a a a

Abonneer je gratis

Webblog subscription

Blijf op de hoogte van nieuwe berichten via e-mail

Aandacht voor financiële gezondheid op school?

Stichting LEF

Onlangs hield Stichting LEF een symposium. 'LEF' staat voor Leven En Financiën: gastdocenten verzorgen lessen aan jongeren over geld. Ook vanuit LEF is al vaker geopperd om geld en financiële keuzes een belangrijker plek in het middelbaar onderwijs te geven. De aanwezige kandidaat-kamerleden voelden echter niets voor zo'n verplichting.

Hoe het begon...

Een paar jaar geleden kwamen een aantal mensen uit de financiële sector bijeen en besloten hun kennis te delen met jongeren. Niet om commerciële redenen, maar om van gedachten te wisselen over wat geld in je leven doet en waar je op kunt letten. Inmiddels zijn er al een paar honderd docenten, die - vaak in hun eigen tijd - lesblokken verzorgen op ROC's door het hele land.

Waarom jongeren?

In het dagelijks leven hebben de gastdocenten te maken met volwassen consumenten. Mensen die een hypotheek of andere lening willen, iets aan hun pensioen willen doen of willen sparen of beleggen. De financiële sector maakt dit soort producten vaak zo ingewikkeld dat je er als leek nauwelijks iets van snapt.

Dat komt ook doordat de overheid fiscale voordelen biedt, zoals de hypotheekrenteaftrek of aftrekbare premie voor pensioen. Slimme financiële constructies zorgen dan dat je als burger daar zo optimaal mogelijk gebruik van maakt. De financiële sector is daarin ook wel eens doorgeschoten. Zaken zijn aantrekkelijker voorgesteld dan achteraf bleek.

De overheid heeft daarom bij wet vastgelegd dat financieel adviseurs eerst moeten nagaan of de klant snapt wat de gevolgen kunnen zijn bij het aangaan van een contract, bijvoorbeeld bij werkloosheid, ziekte of overlijden. Maar ook bij sterke koersdalingen of flinke rentestijgingen.

Basisprincipes

Met de introductie van de complexe producten verlies je als consument de basisprincipes van geld nog wel eens uit het oog:

 • Niet méér uitgeven dan er binnenkomt.
 • Schulden alleen aangaan als je zeker weet dat je het terug kunt betalen, ook als je onverwachts iets overkomt.
 • En: verder vooruit denken dan morgen. Financiële planning noemt men dat in de financiële sector.

Met die basisprincipes gaan de LEF-docenten de gedachtenwisseling met jongeren aan: de consumenten van morgen...

Nog niet in curriculum...

Vanuit LEF, maar ook vanuit andere plekken binnen de financiële sector, is vaak geopperd om geld en financiële keuzes een belangrijker plek in het middelbaar onderwijs te geven. Dat betekent een aanpassing in de curricula. De aanwezige kandidaat-kamerleden op het symposium voelden niets voor zo'n verplichting. "Er zijn immers tal van andere maatschappelijke uitdagingen die aandacht vragen, zoals obesitas", aldus een van hen.

Natuurlijk: geld is slechts een middel. Maar zonder geld valt er in de huidige maatschappij niet te leven. En net zoals er op school uitgebreid aandacht wordt besteed aan gezondheid, zo is het ook verstandig om meer aandacht te geven aan de financiële gezondheid. Financiële ongezondheid slaat immers ook terug op de economie als geheel, en op je medeburgers. En daar zouden politici meer oog voor mogen hebben.

 • Lees meer over LEF
 • Lees meer over financiële educatie

Een bericht toevoegen in het gastenboek


 1. Uw e-mailadres blijft onzichtbaar
 2. Voer hier het woord in zoals getoond in de afbeelding. Dit is om spam tegen te gaan.
  CAPTCHA afbeelding om SPAM tegen te gaan
  Als U het woord niet kunt lezen, klik hier.

Contact

Bel: 030 - 23 91 350 (9 - 13 uur)


Nibud nieuwsbrief Altijd op de hoogte met de Nibud-nieuwsbrief!

Nieuws

Ik krijg noooit wat!

27-02-2015

Nibud webinar over financiële opvoeding

Nibud-reactie op essay bouwbranche

19-02-2015

Nibud waarschuwt alimentatiebetalers en -ontvangers voor financiële veranderingen

11-02-2015

Geldwijzer Alimentatie & Co-ouderschap helpt bij nieuwe afspraken

meer nieuws