Een verbouwing betalen

Wilt u meer ruimte of uw huis aanpassen aan uw persoonlijke wensen? Dan kunt u gaan verbouwen. Zorg voor een goede voorbereiding. Denk bijvoorbeeld na over de kosten, risico’s en de financiering. Daarmee voorkomt u problemen achteraf.

Kosten voor een verbouwing bepalen

Gaat u verbouwen, dan zult u vaak de werkzaamheden uitbesteden. Vraag in ieder geval drie of meer offertes op. Zo krijgt u een goed beeld van welke kosten u kunt verwachten. Houd daarbij voor uzelf een bedrag in uw hoofd. Zo staat u stevig in uw schoenen in gesprekken met de aannemer en gaat u niet over uw budget heen. Duurder is niet altijd beter, u hoeft dus niet altijd te kiezen voor de hoogste prijsklasse.

Tip:
Wilt u graag weten wat de verbouwing ongeveer gaat kosten? En of de kosten wel opwegen tegen de baten? Met de Verbouwkostenscan van de Vereniging Eigen Huis krijgt u in vijf simpele stappen antwoord op uw vragen. U ziet ook of de verbouwing uiteindelijk zorgt voor een hogere waarde van uw huis.

Tweedehands materialen

Vaak kiest de aannemer voor vaste prijzen voor producten. Of hij gaat uit van een stelpost: een schatting van de kosten. Over deze kosten voor materialen kunt u goed onderhandelen met een leverancier. Zeker op internet wordt er steeds vaker gestunt met prijzen. Overweeg ook om voor tweedehands materialen te kiezen, die zijn stukken goedkoper.

Onvoorziene kosten

Vraag altijd of u extra kosten kunt verwachten of dat het om een vaste prijs gaat. Controleer ook wat er in de prijs is inbegrepen, zoals verf of behang. Heeft u zicht op de uiteindelijke kosten, reserveer dan zelf een bedrag van 5 procent voor onvoorziene kosten. Dit geld zet u apart voor kosten die u van tevoren nog niet kunt bedenken, maar die er vaak wel zijn.

5 %

van het budget moet u reserveren voor onvoorziene kosten

Een verbouwing financieren

U kunt een verbouwing op meerdere manieren betalen. Hoe u betaalt, is afhankelijk van uw situatie. Misschien heeft u genoeg spaargeld. Anders moet u geld lenen of uw hypotheek uitbreiden. Reken dan eerst uit of de rente en aflossing in uw begroting passen. Controleer ook of dit nog steeds past als uw inkomen achteruit zou gaan. Dit kunt u berekenen met het Persoonlijk Budgetadvies.

Spaargeld

Uw verbouwing betalen met spaargeld is vaak het meest voordelig. Het ligt wel aan de verbouwkosten en de hoogte van uw spaargeld. Is uw spaargeld meer dan 21.330 euro, dan is het zeker interessant uw spaargeld te gebruiken. U betaalt namelijk belasting over dit spaargeld. Als u meer dan 21.330 euro per persoon aan vermogen heeft (zowel spaargeld als beleggingen), dan betaalt u 1,2 procent belasting over het bedrag erboven.

Hypotheek uitbreiden

U kunt de verbouwing ook betalen met een uitbreiding van de hypotheek. Door de hoge afsluitkosten is dit alleen verstandig als het verbouwingsbedrag minimaal 25.000 euro is. Ook moet u rekening houden met een aflossingsperiode van 30 jaar.

Tip:
U kunt bij het afsluiten van een hypotheek voor een nieuwe woning de hypotheek al voor een hoger bedrag inschrijven dan u leent. Voor een verbouwing hoeft u dan geen extra kosten (bijvoorbeeld notariskosten) te maken voor de uitbreiding van de hypotheek.

Lening

Om uw verbouwing te betalen kunt u een persoonlijke lening afsluiten. Deze lening loopt meestal maximaal 20 jaar. U betaalt dus nog lange tijd voor een aanpassing aan uw woning. Bedenk goed of de verbouwing deze investering waard is. Sluit u de lening af voor verbetering van de (eerste) eigen woning, dan is de rente aftrekbaar.

Besparen en subsidies

Gaat u verbouwen, dan kunt u soms subsidie aanvragen. Ook kunt u op andere manieren besparen.

  • Kijk op energiesubsidiewijzer.nl voor welke subsidies u in aanmerking komt als u energieverbeteringen aan uw woning doorvoert. De energielasten worden daarmee lager. Zo verdient u uw investering (deels) terug.
  • Op verbeteruwhuis.nl vindt u meer informatie over besparingen, kosten en mogelijke subsidies.
  • Kies uw tips voor energiebesparing op bespaartest.nl. U bespaart tot wel 800 euro per jaar.

Tip:
Betaal niet het volledige verbouwingsbedrag vooraf aan de verbouwer, de aannemer of het klusbedrijf. Betaal het laatste deel pas als de verbouwing helemaal klaar is. Zijn er nog ‘open eindjes, dan heeft u het niet betaalde deel achter de hand als onderhandelingsruimte.

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Het vergelijken van offertes vonden wij best lastig en ingewikkeld. Maar het was de moeite waard, want daardoor gingen wij beter voorbereid de onderhandelingen in. ”

— Charlene Bakker, Nieuwegein

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Besparen op gas en elektriciteit

Door uw elektrische apparaten en uw verwarming slim te gebruiken, kunt u flink besparen op gas en elektriciteit.

lees meer › artikel

Nibud Bufferberekenaar

Bereken met de BufferBerekenaar of u voldoende geld achter de hand heeft.

lees meer › tool

Hoeveel betaal ik de oppas?

Het Nibud biedt referentiebedragen voor alle vormen van kinderoppas.

lees meer › artikel

Overlijdensrisico

Heeft u in uw beleggingsverzekering overlijdensriscio meeverzekerd? Wees alert op de waardeontwikkeling.

lees meer › artikel

Naar de middelbare school

Financieel veranderen er een aantal zaken als uw kind naar de middelbare school gaat, voor u en uw kind.

lees meer › artikel

Verzekeringen: kies bewust

Met een goede passende verzekering bespaart u geld. Tips over het afsluiten en verlengen van verzekeringen.

lees meer › artikel

Wonen en werken in het buitenland

Informeer voor u vertrekt naar de gevolgen voor sociale en fiscale regelingen voor uw situatie.

lees meer › artikel

Kinderalimentatie

Kinderalimentatie wordt vastgesteld door de rechter. Lees er alles over.

lees meer › artikel

Bij elkaar intrekken

Bij samenwonen moeten de woonlasten onderling worden verdeeld. Wat is slim?

lees meer › artikel