a a a

Abonneer je gratis

Webblog subscription

Blijf op de hoogte van nieuwe berichten via e-mail

Sociaal minimum in Groot-Brittannië

De "Minimum Income Standard" in Groot Brittannië

Wat is een aanvaarbaar minimum aan producten en diensten voor een huishouden? Elk jaar wordt dit pakket in Engeland aangepast aan de inflatie, maar eens in de vier jaar wordt ook de inhoud herzien. 21(!) focusgroepen van doorsnee burgers hebben gediscussieerd over wat noodzakelijk is voor een huishouden en meer "nice to have" is. Wat zijn de verschillen tussen de Engelse pakketten van nu en die van 2008? En zijn die te vertalen naar de Nederlandse situatie?

Minimumvoorbeeldbegrotingen

Het Britse Center for Research in Social Policy (CRSP) ontwikkelt net als het Nibud minimumvoorbeeldbegrotingen. Zij zoeken naar het minimale welzijnsniveau dat nog net aanvaardbaar is, de "Minimum Income Standard". dat doen ze door een voor een huishouden minimaal noodzakelijk pakket aan goederen en diensten samen te stellen. Door bij elk artikel een passende prijs te zoeken, kom je uit op een minimaal bedrag. Dit is dezelfde methode die het Nibud gebruikt.

Het vorige pakket was opgesteld vlak voor het uitbreken van de financiële crisis. Wat betekent dat voor het pakket? Zijn er dingen die in 2008 noodzakelijk geacht werden, maar die dat nu niet meer zijn? In het rapport vindt u een uitgebreide beschrijving. Hier een paar interessante conclusies:

 • Op verreweg de meeste gebieden is de inhoud van de pakketten niet gewijzigd.
 • Vervoer
  Voor gezinnen met kinderen wordt in Engeland een (tweedehands) auto nu als noodzakelijk gezien, terwijl men in 2008 nog dacht af te kunnen met het openbaar vervoer en af en toe een taxiritje. De teruggang in het aantal buslijnen plus de forse tariefsverhogingen in Engeland was daar aanleiding voor. Zeker voor werkende ouders vond men het heen en weer vervoeren van kinderen naar school en kinderopvang met openbaar vervoer nauwelijks te doen. Bedacht moet hierbij wel worden dat Engelsen nauwelijks fietsen: in het Engelse pakket wordt één fiets per huishouden als voldoende gezien.
 • Internet
  In Engeland werd sinds 2008 een computer noodzakelijk geacht voor gezinnen met kinderen. In 2010 werd dat al uitgebreid naar alle volwassenen onder de 65. Dit bleef in Engeland in 2012 zo: het werd niet uitgebreid naar oudere huishoudens. Die konden in bibliotheken terecht. Wel was er discussie of gezinnen met meerdere schoolkinderen ook niet meer dan één computer nodig hadden. Uiteindelijk is daar gekozen voor een laptop, zodat de kinderen in ieder geval in hun eigen kamer hun huiswerk konden maken. In het Nibud-basispakket zit voor elk huishouden (ook 65 plus) een laptop.
 • Wasdroger
  Veel discussie was er over de noodzakelijkheid van een wasdroger. De Engelse discussie eindigde er mee dat voor gezinnen met meer dan drie kinderen een wasdroger noodzakelijk was. Voor gezinnen met baby’s werd het budget verhoogd met een aantal keer drogen in een wasserette in plaats van met de aanschaf van een wasdroger. Overigens zijn de stroomkosten van de wasdroger hoger dan de afschrijvingskosten van de machine zelf.
 • Kleding
  In 2008 werd van een aantal kledingstukken(met name herenkleding) bedacht dat deze van goede kwaliteit, en dus duurder moeten zijn... In 2012 werd dat niet meer nodig gevonden. Alle kleding kon in goedkope zaken worden gekocht. Omdat de afschrijftermijn van die kleding lager is, leverde dat uiteindelijk geen besparing op. Voor tieners waren die kledingzaken ook prima, nu die ook modieuze kleding verkochten. Soms zelfs tot verbazing van de ouders, die zelf opgegroeid waren met het moeten hebben van merkkleding: "I don’t know what the Primark [goedkope Engelse kledingzaak] thing was in my day but the thought of wearing something that was equivalent when I was that age... but now it's trendy to go to Primark and all those sorts of shops and buy bargain-basement things and come out with bags full of stuff"
 • Sociale participatie
  Deze categorie is sinds dit jaar opgenomen in het Nibud-pakket. In het Engelse pakket was deze categorie al langer opgenomen. Opvallend bij deze categorie was, dat er op bezuinigd werd in vergelijking met 2008. Het bedrag dat uitgetrokken werd voor cadeautjes aan volwassenen werd verlaagd. Ook het budget voor uit eten gaan werd verlaagd. Blijkbaar is deze categorie de eerste waarop minder uitgegeven wordt bij slechtere omstandigheden.

Interessante informatie die we goed kunnen gebruiken bij het samenstellen van de Nederlandse pakketten!

Een bericht toevoegen in het gastenboek


 1. Uw e-mailadres blijft onzichtbaar
 2. Voer hier het woord in zoals getoond in de afbeelding. Dit is om spam tegen te gaan.
  CAPTCHA afbeelding om SPAM tegen te gaan
  Als U het woord niet kunt lezen, klik hier.

Contact

Bel: 030 - 23 91 350 (9 - 13 uur)


Nibud nieuwsbrief Altijd op de hoogte met de Nibud-nieuwsbrief!

Nieuws

Ik krijg noooit wat!

27-02-2015

Online ouderavond over financiële opvoeding

Nibud-reactie op essay bouwbranche

19-02-2015

Nibud waarschuwt alimentatiebetalers en -ontvangers voor financiële veranderingen

11-02-2015

Geldwijzer Alimentatie & Co-ouderschap helpt bij nieuwe afspraken

meer nieuws