a a a

Abonneer je gratis

Webblog subscription

Blijf op de hoogte van nieuwe berichten via e-mail

De huishoudtoets bijstand

De huishoudtoets bijstand

Gemeenten, bewindvoerders, rechtbanken... wat hebben zij gemeen met bijstandsgerechtigden en met mij? Ze hebben allemaal te maken met de huishoudtoets. Oké, de een omdat ze het moeten uitvoeren en de andere omdat ze ermee te maken hebben. Ook ik kon er niet aan ontsnappen.

Hoofdbrekens en losse eindjes

Samen met de rekencommissie van Recofa heb ik mij ondergedompeld in de wondere wereld van de huishoudtoets. Het was een behoorlijke worsteling, met name omdat het tot 21 december jl. onduidelijk was of de toets zou doorgaan en omdat veel details nog niet bekend waren. De vertaling naar de dagelijkse praktijk leverde ook heel wat hoofdbrekens op en nog steeds. De grote lijnen staan, maar er zijn nog losse eindjes.

Maar toch liever aan de slag met het herschrijven van het Recofa rekenmodel, dan met de opdracht waar gemeenten mee aan de slag moeten. Zij staan voor de moeilijke taak om hun burgers voor te bereiden op een behoorlijke teruggang in inkomen. Volgens onze berekeningen voor de gemeente Tilburg gaan sommige huishoudens er meer dan 30% op achteruit. Op dit moment rekenen we ook voor andere gemeenten de koopkrachteffecten door.

De huishoudtoets in het kort

Vóór 1 januari telde alleen het inkomen van de partner mee voor de bijstandsuitkering. Dat is nu veranderd. Ieder meerderjarig gezinslid telt mee,  dus zoonlief moet zijn salaris inleveren, maar ook opa is de pineut. Er zijn drie hoofdcategorieën:

  1. Gezin, 7 subcategorieën 
  2. Alleenstaande, 4 subcategorieën als je toeslag als aparte categorie meeneemt
  3. Alleenstaande ouders, 4 subcategorieën als je toeslag als aparte categorie meeneemt

Eigenlijk is alleen onder categorie 1 één nieuwe subcategorie gekomen. Voorheen werd deze subcategorie gevormd door samenwonenden zonder bloedverwantschap waarvan één persoon 21 jaar of ouder en 1 of meer personen 18, 19 of 20 jaar waren. Nu wordt deze nieuwe subcategorie gevormd door 1 persoon van 21 jaar of ouder en één of meer personen van 18, 19 of 20 jaar, óók als er sprake is van bloedverwantschap.

Dus ben je alleenstaande ouder en wordt je enige kind 18? Vorig jaar zou je dan alleenstaande zijn geworden, dit jaar vorm je een gezin en blijf je in categorie 1. Daar ontvang je niet de meeste bijstand. Sterker nog, deze categorie krijgt aanzienlijk minder bijstand. Pas als je zoon of dochter 21 wordt val je in de - gunstigere - categorie 2. Een alleenstaande ouder met meerdere kinderen kan in een paar jaar tijd in vier verschillende categorieën vallen. 

En dan hebben we de uitzonderingen nog niet eens besproken...

Koopkrachteffecten doorgerekend

Hoe communiceer je dit naar je klant? Reken eerst als gemeente, net als Tilburg, de koopkrachteffecten van alle stapelingen goed door. Het Nibud maakt voor uw organisatie een koopkrachteffect-berekening voor huishoudens die te maken krijgen met de huishoudtoets.

Verder biedt het Nibud met de Rekenprogramma's een hulpmiddel om individuele huishoudens te adviseren over hun bestedingsmogelijkheden. Ook helpt het Nibud uw klanten graag verder. Budgetteren en grip op de huishoudfinanciën zijn de sleutelwoorden voor een overgang zonder al te grote problemen. Wij hebben diverse begeleidingsmethoden en middelen om uw klant daarbij te ondersteunen.

  • Meer weten? Neem contact op met het Nibud

Reacties

els
vrijdag, 20-01-12 10:00
Is het mogelijk om een update te maken van het rapport "Koopkrachtberekeningen voor de CG-Raad". De laatste versie was van ongeveer 16 september.
tile
vrijdag, 20-01-12 07:45
Het lijkt me in strijd met de eu-wet!

Een bericht toevoegen in het gastenboek


  1. Uw e-mailadres blijft onzichtbaar
  2. Voer hier het woord in zoals getoond in de afbeelding. Dit is om spam tegen te gaan.
    CAPTCHA afbeelding om SPAM tegen te gaan
    Als U het woord niet kunt lezen, klik hier.

Contact

Bel: 030 - 23 91 350 (9 - 13 uur)


Nibud nieuwsbrief Altijd op de hoogte met de Nibud-nieuwsbrief!

Nieuws

Ik krijg noooit wat!

27-02-2015

Nibud webinar over financiële opvoeding

Nibud-reactie op essay bouwbranche

19-02-2015

Nibud waarschuwt alimentatiebetalers en -ontvangers voor financiële veranderingen

11-02-2015

Geldwijzer Alimentatie & Co-ouderschap helpt bij nieuwe afspraken

meer nieuws