Geld en vakantie

Voordat u op vakantie gaat moet u vaak een aantal dingen regelen. Bereid u daarom goed voor. Maak een begroting voor uw reis zodat u weet wat uw mogelijkheden zijn. Het Nibud heeft daarvoor handige vakantietips. Zo kunt u zonder zorgen genieten van uw vakantie en staat u bij thuiskomst niet voor vervelende verassingen.

Voordat u op vakantie gaat

Maak een begroting

Kijk naar uw uitgaven tijdens vorige vakanties. Ga ook na wat u de afgelopen jaren gemiddeld aan zomervakanties kwijt was. Maak onderscheid tussen reis- en verblijfkosten, en de kosten die u ter plaatse maakt. Gaat u naar een dure bestemming of naar een land waar de prijzen wat lager liggen?

Bepaal nu uw vakantiebegroting. Bepaal op basis van alle verzamelde gegevens uw vakantiebegroting. Bereken een richtbedrag wat u per dag uit kunt geven. Zorg er voor dat u wat achter de hand heeft als u thuiskomt. Niets frustrerender dan het hebben van geldzorgen na een heerlijke, ontspannen vakantie!

Houd rekening met uitgaven na de vakantie. Wat voor kosten komen er na de vakantie? Augustus is voor gezinnen met schoolgaande kinderen een dure periode, vanwege alle schoolspullen. Veel mensen geven op vakantie meer uit dan ze van plan waren. Dat hoeft geen probleem te zijn, zolang u een bedrag achter de hand houdt voor thuiskomst.

Meer tips vindt u in ‘Bespaar geld!’, een uitgave van het Nibud en de Consumentenbond staat bomvol slimme tips, niet alleen over vrije tijd, maar ook over wonen, kopen, sparen, belastingen en energie.

  • Hoeveel komt er maandelijks binnen, wat gaat er maandelijks uit? Zijn er nog betalingsachterstanden? Maak voor het maken van een begroting gebruik van het Persoonlijk Budgetadvies.

Slim een vakantie boeken

U kunt via internet in een paar klikken een vakantie boeken. De prijzen zijn makkelijk met elkaar te vergelijken. Zo kunt u de beste aanbieding boeken. Soms zijn de prijzen niet zo mooi als ze lijken. Dan komen er nog kosten bij voor een extra koffer. Of als u met een creditcard wilt betalen. De prijs van uw vakantie kan ineens een stuk hoger uitvallen dan u in eerste instantie dacht.

Tip:

ConsuWijzer heeft de ‘P(R)eischecker‘ gemaakt zodat u op een slimme manier prijzen kunt vergelijken en alert bent op bijkomende kosten. Deze kosten kunt u in een handig overzicht zetten. Op de site ziet u ook wat reisaanbieders wel en niet mogen volgens de wet.

 Goed verzekerd op reis

Een reisverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden. Een reisverzekering bespaart u veel geld als er iets mis gaat. Bijvoorbeeld als u uw bagage kwijtraakt. Ook medische kosten kunt u extra verzekeren met een reisverzekering. Deze kosten kunnen soms snel hoog oplopen. Een goede en passende reisverzekering is dan de oplossing. Er zijn grote verschillen tussen verschillende reisverzekeringen. Naast de prijs kan de dekking of de vergoeding verschillen. Zoek voordat u op vakantie gaat de beste reisverzekering uit.

Tip:
Op Check je vakantieverzekeringen van Wijzer in geldzaken en het Verbond van Verzekeraars kunt u checken of uw reisverzekering past bij uw reis. Zo komt u niet voor onverwachte financiële verrassingen te staan. Op deze site vindt u meer tips om uw vakantie goed voor te bereiden.

49 %

geeft tijdens vakantie meer uit dan gepland

Tijdens uw vakantie

Uw uitgaven

In uw vakantiebegroting heeft u ook een deel van uw geld gereserveerd voor uitgaven op uw bestemming. Het is goed om die uitgaven ook in de gaten te houden. Net als dat u thuis zou doen. Dit hoeft helemaal niet ten kosten te gaan van uw vakantieplezier. Eenmaal op uw bestemming kunt u dagen waarop u veel uitgeeft compenseren met goedkopere dagen. Houd uw creditcarduitgaven bij zodat u bij thuiskomst niet wordt verrast door een hoge rekening.

Tip:

Wilt u weten hoe het zit met betalen of bellen in het buitenland? Het Nibud geeft u informatie en advies over pinnen en bellen op uw vakantieadres.

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Ik heb nu een doorlopende reis-verzekering. Wel zo handig, hoef ik daar niet meer aan te denken.”

— Yvette de Valk-Postma, Blokzijl

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Nibud Bufferberekenaar

Bereken met de BufferBerekenaar of u voldoende geld achter de hand heeft.

lees meer › tool

Hoeveel betaal ik de oppas?

Het Nibud biedt referentiebedragen voor alle vormen van kinderoppas.

lees meer › artikel

Overlijdensrisico

Heeft u in uw beleggingsverzekering overlijdensriscio meeverzekerd? Wees alert op de waardeontwikkeling.

lees meer › artikel