a a a

Abonneer je gratis

Webblog subscription

Blijf op de hoogte van nieuwe berichten via e-mail

Financiële problemen voorkomen en oplossen

Ineke van Berkum-Jochemsen

"Samen met trainingsacteur Frans Michael Verhagen verzorgde ik voor het Nibud bij zorgverzekeraar Agis drie workshops. Op 24 mei jl. togen wij naar de medewerkers van het callcentrum van de afdeling debiteurenbeheer in Leeuwarden. Het werd een mooie, bewogen dag!"

Inzicht in de situatie van cliënten

De medewerkers van de afdeling debiteurenbeheer nemen contact op met klanten die kampen met een betalingsachterstand op hun zorgverzekeringspremie. Deze Agis-medewerkers signaleren dat steeds meer mensen in deze situatie zitten. Om ervoor te zorgen dat de callcenter-medewerkers deze mensen zo goed mogelijk kunnen ondersteunen, is het van groot belang dat zij inzicht hebben in de situatie van hun cliënten aan de andere kant van de lijn.

Het Nibud is er dan ook trots op dat Agis voor het Nibud heeft gekozen als deskundige op het gebied van budgetbeheer en omgaan met betalingsachterstanden bij consumenten.

In de workshop - die op-maat werd samengesteld - kregen de cliënten met financiële problemen 'een gezicht'. Daarnaast werd inzichtelijk gemaakt hoe organisaties zoals Agis, met inzet van opbouwende communicatie en de juiste ondersteuning:

  • het betaalgedrag van de cliënt kunnen herstellen;
  • cliënten indien nodig kunnen doorverwijzen naar de schuldhulpverlening;
  • afspraken kunnen maken met cliënten die al in een schuldhulpverleningstraject zitten.

De trainer, Ineke van Berkum-Jochemsen vertelt:

Wat speelt er achter de voordeur??

"We hebben de deelnemers veel mogen meegeven over wat het verhaal achter de voordeur is op het moment dat er betalingsproblemen ontstaan.

De websites van het Nibud die hierbij kunnen ondersteunen werden erg gewaardeerd. Dat geldt niet alleen voor Nibud.nl, maar ook voor Nibud.nl/berekenuwrecht en zelfjeschuldenregelen.nl.

De klant, gespeeld door Frans Michael Verhagen, met de prachtige naam Jan Tiran, maakte het geheel speelser en verhelderde heel duidelijk het verhaal van de klant.

Betalingsproblemen groter dan verwacht

De medewerkers schrokken van de resultaten van de recente onderzoeken. De betalingsproblemen waren nog groter dan ze hadden verwacht. Het is dus geen wonder dat zij dit ook ervaren in hun werk.

Maar het bleef natuurlijk niet bij informatie geven alleen. We hebben ook concreet gekeken wat de medewerkers met deze informatie konden doen in hun werk. Dit leverde interessante en bruikbare tips aan elkaar op.

Dit sloot mooi aan bij een recente actie om klanten vroegtijdig te bellen. Dit maakt dat er meer beweging komt en beide partijen rustiger kunnen reageren aan de telefoon. Kortom: een echte win-win situatie!

Op tijd in aktie komen

De medewerkers van Agis beseffen na deze dag des te meer dat voorkomen beter en goedkoper is dan genezen. Zo zie je maar, ook in de tijden van crisis, is er best een heleboel op te lossen als je er maar op tijd mee aan de slag gaat!"

Een bericht toevoegen in het gastenboek


  1. Uw e-mailadres blijft onzichtbaar
  2. Voer hier het woord in zoals getoond in de afbeelding. Dit is om spam tegen te gaan.
    CAPTCHA afbeelding om SPAM tegen te gaan
    Als U het woord niet kunt lezen, klik hier.

Contact

Bel: 030 - 23 91 350 (9 - 13 uur)


Nibud nieuwsbrief Altijd op de hoogte met de Nibud-nieuwsbrief!