a a a

Abonneer je gratis

Webblog subscription

Blijf op de hoogte van nieuwe berichten via e-mail

Overheid zet Von Bismarck aan de kant

Overheid zet Von Bismarck geleidelijk opzij

Eind 19e eeuw stelde Otto von Bismarck in het Duitse Keizerrijk een officieel staatpensioen in. Volgens de overlevering ijsbeerde hij door de kamer en vroeg zich af wat daarvoor een goede leeftijd zou zijn. Een slimme adviseur vond 70 wel geschikt. Veel arbeiders zouden die leeftijd toch niet halen... Het werd dus 70, later teruggebracht naar 65.

65=pensioen?

In veel landen speelde daarna de 65-jarige leeftijd een centrale rol in pensioendiscussies. Deze verjaardag werd synoniem van 'met pensioen gaan'. Ook in Nederland. Maar zonder veel bombarie is daar in de nacht van 10 op 11 juli jl. een eind aan gekomen. De Eerste Kamer ging om iets na twaalf uur akkoord met verschuiving van de AOW-leeftijd van 65 nu, naar 67 in 2023. Te beginnen in 2013 met één maand later, net als in 2014 en 2015, en daarna met grotere maandstappen. Zodanig dat in 2023 de AOW pas ingaat als men 67 jaar is.

Steeds ouder...

Dat er iets gedaan moet worden aan de periode waarin we in Nederland pensioenuitkeringen ontvangen is wel duidelijk. Sinds de tijd van Bismarck ligt de levensverwachting in Nederland ruim 18 jaar hoger. Probleem is echter dat de geleidelijke wijziging van de AOW-leeftijd grote gevolgen heeft voor tal van andere regelingen, zoals:

 • Wordt straks een arbeidscontract nog steeds automatisch ontbonden op je 65e of pas op je AOW-datum?
 • Sociale uitkeringen, die nu eindigen op 65 jaar zullen een flexibele einddatum moeten krijgen om ze aan te laten sluiten op de AOW. Voor probleemgevallen die tussen wal en schip vallen (op je 65e bijvoorbeeld geen vroegpensioen-uitkering meer krijgen, maar ook nog geen AOW) moet de Sociale Verzekerings Bank tijdelijk een (renteloze) leenregeling optuigen.
 • Voor lopende aanvullende pré- of vroegpensioenregelingen, waarop de uitkering eindigt op 65, moet een oplossing worden bedacht. Meneer Jansen gaat op 65 jaar en 3 maanden met pensioen; mevrouw Pietersen als ze 66,5 is. Voor mensen die nog niet met pensioen zijn, moeten pensioenfondsen en pensioenverzekeraars de komende 10 jaar een individuele, flexibele ingangsdatum communiceren. Dit alles vergt een grote aanpassing van de administratiesystemen, waarvan de kosten op het bordje komen van werkgevers, werknemers en beroepsgenoten binnen die pensioenuitvoerders.
 • Consumenten zullen hun privé-verzekeringen onder de loep moeten nemen. Wie lijfrentekapitaal opbouwt moet nagaan of de datum waarop het kapitaal beschikbaar komt, moet worden verlegd. Bij zo'n tussentijdse wijziging worden er wellicht extra kosten door de bank of verzekeraar gerekend.

  Soms kun je dan beter wachten tot het kapitaal beschikbaar komt. Lastiger wordt het voor mensen waarvan de lijfrenten die tot 65 jaar lopen, al uitgekeerd worden. Hetzelfde geldt voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, waarvan de uitkering nu nog aansluit op de 65-jarige leeftijd en die dus ook flexibel moet worden.

 • Let wel! Als consumenten zich bij willen laten staan door een financieel
  adviseur zullen zij zien dat steeds meer adviseurs – mede door de overheid gedwongen - advieskosten in rekening gaan brengen (vanaf 1 januari 2013 zelfs verplicht).

Dat de politiek een geleidelijke invoer wil lijkt aardig. Zo kunnen we er langzaam aan wennen... Maar voor de individuele consument maakt het niets uit. Ik weet nu bijvoorbeeld dat ik anderhalf jaar na mijn 65-ste pas AOW krijg. Dat mijn medeburger, die volgend jaar 65 wordt er maar één maand bij krijgt en anderen straks een-drie-kwart-jaar, heeft geen invloed op mijn huishoudelijke financiën.

De maatschappelijk kosten van aanpassing

Natuurlijk, door in 2013 al te starten met een latere uitkering bespaart de overheid sneller geld aan AOW-uitkeringen dan wanneer de AOW-leeftijd pas later in een klap wordt bijgesteld. Maar zouden de partijen die dit hebben verzonnen ook de maatschappelijk kosten van aanpassing van tal van regelingen hebben doorgerekend...?

Een bericht toevoegen in het gastenboek


 1. Uw e-mailadres blijft onzichtbaar
 2. Voer hier het woord in zoals getoond in de afbeelding. Dit is om spam tegen te gaan.
  CAPTCHA afbeelding om SPAM tegen te gaan
  Als U het woord niet kunt lezen, klik hier.

Contact

Bel: 030 - 23 91 350 (9 - 13 uur)


Nibud nieuwsbrief Altijd op de hoogte met de Nibud-nieuwsbrief!

Nieuws

Ik krijg noooit wat!

27-02-2015

Online ouderavond over financiële opvoeding

Nibud-reactie op essay bouwbranche

19-02-2015

Nibud waarschuwt alimentatiebetalers en -ontvangers voor financiële veranderingen

11-02-2015

Geldwijzer Alimentatie & Co-ouderschap helpt bij nieuwe afspraken

meer nieuws