopkracht. Het Nibud helpt u voorbereiden op de verandering.

lees meer › Thema
23 juni 2015

Nibud: Helft lage inkomens niet op vakantie

lees meer › Persbericht

Vakantiegeld-enquête (2015)

De helft van de huishoudens met een inkomen < € 1.750 euro p.m. gaat dit jaar niet op vakantie.

lees meer › Onderzoeksrapport

Waardescan

De Waardescan laat zien welke waarde u op de einddatum van uw beleggingsverzekering kunt verwachten.

lees meer › Tool

Nibud BufferBerekenaar

Bereken met de BufferBerekenaar of u voldoende geld achter de hand heeft.

lees meer › Tool

Hoeveel betaal ik de oppas?

Het Nibud biedt referentiebedragen voor alle vormen van kinderoppas.

lees meer › Artikel